Dit zijn de beste restaurants ter wereld

Gisteren werd naar goede gewoonte de lijst met 50 beste restaurants de wereld ingestuurd. In Bilbao ging de eerste plek opnieuw naar Massimo Bottura, eigenaar van het driesterrenrestaurant Osteria Francescana. Zelf naar één van de beste restaurants ter wereld, dan is het tijd om je koffers te pakken. Want België staat dit jaar niet in de lijst.

Je eigen restaurant het beste restaurant ter wereld mogen noemen? Voor vele chefs een droom, voor Massimo Bottura en zijn Osteria Francescana werkelijkheid! Voor Massimo Bottura was deze editie van World’s 50 Best Restaurants een topeditie, want voor de tweede keer mag hij zijn driesterrenrestaurant het beste ter wereld noemen. De World’s 50 Best Restaurants-ranglijst is niet zomaar een lijst. Met deze lijst wordt de universaliteit van alle keukens gevierd. Het biedt een momentopname van de beste bestemmingen voor unieke, culinaire ervaringen.

Massimo Bottura

Je kent hem misschien wel van de serie Chef’s Table (die je trouwens kan bekijken op Netflix!) Massimo groeide op in Modena en kreeg de liefde voor het koken met de paplepel mee. In 1985 stopte hij met zijn rechtenstudie om zijn eerste restaurant te openen. Hij ging in de leer bij grote chefs als Alain Ducasse en El Buli’s chef Ferran Adria. In 1995 opende hij Osteria Francescana. De chef-kok staat bekend om zijn moderne twist van de klassieke Italiaanse keuken. Sommige van zijn gerechten zijn gebaseerd op echte kunstwerken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Al dertig jaar volgt hij zijn passies en zo heeft hij een stem ontwikkeld. Deze stem gebruikt hij nu door de non-profitorganisatie Food for Soul op te richten. We verspillen één derde van het voedsel dat we produceren en via zijn organisatie wil hij deze voedselverspilling tegengaan.

Wat met de concurrentie?

Voor de nummer één van vorig jaar, Eleven Madison uit New York, was er minder goed nieuws. Het restaurant ging van plaats één naar plaats vier. El Celler de Can Roca in Girona eindigde op plaats twee, nummer drie ging naar Mirazur in het Franse Menton. De top vijf wordt afgesloten door Gaggan in Bangkok. Door de prijs voor World’s Best Female Chef werden ook de vrouwelijke chefs in de kijker gezet. De prijs ging naar Clare Smyth van Core by Clare Smyth in London.

Hoe doet ons eigen land het?

De Europese restaurants doen het goed in de top vijftig met 26 restaurants. Je zou denken dat Hof van Cleve en The Jane misschien ook onder deze top vallen, maar helaas valt ons Belgenlandje dit jaar niet in de prijzen. Jammer, maar tegelijk een extra reden om een reis te boeken. 😉 

De top 10 van beste restaurants ter wereld

1. Osteria Francescana in Modena, Italië

1. Osteria Francescana in Modena, Italië

1. Osteria Francescana in Modena, Italië

Dit restaurant is hét beste restaurant ter wereld. Het is een driesterrenrestaurant in Modena in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Chef Massimo Bottura speelt met tradities en experimenteert met de lokale ingrediënten.

 Via Stella, 22, 41121 Modena MO, Italië, meer informatie vind je op osteriafrancescana.it

2. El Celler de Can Roca in Girona, Spanje

2. El Celler de Can Roca in Girona, Spanje

2. El Celler de Can Roca in Girona, Spanje

El Celler de Can Roca is een topper en wordt uitgebaat door de 3 Roca broers: Joan Roca, verantwoordelijk voor de hartige gerechten; Jordi Roca, verantwoordelijk voor de desserts; en Josep Roca, die instaat voor de wijnen. Samen bouwden zij een Catalaans restaurant op waar ze hun kennis en kunsten bundelen tot een gastronomisch totaalspektakel.

Carrer de Can Sunyer, 48, 17007 Girona, Spanje, meer informatie vind je op cellercanroca.com

3. Mirazur in Menton, Frankrijk

3. Mirazur in Menton, Frankrijk

3. Mirazur in Menton, Frankrijk

Geïnspireerd door de zee, de bergen, de groenten en het fruit die in zijn eigen tuinen worden gekweekt, bedenkt Mauro Colagreco mooie en kleurrijke borden die inspelen op gewaagde texturen en combinaties. De keuken benadrukt de prachtige ingrediënten van de locale producenten.

