Ecoblogger Elisabeth van Lierop geeft tips voor een duurzame kersttafel

Met kerst mag het magisch, en al zeker je tafeldecoratie. Duurzaam en kindvriendelijk, psychologe, mama en ecoblogger Elisabeth van Lierop tovert je dis zo om tot een feest op zich.

Hou je van de feestdagen?

“Wij vieren kerst al enkele jaren niet in december, maar ervoor of erna. In december zelf trekken we naar de zon. Omdat mijn man Tijs muzikant is (Delbeke, speelt bij o.a. Balthazar, Warhaus, red.) en in de zomer vaak moet optreden op festivals, kunnen wij in juli en augustus niet met vakantie. Daarom verkassen we in de winter meestal enkele weken naar het zuiden. Vorig jaar zijn we op nieuwjaarsdag de zee ingedoken in San Sebastian, waar het toen nog zo’n vijfentwintig graden was. Je hoeft echt geen vliegtuig te nemen als je in de winter van mooi weer wilt genieten.”

Geven jullie vaak feestjes thuis?

“Zeker. Ik kook graag, en voor hoe meer mensen, hoe liever. Ik start wel nooit vanuit een welomlijnd plan. Ik kijk gewoon wat er in de koelkast ligt, begin te koken en zie wel waar ik eindig.”

Wat maak je dan zoal klaar?

“Ik probeer zo veel mogelijk met seizoensingrediënten te werken. Dat is goedkoper én beter voor het milieu. Op onze kersttafel zul je dus niet gauw een stuk komkommer of een tomaat aantreffen. De winter heeft meer dan genoeg lekkers in de aanbieding: sinaasappelen, gedroogde vruchten… De druiven die ik vandaag op tafel heb gelegd, vormen een uitzondering, maar dat moet kunnen. Zo’n tros ziet er heerlijk weelderig uit, net een barok stilleven. Ik zet een tafel ook graag helemaal vol gerechten, zoet en hartig door elkaar, zodat iedereen zelf kan kiezen en ik gezellig mee aan tafel kan blijven zitten.”

Je eet al tien jaar plantaardig. Serveer je ook alleen vegan gerechten wanneer je gasten ontvangt?

“Ja, en ondertussen kijkt niemand van onze vrienden of familie daar nog van op. Plantaardig eten is niet alleen de meest duurzame optie, maar ook de meest inclusieve, want je doet er zowel vegans, vegetariërs als mensen die lactosevrij eten een plezier mee. Heb je toch gasten die niet zonder hun stukje vlees kunnen? Dan kun je altijd nog wat parmaham of gebraad on the side op tafel zetten.”

Hoe breng je sfeer in huis in de winter?

“We hangen kerstslingers tussen onze kamerplanten en lichtslingers in onze tuin en patio. Soms halen we onze plastic kerstboom uit de kelder, waar we dan namaakgroenten en -fruit in ophangen die ik ooit in de kringwinkel heb gekocht. Lekker kitsch. Zo’n plastic boom is trouwens een meer duurzame keuze dan elk jaar een nieuwe echte boom zetten.”

Wat vind je belangrijk wanneer je een feesttafel dekt?

“Nu ik kinderen heb, zoek ik altijd naar een evenwicht tussen mooi en kindvriendelijk. Ik noem het trouwens ‘oudervriendelijk’ omdat we dan tenminste niet de hele tijd moeten zeggen: ‘Pas op, blijf af, laat liggen…’”

Vertel eens over de tafel die je voor deze reportage hebt gedekt?

“De eyecatcher is een peperkoeken huisje van IKEA dat ik gisteren samen met de kinderen heb gemaakt. We zijn ook samen in het park dennenappels, kastanjes en takken gaan halen om de tafel mee te versieren, maar als je daar geen zin in of tijd voor hebt: Bloomon heeft dit jaar een hele mooie kerstkrans in de collectie zitten, inclusief kaarsen. Ik heb ook kaarsen en vaasjes met bloemen op tafel gezet, en olijven, dadels, druiven en opengesneden sinaasappelen. De geur van die laatste in combinatie met die van de peperkoek: instant sfeer!”

Wie mag er aan jouw feesttafel aan – schuiven? “Mensen met veel aandacht en weinig taboes. Een feest waarop het enkel over het weer gaat, verveelt me snel. Doe mij maar een tafel vol sharing dishes en échte gesprekken waar iedereen zo in opgaat dat we samen de tijd uit het oog verliezen.”

À la Elisabeth

  • Ik houd van lokaal, handgemaakt keramiek zoals dat van Carmen Rafaelle, Sara Delesie, Wild Moon, Spots & Speckles en Nietbol.
  • Om het betaalbaar te houden, kijk ik altijd of er geen keramiek met korting wordt aangeboden omdat er een klein foutje in zit.
  • Glazen, servies en decoratie haal ik op de rommelmarkt of in de kringwinkel .
  • Dennenappels, takken en ander groen om een tafel te versieren, vind je in het bos of park.
  • Mix & match servetten, borden, glazen…. Dan hoef je je geen zorgen te maken wanneer er iets breekt. Extra voordeel: gasten herkennen hun glazen, wat voor minder afwas zorgt.
  • Boeket uitgebloeid? Goeie tip die ik van Bloomon leerde: haal de bloemen die nog goed zijn eruit en verdeel ze over kleinere vaasjes. Sommige bloemen of takken, zoals eucalyptus, kun je drogen om er langer plezier van te hebben.
  • Stoffen servetten zijn een duurzamer keuze dan papieren en zien er feestelijker uit.

De borden op Elisabeths feesttafel zijn van Carmen Rafaelle. De tafel, stoelen, servetten, glazen, het tafelkleed en het taartplateautje zijn tweedehands. Je kunt Elisabeth volgen op @elisabeth.van.lierop

Foto’s: Charlotte Van Noten.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content