Gloednieuw in Antwerpen: Cantina y Cocteleria, The Dirty Rabbit heruitgevonden

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Afgelopen week trok ze naar Cantina y Cocteleria in Antwerpen.

 

Toen ik vorige week binnenstapte bij Cantina y Cocteleria, het vernieuwde Latijns-Amerikaanse themarestaurant in The Dirty Rabbit, onderging ik een schizofrene sensatie: ik was hier al eerder, maar herkende niets. Het pand vervelde namelijk al enkele keren radicaal en verschillende horeca-thema’s kwamen hier tot leven. Ik kwam er voor het eerst in de vroegere nillies. De Wok en het Tafeldier was de gezonde voorloper van wat vandaag een dodelijk vermoeid en bijna uitgestorven concept is: de all you can eat wok. Zaakvoerder Kasper Stuart heeft een neus voor de tijdsgeest en transformeerde de Aziatische tent net op tijd tot een hipster cocktailbar & restaurant: Josephine’s. Het interieur bestond uit bakstenen muren in combinatie met een satijnen boudoirsfeertje. Nog later kwam er een eind aan die verfijnde touch met The Dirty Rabbit, een losgeslagen, donkere cocktailbar. De vierde transformatie brengt ons nu in Latijns- en Zuid-Amerika: de cocktails zijn gebleven, maar nu kun je er ook genieten van taco’s & tortilla’s. Stuart is een meester in het neerzetten van een geloofwaardig concept. De zomerbars die hij uitbaatte op de site van De Koninck waren fantastisch goed uitgewerkt, met een lichtjes ranzige redneck sfeer die we kennen uit Amerikaanse films. Het is inmiddels Stuarts handelsmerk: een theatrale aankleding die klopt tot in het kleinste detail. Bij Cantina y Cocteleria is het decor opnieuw perfect, maar terwijl ik er zit voelt het toch een beetje aan als Disneyland, waar alles een kopie is. Maar ik ken genoeg mensen die dol zijn op Disneyland, dus ik neem aan dat verder niemand zich daaraan zal storen.

Ik start met een pisco sour (€ 9), die zo goed is dat ik er ineens drie wil bijbestellen. De verleidelijke schuimkraag is als een zachte streling van de lippen, die meteen gevolgd wordt door een hot damn tongzoen. Ik hou het bij twee.

De menukaart maakt duidelijk dat Black Smoke, de fantastische bbq-joint in Berchem, nooit veraf is. In verschillende gerechten wordt bbq-vlees verwerkt: nacho’s met slow smoked pulled beef (16 uur op eik en beukenhout), flatbread tortilla met pulled pollo (2,5 uur op kersenhout), taco’s met rubbed & glazed steak (12 uur op eik en beukenhout). Het is verschrikkelijk moeilijk kiezen. Zelfs voor vegetariërs, want er staat o.a. een volledige bloemkool op het menu die gegaard is in de Green Egg en vervolgens geserveerd wordt met taco’s.

De bedoeling is om zoveel mogelijk gerechten te sharen, dus starten we met enkele kleinere voorgerechten. De tableside guacamole (€ 10) wordt effectief aan tafel bereid, helemaal naar je eigen smaak (met of zonder koriander, bijvoorbeeld). Ze is chunky en delicious. Verder bestel ik stiekem twee spiesjes met gemarineerd runderhart (€ 12). Mijn nietsvermoedende tafelgenoten spreken over de beste steak die ze ooit hebben gegeten. De tlayuda (€ 13) is een tortilla die als pizza wordt geserveerd, met zwarte bonenpasta, pulled pollo, frisse groentjes en Oaxaca kaas. Serveer dit tijdens de late uren op een feestje en je hebt een bom. Ook de chicharron de pescado (€ 5) is een succes aan onze tafel. Deze tempura van zalmvel kun je nog het best vergelijken met kroepoek, maar dan een tikje verfijnder. Ik hou ervan als zogenaamd afval toch nog verwerkt kan worden tot een heerlijk gerecht.

En dan moet de taco chuck roll (€ 39) nog komen: gelakte USA steak die 12 uur heeft gegaard,  zo zacht dat je het vlees met een lepel kunt eten. We krijgen er acht kleine tortilla’s bij die we zelf kunnen opvullen met het vlees en een heel arsenaal aan bijgerechten, zoals pico de gallo, avocadocrème, tomaten, uitjes, sla en zure room. Wat een feest!

Eigenlijk heb ik geen ruimte meer voor een dessert, maar er zijn churros. Kasper Stuart komt ook persoonlijk vertellen dat we zeker hun soft ice (€ 5) met gerookte bananen moeten proberen. De churros met pikante chocoladesaus (€ 8) horen bij de beste die ik ooit proefde (vaak zo soggy, hier crispy & tasty), maar het bananendessert mist verfijning. De smaak van het soft ice is zo intens, dat een kleinere portie beter zou zijn.

Cantina y Cocteleria is een opwindende plek om op vrijdag- of zaterdagavond met je vrienden naar toe te gaan. Het is niet alleen gezellig, het eten is top notch én om 23u gaan de tafels aan de kant en wordt er gedanst.

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

Cantina y Cocteleria Antwerpen

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★

Cantina y Cocteleria – Gentplaats 1, 2000 Antwerpen

www.thedirtyrabbit.be

 

Meer lezen van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content