Van gemakkelijke taarten tot de gebakken feta die op het sociale medium Tik Tok razend populair is. Dit zijn de foodtrends van 2021.

1. Eenvoudige comfortfood

Dé trend op TikTok is momenteel de pasta met gebakken feta en kerstomaatjes. Waarom het zo populair is: het is heerlijk eenvoudig en hartelijk. Nieuwsgierig geworden? Leg een blok feta in een ovenschaal en strooi er wat olijfolie, zout en peper over. Voeg kerstomaatjes toe en plaats in de oven. Meng alles door elkaar, werk af met kruiden en meng onder je pasta. Klein beetje kookvocht toevoegen en klaar is kees.

2. Gezond eten

Gezond eten is al jaren een trend, maar door corona is het nóg belangrijker geworden. Er zijn wel wat voedingsmiddelen die je immuunsysteem een boost geven.  Gember, vitamine C en groenten in het algemeen staan veel vaker op het menu.

3. Klimaatvriendelijk eten

Ja hoor, ook klimaatvriendelijk eten blijft een ding in 2021. Met nóg meer plantaardige recepten en planeetvriendelijke alternatieven. Duurzaam speelt een sleutelrol in de keuken.

4. Thuis op restaurant

Oh, wat missen we onze restaurants. Gelukkig hebben heel wat restaurants afhaalformules om duimen en vingers bij af te likken. Afhalen betekent ook in 2021 niet meer pizza of kebab.

5. Geen katers meer

Dat alcohol niet gezond is, wist je natuurlijk al. Gelukkig zijn er tal van alternatieven waarvan je geniet zonder bijhorende kater.

6. Inspiratie in een doos

Geen inspiratie om te koken? De variatie in mealkits is toegenomen de afgelopen jaren. Van heel gezond tot pakketten om zelf taarten te bakken of gewoon een weekmenu te bereiden. Handig en duurzaam: de porties zijn afgewogen, geen ingrediënten weggooien.

7. Ghost kitchens

Je kent de term ‘Ghost Kitchen’ ondertussen wel: een keuken waarin maaltijden bereid worden voor afhaal of delivery. De bekendste is misschien wel Casper, met vestigingen in Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven. Maar er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. De opties zijn eindeloos: Vlaamse kost, Aziatische keuken of lichte lunches… Afhalen blijft.

8. Virtuele kooklessen

Wie toch liever zelf aan de slag gaat, volgt een virtuele kookles waarin je de kneepjes van het vak leert. Ook virtueel: sommeliers die je alles vertellen over wijnen, champagnes of andere dranken.

9. Zeg het met eten

De liefde van de man… en vrouw gaat door de maag. Eten wordt meer dan eens gebruikt om te verbinden of een boodschap te verspreiden. Zelfgemaakte koekjes uitdelen in een mooie verpakking of eten kopen voor een ander.

10. Blijven bakken

Sinds de eerste lockdown sloeg Vlaanderen massaal aan het bakken. Van zuurdesem tot de mooiste taarten of een eenvoudige cake. Ambachtelijk is in, en ambachtelijker als zelf achter de oven staan, wordt het niet.

4 x foodtrends op je bord

Box Pur

Gezonder eten, maar geen idee hoe te beginnen? Met de maaltijdboxen van Box Pur kies je zelf een formule: gezond, vegetarisch of keto. Je geeft vervolgens aan wat je doel is: afslanken of gewicht behouden. De maaltijden worden aan je deur geleverd.

Box Pur – Verkrijgbaar via de website – Vanaf € 46 voor 2 dagen

Kookboek vegetarische en vegan gerechten

Graag wat vaker plantaardig, maar nood aan inspiratie? In Green van ‘Elly Pear’ vind je vegetarische en plantaardige gerechten.

Green – Elly Pear – Uitgeverij Spectrum – €25

 

Virtueel koken

Graag leren koken als een echte Italiaan? Nu je even niet naar Ristorante Rossi kunt, kun je wel zelf aan de slag. Met de hulp van de chefs.

Rossi Confidential Virtuele Workshop – Inschrijven via de website – Vanaf € 20

Alcoholvrije gin

Hou je van gin tonic, maar hou je het liever alcoholvrij? Ceder’s is een prima alternatief. De gin – gemaakt van Zweeds water en Zuid-Afrikaanse kruiden – combineer je gewoon de klassieke ginkruiden als jeneverbes of citrus. Of je voegt bij 50 ml virgin gin simpelweg 150 ml premium tonic.

Ceder’s Gin – Verkrijgbaar in de supermarkt – € 21,49

Meer over food: