Evelien dook de kelder in voor een diner bij Under the Palm Trees

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week schoof Evelien haar voeten onder tafel bij L’Epicerie du Cirque “Under the Palm Trees”.

Die eerste keer...

Ik herinner me nog goed die eerste keer dat ik naar L’Epicerie du Cirque ging. Of nee, dat is eigenlijk een leugen. Ik herinner mij vaagweg dat ik daar aan tafel zat met mijn man, maar helaas had ik net daarvoor 2 glazen champagne gedronken, daarna nog een aperitief en toen bestelden we een fles wijn, of waren het er twee? Ik haat het om te veel te drinken, maar soms gebeurt het gewoon en dan is er geen weg terug.

Ik speelde blufpoker en zei tegen iedereen die ernaar vroeg dat L’Epicerie du Cirque een geweldig restaurant is, maar het enige bewijs daarvoor kwam van mijn man, die er wél nog alles over wist. Gelukkig ging ik er een paar maanden later nog eens naar toe, dit keer met mijn volle verstand en toen kon ik eindelijk ook meepraten over het uitzonderlijk talent van Dennis Broeckx en de eigenzinnige voorkeur voor natuurlijke wijnen van zijn vrouw en sommelier, Ellen Destuyver. Een Michelinster en een verhuizing later, heeft het koppel een heel imperium van horecazaken uitgebouwd in Antwerpen. Met Moss, Bar Palmier, Racine, L’Epicerie du Cirque (op de oude locatie, binnenkort opent een nieuwe versie met een nieuwe naam) en Under the Palm Trees kun je een hele dag doorbrengen in hun gezelschap: van ontbijt, sapje, lunch, aperitief tot diner. Met hun unieke stijl die tot in het kleinste detail wordt doorgetrokken in het decor en de kaart, kun je niet langer om hen heen in het Antwerpse horecawereldje.

Under the Palm Trees is een licht, warm restaurant met een urban feel die je ook wel in Londen of Berlijn vindt.

Begin dit jaar liep ik voorbij hun pand in de Volkstraat waar toen Moss en Bar Palmier al gevestigd waren. Chef Dennis trok me zonder pardon binnen. “Kom eens kijken naar onze kelder. Hier openen we in mei een nieuw restaurant.” Ik zag een stoffige, vuile kelder bomvol rommel en dacht: “Het zal wel, Dennis. Al die natuurlijke wijnen van Ellen hebben iets gedaan met je beoordelingsvermogen.” Maar nog geen drie maanden later wandel ik opnieuw diezelfde trappen af en moet ik toch een paar keer met mijn ogen knipperen. Geen spoor meer van de duffe kelder: Under the Palm Trees is een licht, warm restaurant met een urban feel die je ook wel in Londen of Berlijn vindt. De muren en het plafond zijn volledig wit geschilderd en de open keuken is opgesmukt met prachtig geïllustreerde tegels in botanische stijl. Heel leuk is dat je eerst boven in Bar Palmier wordt ontvangen, waar je aan de toog kunt starten met het aperitief en een paar uitstekende hapjes. Pas daarna daal je af naar de kelder.

100 % seizoensgebonden gerechten

Ik bestudeer de kaart, die uit negen hartige gerechten en vier desserts bestaat. Je kiest zelf vier (€ 52) of vijf (€ 67) gerechten. Er is ook een formule waarbij je de chef carte blanche geeft (€ 95). Het is meteen duidelijk dat chef Dennis kiest voor 100 % seizoensgebonden gerechten met een natuurlijke, cleane afwerking. Dat betekent zeer veel aandacht voor groenten en het gebruik van verse kruiden als smaakmakers. Dat zorgt voor een spannend speelveld op het bord, waarin bijvoorbeeld de zachte textuur van een traag gegaarde varkenswang gecombineerd wordt met krokante, gegrilde lenteui. Een rokerig smakend stukje gegrilde schelvis ligt op beetgare asperges en is afgewerkt met daslook. Ik proef ook de Oosterscheldekreeft met wortel en duindoornbes. Hier gaat de subtiele smaak van kreeft misschien een beetje verloren in het zoete geweld van de wortels, inclusief loof. De burrata met bramen en raapsteeltjes is dan weer een zeer originele combinatie die prachtig afsmaakt.

In de vroegere L’Epicerie du Cirque hanteerde Dennis een wat klassiekere stijl van koken, met een toegankelijke harmonie in het bord. Het is dus even wennen aan deze nieuwe, cleane stijl met een combinatie van contrasterende smaken en texturen, maar het is wel duidelijk dat het duo inspeelt op wat restaurantgangers vandaag wensen: veel verschillende gerechten kunnen proeven én daarbij ook nog eens licht en gezond van tafel gaan.

Score (max. 5 sterren)

★★★★

L’Epicerie du Cirque – Under the Palm Trees – Volkstraat 13, 2000 Antwerpen

Meer foodrecensies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content