Gezond snacken: homemade crackers met hummus van Ellemieke Vermolen

Dat een aperitiefhapje ook gezond kan zijn bewijst Ellemieke Vermolen in haar volgende receptjes. Dé perfecte mix tussen verschillende soorten hummus en homemade crackers zijn een must voor op elke tafel.

 

TIP VAN ELLEMIEKE: “Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke energiebron voor je spieren, zeker voor vegetariërs. Ook bevatten ze langzame koolhydraten en zitten ze vol vezels die helpen bij de spijsvertering. Zink is dan weer uitstekend voor de hersenen.”

 

1. Wat heb je nodig voor hummus?

  • 1 blik kikkererwten 
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 el olijfolie
  • 1 snuifje cayennepeper
  • zout naar smaak
  • 1/2 sap van citroen

Bereiding:

  • Mix alles in een blender.
  • Wil je de hummus smeuïger, doe er dan wat water bij.
  • Werk af met olijfolie en cayennepeper.

2. Wat heb je nodig voor hummus van aubergine?

  • Aubergine 
  • 35 ml olijfolie extra vergine
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 g kikkererwten 
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 2 el appelazijn
  • 2 tl komijn 
  • 2 tl paprika 
  • 1 tl tamari 
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Snij de aubergine van boven naar beneden doormidden en snij ruitjes in elke helft en druppel er wat olijfolie over.
  • Zet 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen. (Leg er de laatste 10 min. de teentjes knoflook bij, die zijn nog lekkerder als ze een beetje geroosterd zijn.)
  • Haal het vruchtvlees uit de aubergine en doe het samen met de gepelde knoflook en de andere ingrediënten in een blender.
  • Mix glad en kruid af met peper en zout.

3. Wat heb je nodig voor hummus van rode biet?

  • 2 à 3 rode bieten 
  • 1 el olijfolie 
  • 1/2 rode ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 tl komijn
  • 150 g kikkererwten
  • 30 ml olijfolie
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • citroensap naar smaak
  • peper en zeezout naar smaak

Bereiding:

  • Spoel de bieten, snij de uiteinden eraf, schil en snij in vieren.
  • Doe wat olie in een ovenschaal en rol er de bieten door. Zorg dat ze aan alle zijden bedekt zijn met olie.
  • Strooi er peper en zeezout over, dek af met aluminiumfolie en rooster ca. 35 min in een op 180°C voorverwarmde oven (tot de bieten zacht zijn als je erin prikt). Laat afkoelen.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie in een pan en stoof de ui glazig.
  • Strooi de komijn erover en laat nog 1 minuut mee bakken.
  • Pureer de bieten, ui en overige ingrediënten met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat citroensap.

4. Wat heb je nodig voor homemade crackers (20 stuks )

  • 125 g gemengde noten (liefst lijnzaad, pompen, sesam, zonnebloempitten)
  • 60 g geraspte (geiten)kaas
  • 3 eieren
  • 25 g boekweit
  • 75 g havervlokken

Bereiding:

  • Bewaar 2 handjes noten als garnering. Maal de rest in een keukenmachine.
  • Mix de kaas, eieren, boekweit, havermout en-vlokken erdoor.
  • Kneed tot een stevig deeg. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat, schep het deeg erop en leg er een vel bakpapier over. Ga er met de deegrol over.
  • Verwijder het bovenste vel bakpapier en snij het deeg in gelijke stukjes.
  • Strooi de rest van de noten erover, druk licht aan en bak 20 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot de crackers goudbruin zijn.

Nog meer van Ellemieke:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content