Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week trok Evelien naar Knokke en ging langs bij Boo Raan.

 

De jonge Thaise chef Dokkoon Kapueak werd door Gault & Millau verkozen tot Aziatische chef van het jaar 2018. Ze staat in de keuken bij Boo Raan, een vrij nieuw Thais restaurant in Knokke. Ook al betekent Boo Raan ‘volgens de traditie’, het interieur is toch eerder eigentijds, strak Europees. Enkel een paar bamboe details verraden de Thaise setting. Maar de beloofde traditionele aanpak wordt natuurlijk wél gebezigd in de keuken. Alle recepten komen uit de familie van de chef, wat een zeker vertrouwen inboezemt.

Ik ben hier met Feeling gastvrouw Hannah Van Ongevalle, een vrouw die niet zou misstaan op de rode loper in Hollywood. Met haar lichtgevende persoonlijkheid is het voor mij moeilijk om een restaurant correct en objectief te beoordelen, want haar aanwezigheid maakt sowieso alles beter en mooier. Maar ik doe mijn best. Een blik op de menukaart zet me opnieuw met de twee voetjes op de grond: we zijn duidelijk in Knokke, waar de prijzen rechtstreeks gelinkt lijken te zijn aan het vastgoed waar je binnenstapt. In Antwerpen schommelen de prijzen in Thaise zaken rond de € 15, maar hier kost geen enkel gerechtje minder dan € 20.

Ik start met een Dark  & Stormy, een cocktail op basis van rum en gemberbier. In een Thais restaurant kun je er prat opgaan dat er een wereld van smaak zit in je gerechten, maar deze slappe cocktail zou ik zelfs aan mijn dochter van acht durven serveren. Bij wijze van spreken, niet echt natuurlijk. De kinderbescherming leest ook mee. Maar komaan mannekes, een beetje meer oompfh alsjeblieft en niet zo skimpy met de alcohol.

We starten met de beroemde streetfood mix, die iedereen hier blijkbaar bestelt als voorgerecht. Dit trio van kipsaté, loempia en tempura van scampi wordt geserveerd met drie bijpassende dipsausjes. Alles lekker vers en pittig, een mooi begin.

Het is een fantastisch gerecht, met een zeer precieze smaakbalans tussen pikant en aangenaam pittig in.

Daarna bestellen we nog drie hoofdgerechten en een bijgerecht, die samen op tafel komen. De Massaman Kai is een milde curry van hoevekip met kokosmelk, pinda’s, aardappelen en laurier. Het is een fantastisch gerecht, met een zeer precieze smaakbalans tussen pikant en aangenaam pittig in. De grote stukken malse kip en aardappelen geven het gerecht een gezellig home made gevoel. Daarna volgt de Laab Kai, één van de meest beroemde gerechten uit Thailand. Vaak bereid met kippengehakt, maar hier gebruiken ze met het mes gehakt mager –en daardoor ook droog- kippenvlees. Een beetje spijtig, ik mis het smeuïge mondgevoel van gehakt. Het gerecht is verder een tikje te zilt naar mijn smaak, maar dat is persoonlijk. De Veggie Phad Thai is dan weer bang on: de gebakken noedels met tofu zijn perfect afgewerkt met een frisse dressing die mooi op smaak is.

Hierbij eten we Khaw Phad, gebakken rijst met een eitje, wortel, lente-ui en sjalot. Alleen al voor deze magische rijst zou ik zeker terugkomen. Ik ben ook blij dat de porties vrij ruim zijn, niets is zo leuk als een dag later ’s middags je koelkast opentrekken en daar de overschotjes vinden.

Boo Raan is zeker een goed restaurant, maar naar mijn gevoel iets te high brow. Ook al is de bediening vrij vlot, Thai food vraagt toch een meer casual setting.

Getest: Boo Raan Knokke

Getest: Boo Raan Knokke

Getest: Boo Raan Knokke

 

 

 

Score (max. 5 sterren)

★★★

Boo Raan, Edward Verheyestraat 17 – 8300 Knokke

 

Lees nog meer van Evelien: