Foodtrend: 7 x gezonde comfortfood vanop de bakplaat

Koken op een bakplaat of in een ovenschotel is hot: lekker makkelijk en – afhankelijk van wat je zoal op die bakplaat legt – meestal nog gezond ook. Onze favoriete traybaking-recepten uit recente kookboeken op een rij.

Op de bakplaat: 7 x gezonde comfortfood

1. Spelt met chorizo en zoete aardappel

Dit robuuste, stevige en herfstachtig gerecht uit ‘De makkelijke bakplaat’ van Rukmini Iyer combineert supergranen met gegrilde groenten en een vleugje Spaanse spice in de vorm van bakchorizo. Geen fan van spelt? Dan kan je die eventueel vervangen door parelgort. Tip: de restjes zijn heerlijk in de lunchtrommel.

Wat je nodig hebt (voor 4 personen): 

  • 150 g spelt of parelgort, afgespoeld
  • 350 g kippenbouillon
  • 2 grote zoete aardappels, geschild, in blokjes van 2,5 cm
  • 1 rode ui, gepeld, in vieren
  • 5 tenen knoflook, ongepeld
  • 225 g bakchorizo, in stukjes van 2 cm
  • 1 el olijfolie
  • 300 g spinazie, grof gesneden
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingstijd: Voorbereiding: 10-15 minuten. Oven: 1 uur.

Zo begin je eraan:

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch.
  • Schep in een ovenschaal de spelt of parelgort, kippenbouillon, zoete aardappel, ui en knoflook door elkaar. Wrijf de chorizo in met de olijfolie en verdeel de stukjes over
    het parelgortmengsel.
  • Dek de ovenschaal strak af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in de oven.
  • Verwijder de folie en roer de spinazie erdoor. Breng op smaak met het citroensap en wat zeezout en versgemalen zwarte peper en dien heet op.

 

2. Gegrilde garnalen met limoen, gember en koriander

Ook uit Iyers gamma van veelzijdige én makkelijke recepten uit de oven: een schotel van gegrilde garnalen met limoen, gember en koriander. Garnalen onder een gloeiend hete grill schuiven, is een van de snelste en eenvoudigste bakplaatgerechten ooit. Dit lichte receptje is perfect als voorgerecht, of als makkelijk verteerbare lunch als je er een kom witte rijst bij serveert.

Wat je nodig hebt (voor 2 personen): 

  • 180 g rauwe garnalen
  • 200 g gemengde shiitakes en oesterzwammen
  • geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
  • 2,5 cm gember, geraspt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 el olijfolie
  • ½ rode chilipeper, fijngesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • handvol verse koriander, grof  gesneden
  • zeezout of vissaus

Bereidingstijd: Voorbereiding: 7 minuten. Oven: 5 minuten.

Zo begin je eraan: 

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Schep alle ingrediënten (behalve de verse koriander) in een grote ovenschaal door elkaar en verspreid ze zodat ze in een enkele laag liggen.
  • Breng op smaak met zeezout of vissaus.
  • Zet de bakplaat 5 minuten vlak onder de grill, tot alle garnalen egaal roze en gaar zijn.
  • Proef en voeg als dat nodig is extra zout of vissaus toe.
  • Bestrooi met verse koriander en dien meteen op.

 

3. Pruimentaart met rozemarijn en basterdsuiker

Ook zoetigheid kan perfect op de bakplaat: pruim en rozemarijn vormen een heerlijke smaakcombinatie. Met wat bruine basterdsuiker en kaneel ontstaat er een rokerige, gekaramelliseerde fruittaart: wat ons – én de auteur zelf – betreft een van de allerlekkerste recepten uit Iyers nieuwe boek.

Tip: gebruik donkerbruine basterdsuiker, geen gewone suiker, zodat er een stroperige, diepe smaak ontstaat.

Wat je nodig hebt (voor 4 grote of 6 kleine porties): 

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 400 g pruimen, gehalveerd, ontpit
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngesneden
  • 1 tl kaneel
  • 2-3 takjes rozemarijn

Bereidingstijd: Voorbereiding: 10 minuten. Oven: 25-30 minuten.

