Dé dranktip: Sherry

Vergeet die fles die bij je grootmoeder veel te lang in de aperitiefkast staat. Sinds tapas de culinaire wereld hebben veroverd, heeft sherry een grootse comeback gemaakt. Het is nu eenmaal de enige wijn die bij zo'n grote variëteit aan hapjes past – iets wat de Spanjaarden natuurlijk al lang wisten. 

Sherry is de Engelse naam voor jerez. Het is een wijn van de palominodruif die op dit moment geoogst wordt rond Jerez de la Frontera in Andalusië. Als de wijn eenmaal in het vat zit, voltrekt zich het natuurlijke wonder van deze streek: de ontwikkeling van flor, een gistlaag op de wijn, verantwoordelijk voor de karakteristieke nootachtige smaak. Sherry bestaat in vele varianten, van de droge, pittige fino, over de zilte manzanilla, tot de voller smakende amontillado, en deoloroso, perfect bij kaas. Liever zoet? Van de suikerrijke pedro ximénez-druif en van moscatel wordt ook zoete sherry gemaakt.

De lekkerste sherry's

Zeer fijne sherry van een van de kleinste familiale domeinen uit de sherrystreek. Gekoeld serveren als aperitief, en ook heerlijk bij oesters, gerookte vis en olijven.

Fino van Gutiérrez Colosía (€ 8,89) Shop nu

Karakteristieke zilte smaak, afkomstig van de vochtige zeelucht die in de kelders van Sanlacur de Barrameda hangt. Delicieus bij zeevruchten. Koel drinken.

Manzanilla van Osborne (€ 6,29, Delhaize) Shop nu

Mooie amberkleurige sherry, zes jaar gerijpt op houten vaten. Geschikt als aperitief, en past ook bij consommé, tonijn, artisjok en harde oude kaas.

Amontillado van La Cigarrera (€ 12,90) Shop nu

Voor de liefhebbers van zoete sherry. Kleur van mahoniehout, aroma's van karamel en nougat. Past bij zoete nagerechten en blauwschimmelkaas. Koel schenken.

Dark Cream Clásico van Urium (€ 18,30) Shop nu

Donkere sherry met een indringend aroma ('oloroso' betekent geurig). Past perfect bij kaas, en zelfs bij rood vlees en wild.

Oloroso van Gutiérrez Colosía (€ 13,85)  Shop nu

Geniet bij het dessert van deze gekoelde, zoete, zijdeachtige sherry. Moscateldruiven worden na de oogst  gedroogd in de zon om smaak en suikers te concentreren.

Moscatel van La Cigarrera (€ 10,50) Shop nu

Partner Content

Gesponsorde content