Foodjournaliste Evelien Rutten ontdekt elke maand de nieuwste restaurants en geeft telkens haar ongezoute mening. Deze keer ging ze op ontdekking in restaurant “K”.

 

Een restaurant met één letter. Geen wonder dat het een half uur duurt voordat ik het kan vinden. Het huisnummer dat mij werd doorgespeeld, leidt me naar een eenvoudig woonhuis en niet naar het enigmatische, Japans-Mediterrane restaurant dat me beloofd is. Ik rij tevergeefs drie keer langs Cru in Wijnegem en sta op het punt om daar dan maar een luxebroodje te eten, als ik even verderop in de regen een jong meisje met paraplu zie staan. Haar blik glijdt verwachtingsvol van links naar rechts door de straat. Het kan niet anders of ze heeft zich daar strategisch opgesteld om de uitgenodigde journalisten de juiste richting te wijzen. Ik parkeer de wagen en stap op haar af. “Ha Evelien!” zegt ze, “eindelijk ontmoet ik je eens in het echt.” Ik ben haar naam vergeten en kan me niet herinneren dat ik ooit al met haar heb gemaild of gebeld, maar ik speel het spelletje mee. “Ja! Leuk om je te zien!” Zo vaak ga ik namelijk niet in op uitnodigingen voor de pers. Ik heb er een bloedhekel aan om samen met een dozijn andere lifestyle journalisten en influencers een restaurant te ‘ontdekken’. Maar soms doe ik wél mee met de wereld. Ik ben namelijk benieuwd naar de Kanaalsite in Wijnegem, een indrukwekkend architecturaal project van Axel Vervoordt. De voormalige mouterij van Heineken werd de laatste jaren volledig vernieuwd en ingevuld als werk- en woonzone.

Terwijl ik over een betonnen paadje wandel, kijk ik verwonderd om me heen. De robuuste pakhuizen kregen een nieuwe, menselijke invulling die me enorm aanspreekt. Hier werken of wonen moet geweldig zijn. In de verte zie ik dan eindelijk een onopvallend bordje: “K”. De familie Vervoordt schakelde de Antwerpse horeca-ondernemer Vinko Pepa in om op deze site een restaurant te verwezenlijken. Dat werd dus “K”, een Japanse bistro. De Japanse chef Hideki Matsuhisa -tot voor kort werkzaam in Barcelona, vandaar het mediterrane tintje- staat in voor de keuken. De grootste trekpleister is de binnentuin, waar je kunt tafelen tussen indrukwekkende struiken. Maar omdat het regent, nemen we plaats aan de bar binnen het restaurant. De opening is voorzien voor een week later (vandaag dus!) en daarom krijgen we enkel een paar samples te proeven van gerechten die op de kaart zullen staan.

Chef Hideki showt een stuk tonijn dat twee keer zo groot is als zijn eigen hoofd. Hij snijdt er een stukje af en de rest gaat terug in de koeling. Daarmee wordt meteen duidelijk dat ze bij K geen compromissen sluiten op het gebied van ingrediënten: enkel het beste is goed genoeg. Terwijl de chef zijn tonijn versnijdt tot tartaar, proeven we van de edamame boontjes die niet gekookt zijn, maar op een spies gegaard boven de grill. De smaak is fantastisch rokerig, veel lekkerder dan de gekookte variant die je meestal geserveerd krijgt. Daarbij komt een rijstcracker met een stukje makreel en een zalfje van yuzu. Naar mijn mening is de cracker te groot en het stukje vis te klein, maar dat is muggenzifterij. Maar geen nood: daar is de tartaar van tonijn al.

De schitterende vis is afgewerkt met geraspte blauwe kaas en geroosterde pijnboompitten. Mochten we dit blind hebben moeten proeven, ben ik er honderd procent van overtuigd dat alle genodigden de tonijn zouden identificeren als rundvlees. Door de sterke smaken erbovenop wordt de vis namelijk volledig gereduceerd tot textuur zonder eigenheid. Niet echt Japans, maar wel heel smakelijk. De tempura van Sint-Jacobsvrucht is in hetzelfde bedje ziek: heel lekker afsmakend, maar op zo’n manier dat de subtiele smaak van dit edele ingrediënt volledig naar de achtergrond verdwijnt. Pas bij de heerlijke sushi van paling klopt het smaakplaatje: de vis wordt niet overschaduwd door andere ingrediënten.

Persoonlijk hou ik meer van een subtielere Japanse stijl, maar ik ben ervan overtuigd dat “K” meteen een trouw publiek zal opbouwen. Je krijgt waar voor je geld en de setting is fantastisch.

Score (max. 5 sterren)

★★★

K – Stokerijstraat (naast Cru), 2110 Wijnegem

 

Ontdek nog meer recensies van onze foodjournaliste: