Zoetjes aan: 5 x heerlijke desserts voor de lente

Organiseer je binnenkort een lentediner, dan is één van deze heerlijke desserts misschien wel dé toevoeging aan je menu. De pure, ambachtelijke lekkernijen van Belgisch toppatissier Sarah Renson leiden je namelijk  zoetjesaan maar zonder omwegen naar die heerlijke sugar rush.

1. Zomerse pêche melba

Voor 4 personen

Desserts lente

Dit heb je nodig:

Voor de gegrilde perziken

• 4 rijpe perziken, gehalveerd en ontpit
• 1 el honing
• 1 el olijfolie

Voor de limoen anglaise

• 20 g melk
• 300 ml room (bv. Inex)
• 50 g suiker
• zeste van 1 limoen
• 3 eidooiers

Voor de afwerking

• 1 l vanille-ijs
• 1 burrata
• 1 bakje verse ­frambozen
• eetbare bloemetjes

Zo maak je het:

1. Bestrijk de perzikhelften met honing en olijfolie. Gril ze op een middelhoog vuur tot ze licht gekaramelliseerd zijn, 3 à 4 minuten per kant. Laat ze afkoelen.
2. Maak nu de limoen anglaise. Verwarm de melk, de room, de suiker en de zeste van limoen in een kookpan tot net onder het kookpunt. Meng een beetje van het warme melkmengsel met de eidooiers en voeg dit toe aan de pan. Verwarm tot het geheel dik en romig is. Zeef en laat afkoelen.
3. Schep een bolletje vanille-ijs op een bord, leg de gegrilde perzikhelften ernaast en voeg wat burrata toe. Verdeel de frambozen over het ijs en de perzik. Giet de limoen anglaise eroverheen en garneer met wat eetbare bloemetjes.

2. Clafoutis

Voor 6-8 personen

Desserts lente

Dit heb je nodig:

Voor het taartdeeg

• 295 g bloem
• 65 g poedersuiker
• 1 ei
• 125 g koude boter

Voor de clafoutis

• 100 g rabarber
• 50 g bessenmix
• 50 g ontpitte kersen
• 70 g ei
• 20 g eidooier
• 70 g suiker
• 10 g bloem
• 120 g melk
• 130 g room (bv. Inex)

Voor de afwerking

• 50 g abrikozenjam (bv. van Bonne Maman)
• een handvol pistachenootjes, gehakt

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 175°C en maak ondertussen het taartdeeg. Meng de bloem en de poedersuiker. Voeg het ei en de koude boter toe. Kneed snel tot een bal. Laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en bekleed er een bakring mee. Bak het deeg ongeveer 20 minuten.
2. Maak nu de clafoutis. Verwarm de oven hiervoor voor op 180°C. Vul je afgebakken taartvorm met het fruit. Doe dit met de vorm er nog steeds omheen, anders kan het zijn dat de taartbodem scheurt. Mix de rest van de ingrediënten kort met een staafmixer. Vul de taart tot de rand met de clafoutisvulling en zet ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Laat afkoelen en werk af met glanzende abrikozenjam en de pistachenootjes.

Tip: Voor de clafoutis kun je ook andere fruitsoorten gebruiken: peren, pruimen… Kijk dus eens in je koelkast wat je nog in voorraad hebt.

3. Hazelnootijs met kaviaar en chocoladesaus

Voor 8 personen

Desserts lente

Dit heb je nodig:

Voor de crumble

• 60 g boter, koud
• 60 g rietsuiker
• 2 g zout
• 56 g amandelpoeder
• 52 g bloem

Voor het hazelnootijs

• 1.040 g melk
• 150 g suiker
• 30 g dextrose
• 30 g invertsuiker
• 60 g mager melkpoeder
• 7 g Cremodan
• 150 g hazelnootpraliné

Voor de chocoladesaus

• 200 g room (bv. Inex)
• 15 g melk
• 100 g melkchocolade

Voor de afwerking

• 50 g kaviaar (bv. Imperial Heritage)

Zo maak je het:

