Hotspots: 12 x lekker ontbijten in Antwerpen

Citytrip Antwerpen gepland? Dan start je je dag met een stevig ontbijt en een perfect gezet kopje zwart goud. Bij onderstaande adressen zitten de Antwerpse locals zelf het liefst.

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.

Net als de locals: 12 x ontbijten in Antwerpen

1. Album: Fine dining als ontbijt

Ontbijt Antwerpen Album Copyright Marie Monsieur

De prijs voor het beste ontbijtadres van Antwerpen gaat zonder enige twijfel naar Album, geesteskind van dertigers Toon Craen (ex Broer Bretel) en Joris Gielen (ex sous chef Veranda). Hier kom je voor ontbijt en lunch op hoog niveau: want naast heerlijk gezette kopjes koffie serveren ze er het beste zuurdesembrood van ’t Stad met daarbij verfijnde, gesofisticeerde en seizoensgebonden ontbijt- en lunchgerechten. Een perfect gebakken spiegeleitje met asperges, burrata met wilde venkel, een interessante selectie kazen en ga zo maar door. Blijf je wat langer hangen of loop je binnen tegen de middag, dan drink je er glaasjes natuurwijn bij. Hier klopt het totaalplaatje: fantastisch eten, charmante bediening, fris en stijlvol interieur en zorgvuldig uitgekozen soundtracks op de achtergrond. Album is enkel overdag open, van 10 tot 17uur.

Album, Vlaamsekaai 6 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

2. Tinsel: In ‘t nieuw

Ontbijt Antwerpen Tinsel

De populaire ontbijt- en lunchbar Tinsel verhuisde even terug van het Antwerpse Zuid naar de Sint-Paulusplaats. Eigenaressen Tine Lejeune en Lisa Moens staken de zaak in een nieuw jasje: nieuwe plek, nieuw logo en nieuw interieur met zalig terras. Op de kaart nog altijd seizoensgebonden à la carte gerechtjes (pancakes, toasts, salades en gebak), goed gezette kopjes koffie, huisgemaakte limonades en – voor wie het straffer mag wat later op de dag – wijntjes en pintjes bier.

Tinsel, Sint-Paulusplaats 30 in Antwerpen.

4. Nordica 31: Hygge ten top

Op het Halfmaanpleintje in de Antwerpse Brederodewijk ga je ontbijten bij Nordica 31, een hippe, Scandinavisch getinte hotspot waar je ontbijt of bruncht. Proef hun grød (havermout), skyr (IJslandse yoghurt), smørrebrød (huisgemaakt Deens roggebrood met toppings), hartjeswafels met verse slagroom en fruit of verlekker je aan hun waanzinnig lekkere kaneel- of cardemomrollen.

Nordica 31, Belegstraat 31 in Antwerpen.

5. Rush Rush: Hé, kopje koffie!

Ontbijt Antwerpen Rush Rush

Om de hoek van de Dageraadplaats ligt Rush Rush, hippe koffiezaak van baristakoppel Simon en Nanigui. Start er met een perfect gezet kopje koffie en smikkel nadien van een hartverwarmend ontbijt. Kies een stuk gebak uit hun toog of bestel er brioche perdue (huisgemaakte brioche met ricotta crème, frambozen confituur en seizoensfruit) of een zachtgekookt eitje met zuurdesembrood en een stukje comte kaas.

Rush Rush, Lange Altaarstraat 29 in Antwerpen.

6. Domestic: Decadent lekker

Ontbijt Antwerpen Domestic copyright Marie Monsieur

Cuisinette Domestic is niet zo maar een bakkerij. Je scoort er de waanzinnigste croissants, knapperige baguettes en fotogenieke taartjes. Start je dag in hun theehuis op de eerste verdieping van het prachtige pand: daar plof je neer in een fantastisch roze interieur en geniet je van etagères propvol huisgemaakt zoet en zout lekkers. Beter wordt een brunch niet.

Domestic, Lange Gasthuisstraat 5 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

7. Pain Pidou: Klassiekers en meer

Ontbijt Antwerpen Pain Pidou 03 (c) Gringos Design

In Wilrijk, vlak bij park Den Brandt, is het bij bakker meets ontbijtzaak Pain Pidou te doen. Je smikkelt er van Del-lafaille-brood, croissants, koffiekoeken en taartjes, maar bestelt er naast deze klassiekers ook uitgebreidere gerechtjes als eggs benedict, brood met gezonde groentedips of pommes pain perdue (hun versie van verloren brood met appel en notencrumble).

Pain Pidou, Eglantierlaan 97 in Antwerpen. (Foto: Gringos Design)

8. Barchel: Werelds ontbijt

Ontbijt Antwerpen Barchel

Ga naar all day foodbar Barchel voor hedendaagse ontbijtklassiekers zoals bagels, eggs benedict en pancakes, maar ook voor Turkse eieren, toast halloumi of Mexicaanse huevos rancheros. Ook de inrichting is on point (visgraatparket, metrotegeltjes en marmer) en ze hebben een schattig binnentuintje waar je bij mooi weer het liefst van al een hele dag zou willen blijven hangen. Ondertussen hebben ze ook een tweede locatie op het Nieuw Zuid.

Barchel, Van Bréestraat 6 en Jos Smolderenstraat 15 in Antwerpen. (Foto: Buzz Agency)

9. Walvis: Op-en-top gezelligheid

Op het rondpunt van de Walvisstraat, in de oh zo gezellige Zurenborgwijk, vind je Walvis, een heerlijk café waar je de hele dag door terecht kan voor lekkers. Verover een plekje onder hun romantische boom op het terras en geniet van een chocoladebroodje met een kopje koffie of van een kommetje volle yoghurt met huisgemaakte compote en vers fruit, van eggs benedict of van een zuurdesemtoast met avocado.

Walvis, Walvisstraat 1 in Antwerpen. 

10. Butchers Coffee: Slagerij wordt koffiebar

Ontbijten Antwerpen Butchers coffee (c) Jens Mollenvanger 02

Butchers Coffee was vanaf dag 1 een hit en favoriet bij menig Antwerpenaar. Je vindt de koffiebar op het Zuid in een voormalige slagerij en dat merk je nog steeds want er werden heel wat elementen van het oorspronkelijke pand behouden. Naast van goed gezette kopjes koffie slurpen, kan je ook hier goed eten. Hun befaamde buttermilk pancakes bijvoorbeeld, met banaan, spek en maple syrup. Op weekenddagen staan ze ervoor in de rij.

Butchers Coffee, Kasteelstraat 57 in Antwerpen. (Foto: Jens Mollenvanger)

11. MOSS: Starten met shakshuka

Ontbijten Antwerpen Moss 13

Ellen en Dennis, de eigenaars van restaurant L’Épicerie du Cirque, hebben daarnaast ook MOSS, een ontbijt- en lunchzaak. Onze favoriet op de kaart? De Midden-Oosterse shakshuka. Maar er zijn ook American pancakes, granola met plantaardige yoghurt en seizoensfruit of wafels met blauwe bessen, Griekse yoghurt, spek, banaan en amandelen, bijvoorbeeld. Genieten!

MOSS, Volkstraat 11 in Antwerpen.

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.

Locatie openingsbeeld Barchel, Foto: Buzz Agency. 

Nog meer adresjes in Antwerpen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content