Foodjournaliste Evelien Rutten ontdekt elke maand verschillende hotspots en lekkere foodadresjes. Deze keer neemt ze ons mee naar verschillende wijnadresjes waarbij enkel natuurlijke wijn geserveerd wordt. You heard it lady’s: it’s wine ‘o clock!

We zijn kampioenen in het scrupuleus lezen van etiketten. Zitten er gluten in? Palmolie? Verborgen suikers? We schaffen er zelfs een leesbril voor aan om alle kleine lettertjes te kunnen ontcijferen. Helaas slaan we die bedachtzaamheid in de wind als het om wijn gaat. In de supermarkt kiezen we – geef het nu maar toe! – gewoon voor de fles met het mooiste etiket, ongeacht de herkomst of de druivensoort. Wie een beetje doorgestudeerd heeft in wijn – kuch – weet dat er in die industrie veel vetzakkerij wordt gebruikt. Daarmee bedoel ik pesticiden en chemische bemesting. Hele wijngaarden liggen er kraaknet bij, zonder een sprietje onkruid. Hoe denk je dat dat mogelijk is? Misschien koester je het romantische beeld van de wijnmaker die elke ochtend op handen en knieën liefdevol zijn veld weer proper plukt? Vergeet het. Hele bussen pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen worden er tegenaan gegooid. En laat wijn nu net een product zijn dat zijn smaak grotendeels ontleent aan terroir: de bodem dus. Als die vol zit met Roundup, zegt dat genoeg over het glas dat jij zo trots aan je gasten schenkt.

Je ontdekt een compleet nieuwe wereld, met smaken en aroma’s die je nooit eerder proefde

Uiteraard geldt dat niet voor alle wijnmakers: blijf vooral weg van de goedkope supermarktbrol en volg het advies van een goede wijnhandelaar, want die kent de wijnmakers vaak persoonlijk en heeft midden in de wijngaarden gestaan. Zelf ben ik de laatste tijd meer en meer geïnteresseerd in natuurlijke wijnen, waarbij er weinig of niet wordt ingegrepen door de wijnboer: de natuur mag haar gang gaan. Dat soort wijnen zijn niet steriel uniform, maar organisch en wispelturig. Dat is even wennen, maar na enige oefening ontdek je een compleet nieuwe wereld, met smaken en aroma’s die je nooit eerder proefde.

Blijkbaar ben ik niet de enige geïnteresseerde, want er gaan steeds meer natural wine bars open waar met de nodige kennis de lekkerste wijnen worden geschonken. In Gent kun je bijvoorbeeld naar Edelrot: aanvankelijk begonnen ze als mobiele wijnbar op feestjes, maar door het grote succes hebben ze nu ook een vaste stek. Ze zijn gespecialiseerd in wijnen van kleine domeinen, met veel karakter en een eigen verhaal. Nog in Gent kun je langsgaan bij Bar Win, waar ze energieke, spannende wijnen serveren van supergezonde druiven, afkomstig van gronden waar geen pesticiden werden gebruikt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sommelier Ellen Destuyver, de vrouw achter Bar Palmier in Antwerpen, is zeer passioneel over de natuurlijke wijnen in hun aanbod. Vraag haar eender wat en ze vertelt er alles over. In de levendige straatjes van Elsene kun je dan weer naar Tarzan en Jane, waar natuurlijke wijnen per glas geschonken worden in een trendy kader. En als je een hongertje hebt, loop je even verderop Noir binnen, een pizza- en wijnbar waar alleen natuurlijke wijnen op de kaart staan. Het motto van de zaak is niet ‘Fast and furious’, maar ‘Slow and curious’.

We eindigen onze wijntournee in Brugge, waar je bij wijnbar Cuvee dagelijks vijftien natuurwijnen kunt proeven met een stukje brood, charcuterie of kaas. Cheers!

 

Meer recensies van Evelien vind je hier: