Bijschuiven in een sterrenrestaurant, kost je gemiddeld nét iets meer dan dineren in een andere zaak. Waarom dat zo is en hoeveel geld je voor een met Michelinsterren bekroond meergangenmenu zoal neertelt? Een paar zaken op een rij.

Waarom is eten in een sterrenrestaurant zo duur?

Een, twee of drie Michelinsterren ontvangen, is zowat de grootste eer die een chefkok te beurt kan vallen. Als een zaak met zo’n onderscheiding aan de haal gaat, wil dat meestal niet alleen veel zeggen over de kwaliteit van het eten, maar ook over het innovatieve meesterschap in smaak- en kooktechnieken van de chef en over de persoonlijkheid die die laatste in zijn gerechten weet te leggen. Dat je voor meesterschap een extra centje neertelt, spreekt voor zich.

Eén, twee of drie sterren: dit is het verschil

Wat die sterren achter de naam van een restaurant precies willen zeggen?

  • Eén ster: de keuken is van hoge kwaliteit, absoluut een stop waard.
  • Twee sterren: de keuken is uitstekend en is een omweg waard.
  • Drie sterren: de keuken is uitzonderlijk en daardoor een reisbestemming op zich.

Naast de culinaire creaties zelf, moet ook de rest van je gastronomische beleving tot in de puntjes uitgekiend zijn vooraleer er een ster aan te pas kan komen: van een uitstekende klantvriendelijkheid, tot een goed geoliede machine in de zaal én in de keuken en een interieur, borden, glazen en bestek dat het culinaire meesterschap rechtstreeks doortrekt tot op het bord.

Om met een concreet voorbeeld binnen te kijken in de interne keuken van de absolute top in België: Hof Van Cleve betaalt jaarlijks een astronomisch bedrag van ± 1 miljoen euro aan personeelskosten. Er werken dan ook ± 25 mensen fulltime, bijna evenveel personeel als gasten. Daarbij wordt er aandacht besteed aan élk detail: designborden en -bestek, de beste kwaliteit tafellinnen, heerlijk zittende (en dus peperdure) stoelen en kunst aan de muur. Tel daarbij de astonomische kosten van ingrediënten als kaviaar, kreeft, truffel of langoustine en je begrijpt al een stuk beter waarom je een stevig gespekte rekening mag verwachten.

Hoeveel kost eten bij een sterrenrestaurant precies?

Weten hoeveel een meergangenmenu nu eigenlijk kost bij een sterrenrestaurant? Dit kun je verwachten bij vijf gegeerde restaurants in ons land (prijzen per persoon, zonder drank):

1. Hof Van Cleve: ± € 365

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hof van Cleve (@hofvancleve)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In de keuken van Peter Goossens vormen lokale terroirproducten het basis-DNA van de creaties. Die voorliefde voor producten uit eigen streek, vult de meesterchef moeiteloos aan met een paar frisse smaken uit het buitenland. Van een variatie aan textuur tot mooie kleurencombinaties op je bord en een uitstekende balans in het smakenpalet: over élk detail is nagedacht en dát laat natuurlijk sporen na.

Menu ‘Frisheid van de natuur’ € 365 (7 gangen). Meer info en reservaties: hofvancleve.com.

2. Zilte: ± € 310

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zilte (@zilte.restaurant)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook het gepassioneerde team achter Zilte gaat op zoek naar de perfectie in elk detail. Met unieke culinaire creaties die alle zintuigen prikkelen en een comfortabele setting die uitkijkt over de skyline van Antwerpen, wil het restaurant garant staan voor een pure en unieke totaalbeleving.

Menu ‘Puur Zilte’ € 310 (9 gangen) of € 250 (7 gangen). Meer info en reservaties: zilte.be

3. The Jane: ± € 215

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Jane Antwerp (@thejaneantwerp)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In The Jane, het tweesterrenrestaurant van Nick Bril en Sergio Herman in het Antwerpse Groen Kwartier, verbaast niet alleen de keuken, maar ook de setting. Het decor van de omgebouwde kapel van een voormalig militair hospitaal, zorgt onmiddellijk voor een majestueuze gastronomische beleving. Stijf gaat het er in The Jane helemaal niet aan toe: zowel de vlotte bediening, de zachte muziek als de inkijk in de open keuken, zorgen voor een gemoedelijke sfeer.

‘Tasting Menu’ € 215 (11 gangen). Meer info en reservaties: thejane.com

4. L’Air du Temps: ± € 210

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door L’air du temps (@airdutemps_san)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een sterrenkeuken die lokaal combineert met zero waste en een duurzame filosofie, dat vind je bij L’Air du Temps, het statige restaurant van chef Sang-Hoon Degeimbre pal tussen de velden in Éghezée. Daarmee is het restaurant van de Waalse meesterkok meteen een unicum in ons land. Samen met z’n vaste tuinier – en met meer dan 5 hectare grond als culinaire kweekspeeltuin – zoekt Degeimbre non-stop naar een eigen, unieke stijl op basis van pure en seizoensgebonden ingrediënten.

‘Suprématie Végétale’ € 210 (7 gangen). Meer info en reservaties: airdutemps.be.

5. Bartholomeus: ± € 205

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bartholomeus (@restaurantbartholomeus)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Simpel maar goed: dat is de filosofie die chef Bart Desmidt en zijn rechterhand Philip Vandamme al jarenlang behartigen. In Bartholomeus, hun sterrenzaak met zicht op zee én op een woest duinlandschap, koken ze per avond voor een beperkte selectie van een 18-tal gasten. Vanuit hun open centrale keuken, proberen ze via een menu in zes gangen, eerder een verhaal te vertellen dan wat anders.

‘Koken met gevoel’ € 205 (6 gangen). Meer info en reservaties: restaurantbartholomeus.be

Goedkoper eten? Ga voor een lunchmenu

Insider tip: Als je ‘s middags boekt in een sterrenrestaurant, is er meestal een iets goedkoper (en kleiner) lunchmenu dat je kunt bestellen, terwijl je toch de ‘sterrenbehandeling’ krijgt. Bij Hof van Cleve bijvoorbeeld zakt de prijs tot € 275 p.p.. Bij Zilte betaal je nog € 165 p.p., bij L’Air du temps een ‘schamele’ € 95. Geloof ons: je zult zeker genoeg gegeten hebben.

Meer food en gastronomie: