Van frisse Hard Seltzers over Belgische wijnen tot worstjes met minder vlees; dit zijn dé foodtrends van 2021 die je asap wil leren kennen.

1. Hard Seltzer

Dé hype van de zomer is zonder fout Hard Seltzer, een drankje dat komt overgewaaid uit de VS en daar razendpopulair is. Hard Seltzer is noch bier, noch cider. Het is een verrassende mix van bruiswater, fris fruit en een klein percentage alcohol. Typisch aan het drankje is dus z’n lage ABV (rond 4%), laag aantal calorieën (doorgaans minder dan 100) en er zit doorgaans minder dan 3 gram koolhydraten in één blikje.

Coca-Cola bracht onlangs Topo Chico Hard Seltzer op de Belgische markt in drie smaakjes: Tangy Lemon Lime, Tropical Mango en Cherry Açaí. Je koop het in verschillende Belgische supermarkten aan € 1,75 voor 330 ml.

https://www.instagram.com/p/CRJ7QaEMChm/

Ook Somersby lanceerde deze zomer z’n Hard Seltzers in twee varianten; limoen voor een zure toets of mango en passievrucht voor een meer tropische smaak. Je koopt het in Colruyt aan € 1,99 voor een blikje van 33 cl.

https://www.instagram.com/p/CR8gI5Aj0jq/

Ook België heeft een eigen Hard Seltzer op de markt, Real Buddies. “Wat Real Buddies anders maakt? Echt fruit. Alleen zo krijg je een frisse smaak waarbij het fruit het wint van de alcohol. Dangerously tasty”, vatten de twee oprichters het samen.

Ze verkopen drie combo’s in winkels, online en geselecteerde horeca: Lime Lemon, Raspberry Mint en Black Cherry. Voor 12-packs online betaal je € 29,88 – www.realbuddies.be

2. Vlaamse wijn

Wist je dat België ook prachtige wijndomeinen bezit? Volgens minister van landbouw Crevits (CD&V) is de wijnproductie in Vlaanderen verzesvoudigd de laatste 10 jaar! Vlaanderen telt op dit moment 114 wijnbouwers die vorig jaar samen zo’n 1 miljoen liter wijn produceerden. De moeite, en daarom nodigen we je uit eens naar onze wijndomeinen af te zakken en zélf te proeven. De prijzen liggen misschien iets hoger, maar de ecologische voetafdruk is nihil.

Waar je die wijnboeren dan vindt? In Oost- en West-Vlaanderen maar ook in het Hageland vind je leuke adresjes. Zo heb je bijvoorbeeld wijndomein Coberger op de glooiende Hagelandse heuvels. Sinds vorige zomer kan je er ook overnachten naast de druiven, douchen tussen dennenbomen en ontbijten op de top van hun heuvel. Slaap in één van hun drie luxetenten of gezellige blokhut die verspreid van elkaar naast de wijngaard genesteld zijn. Luieren in de hangmat, petanquen tussen de wijnranken, een degustatie met Hagelandse wijnen en tapas… rustgevender wordt het niet.

Verder getipt, geproefd en goedgekeurd door collega Margaux: de West-Vlaamse witte wijn van Mérula. Helder en verfrissend perfect voor op het terras (€ 16,95 via merulawines.com).

3. Minder vlees

We moeten minder aan het vlees, dat is duidelijk. Voor zij die de smaak van varken écht niet kunnen missen, lanceerde aperogoeroe Aoste een vleesarm alternatief. 15% groentjes vervangen onmerkbaar een deel van het vlees en vet in het ‘Aoste Plus’ gamma; dankzij de zachte smaak en onopvallende kleur van boterbonen en peterseliewortel zijn deze worstjes niet te onderscheiden van de ‘klassiekers’. Gezonder (want 30% minder vet), beter voor het milieu én even lekker!

Aoste Plus vind je vanaf € 2,99 bij Delhaize, Carrefour, Spar, Cora en Match.

Voor zij die vlees volledig willen bannen, tippen we de Belgische producten en spreads van BonRill. Hun Preparé, Curry en Sea Salad op basis van oesterzwammen bevatten géén soja of gluten en zijn écht lekker. Probeer maar!

De spreads van BonRill koop je aan € 2,79 bij Colruyt, Spar en Okay, bonrill.be.

4. Champagneijs

Ooit al champagneijs geproefd? Dat kan deze zomer. Piper-Heidsieck deed een beroep op vier lokale, artisanale ijsmakers om een smaak op basis van champagne te creëren. Proef het nog tot en met augustus bij onderstaande adresjes:

🍦 Crèmerie François (Knokke, Sint-Niklaas en Oostende), Cremerie Gérard (Gent), Milad (Antwerpen), Maison Carette (Waterloo, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Wavre, Sombreffe).

PS Piper-Heidsieck tipt hun Cuvée Brut als ideale drankje om te pairen; haar toetsen van frisse witte perzik, sinaasappelbloesem, sappige peer en de zoete smaak van licht geroosterd brood matchen perfect met het champagne-ijs. Het Huis brengt bovendien opnieuw een koeler in de vorm van een ijsje op de markt; de limited edition Ice Cream Cool Box koop je aan € 46,50 bij gespecialiseerde cavisten.

5. Gezonde tussendoortjes

Dat tussendoortjes steeds vaker gezond zijn, bewijzen deze 3 snacks zonder kunstmatige kleur- of smaakstoffen:

Deze krokante granolakoekjes met hazelnoten en cacaostukjes zijn 100% Belgisch ( € 9,50 voor 5 zakjes (40 g), xavies.be).

Deze duurzame Deluxe Snack Mix bevat zoute amandelen, pure chocolade, veen- en gojibessen (€ 2,61 per zakje (100 g), Kellogg’s).

Dit zakje amandelpasta is een echte proteïneshot (€ 1,45 per zakje van 30 g, naturalnutly.com).

Meer food