30 Avenue Aristide Briand, 06500 Menton, Frankrijk, meer informatie vind je op mirazur.fr 

4. Eleven Madison Park in New York, VS

4. Eleven Madison Park in New York, VS

4. Eleven Madison Park in New York, VS

Dit restaurant, gelegen in het hart van New York City, is sinds 2011 in handen van chef Daniel Humm en restaurateur Will Guidara en heeft zich in die tijd aanzienlijk ontwikkeld, zowel qua eten als qua ervaring. Tegenwoordig biedt het restaurant een acht- tot tiengangenmenu in de grote eetzaal, maar gasten kunnen ook een bezoek brengen aan de bar voor een verkort proeverijmenu.

11 Madison Ave, New York, NY 10010, Verenigde Staten, meer informatie vind je op elevenmadisonpark.com

5. Gaggan in Bangkok, Thailand

5. Gaggan in Bangkok, Thailand

5. Gaggan in Bangkok, Thailand

Als je de Indiaanse keuken wilt ontdekken moet je bij Gaggan in Bangkok zijn. Het menu is geïnspireerd op seizoensproducten, de diversiteit van de Indiaanse regionale keukens en streetfood uit de kindertijd.

68/1 Soi Langsuan Ploenchit Road Lumpini, Bangkok 10330, Thailand, meer informatie vind je op eatatgaggan.com

6. Central in Lima, Peru

6. Central in Lima, Peru

6. Central in Lima, Peru

Central is het restaurant van de Peruaanse chef-kok, Virgilio Martínez Véliz, dat hij gebruikt als atelier in het onderzoek en de integratie van inheemse Peruaanse ingrediënten in het menu van het restaurant. Het restaurant staat bekend om zijn eigentijdse interpretatie en presentatie van de Peruaanse keuken.

Calle Santa Isabel 376, Miraflores, Lima 15074, Peru, meer informatie vind je op centralrestaurante.com.pe

7. Maido in Lima, Peru

7. Maido in Lima, Peru

7. Maido in Lima, Peru

Maido, “welkom” in het Japans, is het restaurant van chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura, waar een inventief proeverijmenu met Peruaans-Japanse hapjes naast à-la-carteopties en een klassieke sushitafel wordt geserveerd.

Calle San Martin 399, Miraflores 15074, Peru, meer informatie vind je op maido.pe

8. Arpège in Parijs, Frankrijk

8. Arpège in Parijs, Frankrijk

8. Arpège in Parijs, Frankrijk

Bij dit toprestaurant van Alain Passard krijgen groenten de hoofdrol. In 2002 werd de eerste moestuin in Fillé sur Sarthe opgezet. In 2008 werd de tweede moestuin opgezet in Buis-sur-Damville. De chef zegt dat de eerste stap met groenten begint met kijken naar hun kleur want de kleuren geven hem inspiratie.

84 Rue de Varenne, 75007 Paris, Frankrijk, meer informatie vind je op alain-passard.com

9. Mugaritz in San Sebastian, Spanje

9. Mugaritz in San Sebastian, Spanje

9. Mugaritz in San Sebastian, Spanje

Mugaritz is een tweesterrenrestaurant in Errenteria in Spaans Baskenland. Andoni Luis Aduriz, eenvoudigweg bekend als Andoni, wordt door veel waarnemers beschouwd als de natuurlijke erfgenaam van de titel van Spaans meest baanbrekende chef-kok na Ferran Adrià. Mugaritz heeft een Baskische keuken waarbij elementen van de bergen en de zee gecombineerd worden.

Aldura Gunea Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa, Spanje, meer informatie vind je op mugaritz.com

10. Asador Etxebarri in Axpe, Spanje

10. Asador Etxebarri in Axpe, Spanje

10. Asador Etxebarri in Axpe, Spanje

Ver van het lawaai bewaart het restaurant Asador Etxebarri oude technieken van grillen met behulp van zorgvuldig geselecteerd brandhout van verschillende bomen. Het restaurant werkt in harmonie met de lokaal geteelde, natuurlijke producten.

San Juan Plaza, 1, 48291 Atxondo, Bizkaia, Spanje, meer informatie vind je op asadoretxebarri.com

Meer over restaurants vind je hier:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content