Zo begin je eraan: 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C hetelucht / 220 °C elektrisch.
  • Leg het vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de halve pruimen erop, met de snijkant naar boven. Laat hierbij rondom een rand van 2 centimeter vrij.
  • Snijd overtollig deeg af en maak daar eventueel bladerdeegrolletjes van.
  • Roer de donkerbruine basterdsuiker, rozemarijn en kaneel door elkaar en strooi dit mengsel over de pruimen. Snijd de andere takjes rozemarijn in stukjes en leg deze er ook op. Knijp de hoeken van het deeg samen zodat een opstaande deegrand ontstaat.
  • Zet het taartje in de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin.
  • Dien heet op, met een bolletje vanille-ijs.

Recepten uit ‘De makkelijke bakplaat’ door Rukmini Iyer, € 24,99, vanaf 2 maart te koop bij uitgeverij Becht

4. Quesadilla’s met kip, groene paprika en guacamole

Ook op onze plank met niet te missen traybaking-kookboeken: ‘180° gezonder’ van Sabrine Zarti. De quesadilla’s met kip, groene paprika en champignons hebben alle kwaliteiten van hartverwarmende comfortfood, maar zonder die ‘blok beton op je maag’ achteraf. Voor haar gezonde creatie kiest Sabrine bewust voor volkorenwraps: naast aardappelen, volkorenpasta of couscous een prima optie om een bron van koolhydraten aan je lunch of avondmaal toe te voegen.

Wat extra smaak toevoegen aan haar groentewrap, doet de gezonde chef met zelfgemaakte guacamole. Niet zo verzot op avocado? Dan kun je die laatste ook vervangen door een frisse tomatensalsa.

Wat je nodig hebt (voor 4 personen): 

  • 300 g kipflet
  • 1 el olijfolie
  • 1 el paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 groene paprika’s
  • 50 g champignons
  • 4 tomaten
  • 6 volkorenwraps
  • 50 g light emmentaler

Voor de guacamole:

  • 1 avocado
  • 2 tl olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout

Bereidingstijd: Voorbereiding: 10 minuten. Oven: 30 minuten.

Zo begin je eraan:

  • Snij de kipfilet in dunne reepjes. Doe er de olijfolie over. Kruid af met paprikapoeder, peper en zout.
  • Snij de paprika in dunne reepjes, de champignons in schijfjes en de tomaten in blokjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er de zes wraps op. Zorg ervoor dat ze elkaar kruisen en over de uiteinden van de bakplaat hangen.
  • Beleg de wraps eerst met de kipfilet. Leg er daarna de paprika en champignons op en ten slotte de tomaten.
  • Verspreid er de geraspte emmentaler over. Kruid af indien gewenst.
  • Vouw de wraps toe en zet ze gedurende 30 minuten in de oven. Moeilijk om ze dicht te houden? Gebruik dan een tandenstoker.
  • Maak intussen de guacamole door alle ingrediënten hiervoor in een blender te mixen.
  • Gebruik een lepel om het vruchtvlees uit de avocado te halen.
  • Het lekkerste net uit de oven.

 

5. Geitenkaaspakketjes met walnoot en honing

Krijg je gasten over de vloer? Verras die dan eens met een smeuïg hapje vanop de bakplaat. Origineler dan crackers met een groenten- of hummusdip en nog lekker makkelijk ook. Een van de persoonlijke favorieten van Sabrine: geitenkaaspakketjes met walnoten en honing.

Wat je nodig hebt (voor 8 hapjes): 

  • 2 vellen brickdeeg
  • 8 plakjes geitenkaas
  • 8 walnoten
  • 1 tl honing

Bereidingstijd: Voorbereiding: 10 minuten. Oven: 10 minuten.

Zo begin je eraan: 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snij de vellen brickdeeg in vier. Beleg met de geitenkaas, walnoot en een druppel honing.
  • Maak er een mooi pakketje van door de vellen over te plooien.
  • Prik er een tandenstoker in om alles bij elkaar te houden.
  • Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 minuten in de oven.
  • Serveer meteen.

Recepten uit ‘180° gezonder’ door Sabrine Zarti, € 24,99, te koop bij Borgerhoff & Lamberigts

 

6. Snelle lasagne met linzen, pompoen en zwarte olijven

Beeld: Issy Croker. 

Een laatste inspiratiegids uit ons traybaking-gamma, is Eén pan, plaat, planeet van Anna Jones. Het boek staat boordevol smakelijke recepten voor goedgevulde eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners die bovendien nog goed zijn voor het milieu ook. Last van een woelige winterdip? Probeer dan haar nostalgische recept voor een snelle en troostrijke lasagne met flespompoen, zwarte olijven en groene linzen eens.

Wat je nodig hebt (voor 6 personen): 

  • 700 g passata
  • 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
  • een flinke snuf chilivlokken
  • 800 g groene linzen of Puy-linzen uit blik, uitgelekt (of 250 g zelfgekookte)
  • 50 g zwarte olijven, ontpit en gehakt
  • ½ flespompoen (circa 600 g), geschild en geraspt
  • 2 eetl. kappertjes
  • rasp van een biologische citroen
  • een klein bosje basilicum, blaadjes geplukt
  • 2 bollen mozzarella of plantaardige mozzarella van 125 g
  • 250 g gedroogde lasagnevellen

Bereidingstijd: Voorbereiding: 10 minuten. Oven: 30-35 minuten.

Zo begin je eraan:

  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Meng de passata in een grote kom met de olie, een halve theelepel zeezout, de knoflook, chilivlokken, linzen, pompoen, olijven, kappertjes en citroenrasp.
  • Scheur de basilicumblaadjes doormidden.
  • Schep een kwart van de saus in een ovenschaal van 20 x 30 cm (Anna gebruikt een ovalen schaal van ongeveer dat formaat), verdeel een derde van een bol mozzarella in stukjes over het mengsel en leg de pasta erop.
  • Maak zo nog twee lagen met een kwart van de saus, een laag pasta en een derde van een bol mozzarella.
  • Voeg nog een laag saus toe, verdeel de hele tweede bol mozzarella erover, bestrooi met zout en peper, verdeel de basilicum erover en besprenkel het geheel met olijfolie.
  • Bak de lasagne 30-35 minuten tot de mozzarella goudbruin is.
  • Serveer hem met een salade met een zure dressing (Anna mengt citroensap, ciderazijn, mosterd en extra vergine olijfolie, en verdeelt dit over een kom groene sla).

 

7. Ovenschotel van prei en romescosaus

Beeld: Issy Croker. 

Deze ovenschotel op basis van prei, kikkererwten en aardappel barst van de smaak, maar is toch snel klaar. De snelle romescosaus geeft de geroosterde groenten meer pit. Zin in nog meer vezels en vitaminen? Je kunt altijd meer groenten toevoegen als je wilt.

Wat je nodig hebt (voor 4 personen):

  • 500 g nieuwe aardappels, grote, exemplaren gehalveerd
  • 2 grote preien, schoongemaakt, gehalveerd en in stukken van 2 cm
  • 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 4 takjes oregano of tijm, blaadjes geplukt
  • rasp van ½ biologische sinaasappel
  • olijfolie, om te besprenkelen

Voor de romescosaus: 

  • 50 g amandelen of hazelnoten
  • 1 dikke snee oud zuurdesembrood of witbrood in stukjes
  • 1 theel. zoet gerookte-paprikapoeder
  • 150 g geroosterde rode paprika’s, uitgelekt
  • 1 eetl. sherry- of rodewijnazijn
  • 4 eetl. olijfolie

Voor erbij: 

  • een klein bosje peterselie, grof gehakt

Bereidingstijd: +– 30 minuten.

Zo begin je eraan: 

  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Meng de aardappels, prei en kikkererwten met de knoflook, oregano, sinaasappelrasp, een flinke scheut olie en wat zout en peper op je grootste bakplaat.
  • Je kunt de groenten ook over twee bakplaten verdelen zodat ze genoeg ruimte hebben om krokant te worden.
  • Rooster ze 20 minuten.
  • Maak intussen de romescosaus. Rooster de noten en het brood 6-7 minuten op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn.
  • Doe de noten en het brood met het paprikapoeder in een keukenmachine en maal het geheel tot een kruimelig mengsel.
  • Voeg de paprika’s, azijn, olie en een eetlepel water toe, kruid het geheel met zout en peper en maal het tot een grove, zachte saus.
  • Haal de groenten uit de oven en meng ze met de helft van de romescosaus. Zet ze nog 5 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer ze met extra romescosaus en strooi de peterselie erover.

Recepten uit ‘Eén pan, plaat, planeet’ door Anna Jones, € 34,99, te koop bij Fontaine Uitgevers

 

 

 

Meer gezonde recepten:

Openingsbeeld:’De makkelijke bakplaat’, Rukmini Iyer. 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content