De hele dag in de keuken staan tijdens de feestdagen? Liever niet. De oplossing is eenvoudig en feestelijk: een lekker ovengerecht. Inspiratie nodig? In ‘Uit de Oven’ deelt kok en auteur Diana Henry gerechten die je in de oven maakt. Deze drie gerechten mogen we alvast verklappen, en ze zijn ongetwijfeld een schot in de roos.

Diana Henry: ‘Ik vind de ovendeur dichtdoen en een theedoek over mijn schouder gooien een van de bevredigendste gebaren in de keuken. Ik ben dol op de alchemie die achter die deur plaatsvindt. Het is verbazingwekkend hoe alleen hitte – zonder dat je er verder veel aan hoeft te doen – simpele ingrediënten tot een maaltijd kan omtoveren.’

Voorgerecht

GRIEKSE ‘HARTIGE TAART’ MET COURGETTE, POLENTA, FETA & DILLE

VOOR 4 PERSONEN, OF VOOR 6–8 PERSONEN ALS BIJGERECHT

Dit heb je nodig:

  • 1 kg courgette, in 2 cm dikke schijfjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 125 g lente-uitjes, bijgesneden
  • 5 middelgrote eieren, geklutst
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 35 g middelgrove polenta
  • 135 g feta, verkruimeld
  • 50 g kefalotyri of pecorino, fijn geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 20 g dille, blaadjes gehakt, grove stelen verwijderd, plus meer voor erover

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 6).
  • Leg de courgettes in een grote braadslee waarin ze min of meer in een enkele laag passen. Schep ze om met 2 eetlepels van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 10 minuten, voeg de lente-uitjes toe en sprenkel de laatste eetlepel olie erover. Zet het geheel terug in de oven en rooster het nog 10–15 minuten. De courgettes moeten dan zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt en de lente-uitjes moeten licht geschroeid zijn.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (gasstand 4).
  • Meng in een grote kom de rest van de ingrediënten en voeg royaal zout en peper toe. Schep de groenten in een gratineerschaal; die van mij is 27 x 20 x 5 cm en heeft een inhoud van 1 liter. Een gietijzeren of koperen schaal is het best, want metaal geleidt hitte goed. Schenk het beslag over de groenten en bak het gerecht 15–20 minuten of tot het net gestold, goudbruin en iets gerezen is. Serveer het heet of warm, bestrooid met de dille.

Hoofdgerecht

GEBRADEN LAMSBOUT MET BASILICUM, PECORINO & WIJN

VOOR 6–8 PERSONEN

Dit heb je nodig:

  • 120 g pecorino, fijn geraspt
  • 6 teentjes knoflook, geperst
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 3 el extra vergine olijfolie, plus zo nodig meer
  • blaadjes van een klein bosje basilicum, plus meer voor erover (eventueel)
  • lamsbout van 1,8 kg
  • 2 middelgrote rode uien, in parten
  • 600 g kleine vastkokende aardappels, schoongeboend, afhankelijk van het formaat gehalveerd of in kwarten
  • 350 g rode en gele tomaten, gehalveerd of in kwarten
  • 250 ml witte wijn

Ik kwam hierop nadat ik een Grieks gerecht met een vulling van een Griekse kaas (een soort pecorino) en gemalen piment had gemaakt. Ik had nog nooit over een kaasvulling voor lamsvlees nagedacht. Dit kwam gewoon op een zondag als lunch uit mijn keuken: Italiaanse ingrediënten met Griekse inspiratie.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (gasstand 8).
  • Doe de pecorino, knoflook en wat zout in de vijzel en stamp het tot een grove puree terwijl je de olijfolie geleidelijk toevoegt. Scheur de basilicumblaadjes, doe ze in de vijzel en stamp ze ook mee.
  • Leg de lamsbout in een braadslee. Maak er rondom diepe inkervingen in en stop de pasta uit de vijzel erin. Je kunt het vlees ook rondom het been loshalen om een beetje ruimte te maken en daar ook wat pasta in stoppen. Bestrooi de lamsbout rondom met zout en peper en zet hem in de oven.
  • Braad de lamsbout 15 minuten en verlaag de oventemperatuur dan naar 180 °C (gasstand 5). Voeg de uien, aardappels en tomaten aan de braadslee toe, schep ze om met het vet in de pan, voeg iets meer olie toe als het nodig is om ze te bevochtigen en bestrooi ze met zout en peper. Rooster alles nog 45 minuten; voeg de wijn na 20 minuten toe. Het vlees wordt rosé. Laat het iets langer in de oven staan als je het doorbakken wilt.
  • Leg de lamsbout op een groot bord, dek hem af met aluminiumfolie, isoleer hem goed (ik gebruik daar oude hand- of theedoeken voor) en laat hem 15 minuten rusten. Dek de aardappels als ze zacht zijn af en houd ze op lage temperatuur warm in de oven terwijl het lamsvlees rust; als ze nog een beetje hard zijn, verhoog je de oventemperatuur naar 200 °C (gasstand 6½) en zet je de groenten onafgedekt terug in de oven tot ze gaar zijn.
  • Serveer de lamsbout met de aardappels, tomaten en uien en als je wilt bestrooid met wat basilicumblaadjes.

Dessert

MET CASSIS & LAURIER GEBAKKEN PEREN & BRAMEN

Dit heb je nodig:

VOOR 6 PERSONEN

  • 6 net rijpe peren
  • 100 ml cassis
  • 300 ml rode wijn
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 3 laurierblaadjes
  • 150 g bramen

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 5).
  • Halveer de peren – de schil en het klokhuis kunnen gewoon blijven zitten – en leg ze met het snijvlak omhoog in een gratineerschaal waarin ze knus in een enkele laag passen. Schenk de cassis en rode wijn over de peren, bestrooi ze met de suiker en stop de laurierblaadjes eronder.
  • Zet de peren in de oven – schep het sap er van tijd tot tijd over – tot ze door en door zacht zijn (het hangt van de rijpheid van de vruchten af hoelang dat duurt; begin na 20 minuten te controleren, maar het kan wel 35 minuten duren). Het is een goed idee om de peren tijdens het roosteren een paar keer om te draaien.
  • Als de peren gaar zijn, is het sap eromheen niet dik, maar wel siroopachtig en zoet genoeg om het zo te serveren. Als je denkt dat dat nog niet zo is, haal de peren en laurierblaadjes er dan uit en kook het sap een tijdje in, laat het afkoelen en schenk het terug bij de peren.
  • Voeg de bramen ongeveer 30 minuten voor het serveren toe en schep er wat sap over; als ze te lang in de rodewijnsiroop liggen, worden ze te zacht.

Meer recepten voor de oven:

Vind meer dan 100 in ‘Uit de Oven’ van Diana Henry (Kosmos Uitgevers)