Onze journalist proefde álle luxe-eclairs bij Chez Claire in Antwerpen

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Vorige week ging Evelien langs bij de nieuwste hotspot in Antwerpen: Chez Claire.

Voor mijn wekelijkse portie guilty pleasure kijk ik niet naar Temptation Island, maar naar De Leeuwenkuil. Ik heb nog nooit in mijn leven zo vaak en zo luid geroepen naar de televisie. Daar staan ze dan, de dappere ondernemers met een wankel business plan, op zoek naar investeerders. Ze beginnen steeds vol goede moed aan hun pitch voor een jury van geslaagde zakenlui. Meestal kan er bij die heren en dame wel een monkellachje vanaf, maar dan begint het kruisverhoor. Na drie minuten brutaal doorvragen, zie je de meeste kandidaten al in elkaar krimpen van schaamte en vernedering. “Onnozelaars! Dat ge daar niet aan gedacht hebt!” denk ik dan, vanuit mijn comfortabele zetel met een vermouth on the rocks in de ene en een paaseitje van Milka in de andere hand. Deze week zag ik twee bekende gezichten verschijnen voor de jury: Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau, de oprichters van Wasbar. Maar wacht eens even: die waren toch al succesvol? In 2015 verkochten ze hun keten van wasserette-cafés aan het bedrijf achter Pizza Hut. Maar wie eenmaal geproefd heeft van ondernemen, wil natuurlijk altijd meer. Hun nieuw plan was een themarestaurant, waar enkel eclairs verkocht worden. Niet de gewone eclairs van bij de bakker om de hoek, maar zogenaamde luxe-exemplaren. Eclairs die je doen dromen en je enkele minuten puur geluk schenken. Ze zouden verkocht worden in gouden doosjes, in een interieur zoals je ook ziet in winkels van Chanel ‘of zo’. Ze toonden enkele vage foto’s van een ruimte met luxueuze drapperiën, maar dat had eender welke winkel kunnen zijn. Aangezien ik zelf uitsluitend investeer in restaurants, heb ik nog nooit één voet gezet in een Chanelboetiek.

De opdracht: twaalf eclairs proeven. IEMAND moet het doen.

De jury was onder de indruk en er werd nog net niet gevochten om mee te mogen stappen in het verhaal. De opnames dateren al van langer geleden, want deze maand opende Chez Claire in het echt. Voorlopig met twee winkels, in Antwerpen en in Gent. Om te zien what all the fuss is about, stap ik op een doordeweekse ochtend binnen bij Chez Claire in Antwerpen. Qua inrichting wijkt het eindresultaat lichtjes af van wat de Wasbarjongens nog in gedachten hadden bij De Leeuwenkuil. Tenzij er bij Chanel ook roze lichtreclame voor de spiegel hangt? Vooraan zijn enkele staantafels waar je eclairs kunt degusteren, achteraan is er één supergezellige nis met lange gordijnen, waarvoor het volgens mij vechten is om daar te kunnen zitten. In de etalage liggen twaalf soorten eclairs, ik koop van elk eentje en laat ze inpakken. De mooie, roze doos met twaalf eclairs kost 49 euro. Daarvoor heb je al een serieuze taart met ettelijke versiersels, dus de verwachtingen liggen hoog. Ik rij meteen naar huis met mijn doos vol geluk en installeer me met pen, papier en een stapel servetten aan de keukentafel. De opdracht: twaalf eclairs proeven. IEMAND moet het doen.

1. Creamy raspberry

Belgian chocolate ganache/fresh raspberries/24K gold flakes

Zodra je snijdt of bijt in deze eclair, gutst de vuilroze frambozenpudding eruit. Die mocht dus een tikje steviger zijn. Een heel vers mondgevoel wel, duidelijk echte frambozen. Het goud is sexy as hell, maar voegt niets toe aan de smaak. Zoals zo vaak met bling bling. (7/10)

2. Galaxy

Madagascar vanille/magical galaxy dust

De lilapaarse eclair met goudstof ziet er veelbelovend spacy uit. Ze is bestrooid met knettersuiker, die wild ontploft in je mond. Daardoor proef ik zeer weinig van de vanille, maar het effect is amusant én luidruchtig. (7/10)

3. Salted Caramel

Caramel & sea salt/Belgian chocolate ganache/caramelized hazle nuts

De karamelsmaak van de vulling is fantastisch goed in evenwicht, het zout is gelukkig slechts subtiel aanwezig. Gekaramelliseerde popcorn is een leuk extraatje. (8/10)

4. Mango Passion

Passion fruit/mango/Belgian chocolate ganache/handpicked edible flower

Heel intense mangosmaak. Mooie zuren, lekker fris. Het bloemetje smaakt een beetje zoet en aangenaam knapperig, maar is eigenlijk volledig overbodig. (8/10)

5. Pistache

Piemonte pistache/Belgian chocolate ganache/pistache crumble/merengue

Het gifgroene glazuur is vrij dik en bestaat uit twee lagen. Eén daarvan is waarschijnlijk de merengue. Het moet gezegd: een eclair kan niet méér naar pistache smaken dan deze. Fantastisch als je van pistache houdt, maar na twee happen heb ik genoeg pistache binnen voor een jaar. (7/10)

6. La Claire

Masagascar vanille/pure Belgian chocolate bar

De zogenaamde klassieker met subtiel smakende vanillepudding en chocolade bovenop, maar dan in een luxe uitvoering. Het extra reepje chocolade bovenop de ganache zorgt voor een lekkere crunch (zoals die koekjes van ’t Scholiertje). Top! (9/10)

7. Cheesecake

Creamy cheese/sour cream/Belgian milk chocolate ganache/Belgian speculoos

Wat een triomf! Ik wil meteen een tweede. Deze eclair zou zo maar eens een nieuwe klassieker kunnen worden. Maar misschien geldt dat voor alles waar speculoos in zit. (10/10)

8. Triple Dark Chocolate

Active charcoal eclair/pure bitter Belgian chocolate/dark chocolate ganache/caramelized cacao nibs

De superfood versie van een eclair. Ah ja, want cacao nibs en houtskool zijn super hot én gezond. Wel even wennen aan die zwarte choux. Verder niets dan lof voor deze zeer bevredigende chocolade boost. (9/10)

9. Nuts

Hazelnut/Belgian chocolate ganache/caramelized hazelnuts

Zorg ervoor dat je bij elke hap op een gekaramelliseerd hazelnootje bijt: enkel dan krijg je het typische Nutella-gevoel. Dit is absoluut een populaire crowd pleaser. (8/10)

10. La Fraise

Creamy strawberry/Belgian chocolate ganache/pure Belgian chocolate

De barbie eclair. Net zoals bij de frambozen een mooi vers fruitgevoel. De rode stukjes chocolade smaken naar witte chocolade. Deze eclair lijkt me dan ook ideaal om mee te nemen op een zomerse picnick. (8/10)

11. Cuberdon

Ghentian cuberdon/Belgian chocolate ganache/cuberdon crunch

Eén cuberdon is nog amusant, maar met deze eclair lijkt het alsof je meteen de hele zak binnenkrijgt. Zeg dag dag tegen je gebit of boek ineens een afspraak bij de tandarts. (5/10)

12. Citron

Lemon & yuzu/Belgian chocolate ganache

Vrij eenzijdig van smaak. De Japanse yuzu is wel dominant aanwezig. Fris, maar misschien iets te lichtvoetig om een carrière uit te bouwen als volwaardig eclair. (6/10)

Conclusie: de eclairs van Chez Claire zijn prijzig, maar absoluut schitterend gemaakt. Mijn test is uiteraard gebaseerd op mijn eigen, persoonlijke voorkeuren. Misschien ben jij wel dol op cuberdons en wil je voor de rest van je leven niets anders meer eten.

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★

Chez Claire

  • Schrijnwerkersstraat 15, Antwerpen
  • Kouter 185, Gent

Lees nog meer food-recensies van onze expert:

Partner Content

Gesponsorde content