1. Maak eerst de crumble. Neem een mengkom en verkruimel de blokjes koude boter tussen je vingers samen met de andere ingrediënten. Zorg dat je een losse, brokkelige massa krijgt (de crumble mag geen deegbol worden). Doe de crumble op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Roer tussendoor de crumble een paar keer los, zodat die niet aan elkaar plakt en zodat alle kantjes krokant worden. De crumble kan een maand in een luchtdichte doos bewaard worden.
2. Maak dan het hazelnootijs (of koop het kant-en-klaar). Warm de melk, de suiker, de dextrose, de invertsuiker, het melkpoeder, de Cremodan en de hazelnootpraliné op tot 80°C. Laat afkoelen en draai deze massa af in de ijsmachine.
3. Nu maak je de chocoladesaus. Kook de room en de melk op, voeg de chocolade erbij en roer tot alles mooi is opgelost.
4. Strooi eerst wat crumble op een bord. Schep er dan een bol hazelnootijs op en schep er nadien een lepeltje kaviaar bovenop. Schenk de chocoladesaus naast het ijs.

4. Millefeuille van peperkoek

Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

• 1 appel
• 50 g boter
• 200 g mascarponemousse
• 4 plakjes peperkoek
• 50 g poedersuiker

Voor de mascarponemousse

• 40 g water
• 100 g suiker
• 65 g eidooiers
• 30 g gelatinemassa
• 250 g mascarpone
• 350 g opgeklopte room (bv. Inex)

Voor de gelatinemassa

• 20 g gelatinepoeder
• 100 g water

Zo maak je het:

1. Schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Bak die in wat poedersuiker en boter.
2. Maak nu de mascarponemousse. Doe het water en de suiker in een steelpannetje en verwarm op een laag vuur terwijl je roert tot de suiker volledig is opgelost. Haal het pannetje van het vuur terwijl je blijft roeren en wacht tot de grootste bellen weg zijn. Klop de eidooiers (in de keukenmachine) tot ze lichtgeel en schuimig zijn. Voeg langzaam het suikerwater toe aan de geklopte eidooiers terwijl je blijft kloppen tot alles goed gemengd is. Maak nu de gelatinemassa door het gelatinepoeder (20 g) te mengen met koud water (100 g). Als het mengsel is ingedikt, verwarm je tot de gelatine smelt. Voeg nu de gelatinemassa toe aan het mengsel dat je eerst maakte. Meng vervolgens goed. Meng de mascarpone voorzichtig door het afgekoelde eidooiermengsel tot alles goed is opgenomen. Spatel de opgeklopte room voorzichtig door het mascarponemengsel tot alles gelijkmatig is verdeeld en er geen klontertjes meer zijn. Doe de mousse in een spuitzak.
3. Bestrijk de peperkoek met boter en rooster ze 5 à 10 minuten krokant in een oven van 175°C. Leg een plakje peperkoek op een bord en spuit er een laagje mascarponemousse op. Leg een laagje appelplakjes op de crème. Herhaal dit tot je meerdere laagjes hebt.
4. Garneer de bovenkant met poedersuiker en serveer meteen, zodat de peperkoek krokant blijft.

5. Earl grey-sinaascakejes

Voor ongeveer 20 cupcakes

Dit heb je nodig:

• 270 g eiwit
• 220 g boter
• 8 g zeste van sinaas­appel
• 86 g suiker
• 40 g bloem
• 180 g poedersuiker
• 40 g amandelpoeder
• 9 g bakpoeder
• 1 el Earl Grey
• 2 el abrikozenjam (bv. van Bonne Maman)
• 4 abrikozen, gegrild

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Verwarm het eiwit in de magnetron tot het lauwwarm is. Smelt de boter en voeg de sinaasappelzeste toe. Meng de droge ingrediënten (suiker, bloem, poedersuiker, amandelpoeder en bakpoeder) goed door elkaar. Voeg in twee keer het warme eiwit toe aan het droge mengsel. Voeg de gesmolten boter toe aan het beslag.
2. Vul cupcakevormpjes met het beslag en strooi er wat thee overheen. Bak de cakejes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Werk de cakejes af met de jam en de gegrilde abrikozen.

Meer lezen

Recepten: Sarah Renson. Beeld: Lot Van Riel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap