Glansrecept: gelakte makreel met roden bieten slaatje

Met een mooi laklaagje of glanzend glazuur krijgt elk gerecht extra glamour. Vandaag: gelakte makreel met een slaatje van rode bieten.

Recept: gelakte makreel

gelakte makreel

Voor 4 personen

  • 4 makreelfilets
  • 2 el honing
  • 1 grote rode biet
  • 1 rode ui
  • 80 g blaadjes van rode biet
  • 1 bakje cress van rode radijs
  • peper en zout
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn

Zo pekel je de makreelfilets

  • 150 ml wittewijnazijn
  • 100 g suiker
  • 150 ml water
  • 1 tl zout
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 laurierblad

Verwarm de wittewijnazijn met de suiker en het water in een steelpan. Laat de suiker oplossen en voeg het zout, het mosterdzaad en laurierblad toe. Neem de pan van het vuur en laat die meteen in een ijsbad afkoelen. Leg de makreelfilets in een schaal, giet de afgekoelde pekel erover zodat die onderstaan, en zet dit 30 min à 2 u in de koelkast.

Zo maak je de rodebietensalade

Snijd de rode biet in dunne plakjes. Bestrooi ze met peper en zout, en giet de olijfolie, de gembersiroop en de wittewijnazijn erover. Schaaf de rode ui in fijne plakjes en doe ze bij de rode biet. Was de rodebietenblaadjes en roer ze erbij.

Zo serveer je het gerecht

Verdeel de salade over 4 kleine borden en verdeel de cress erover. Haal de makreel uit de pekel. Bestrijk de filets met de honing en brand de bovenkant goudbruin tot zwart met de bunsenbrander. Verdeel de filets over de salade en serveer met roggebrood of gepofte aardappel.

Meer lekkers

Door: Ann Van der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content