Het zwarte goud: zo vind je écht lekkere koffie in het winkelrek

Marjolein Vermeersch

Kun jij ’s morgens ook zo genieten van een heerlijk kopje koffie? Je bent zeker niet alleen. En liefst willen we thuis net zo lekkere koffie op tafel toveren als die van die geweldige barista in die koffiespeciaalzaak. Dat vinden ook Marjolein en haar moeder. Zij schreven ‘Slow Coffee’, een leuke gids voor de koffiegenietende thuisdrinker, de nieuwsgierige koffiefreak, de dappere experimenteerder en de vlijtige kenniszoeker, die bewust wil genieten van het koffiemoment. Aan Feeling verklappen ze 3 dagen lang dé tips voor iedereen die van koffie houdt. Vandaag legt Marjolein uit hoe we écht lekkere koffie vinden in het koffierek.

Pads, cups of koffiebonen... De keuze in het winkelrek is eindeloos. Maar hoe kies je écht lekkere koffie in het winkelrek?

1. Zuivere Arabica

Kies altijd voor zuivere Arabica-koffie, ook bij espresso-mélanges. De fijnste Arabicasoorten groeien hoog in de berglanden van Midden- en Zuid-Amerika, Kenia en Tanzania, op meestal kleine plantages. Hoe hoger de Arabicakoffieplant groeit, des te minder cafeïne bevatten zijn bonen. Hooggeteelde Arabicakoffies leveren tegelijk ook de meest smaakvolle kwaliteiten op, met meer aroma. Robustakoffie maakt de mélange alleen maar wat lager in prijs, hoog in cafeïne en bitter van smaak.

2. Advies van de koffiebrander

Een kopje is pas écht hartig en vol van smaak, als diverse soorten oordeelkundig gemengd werden. Laat dat liefst over aan de koffiebrander, die ervaring heeft met teelten, planters én smaken. Hij weet perfect welke origines bij elkaar passen, wat hun smaakeigenschappen zijn en hoe zij samen voor een lekker kopje koffie kunnen zorgen.

3. Artisanaal

Koop bij voorkeur koffie van een artisanale koffiebrander en niet van een groot industrieel merk. De vakman heeft alle stadia van aankoop tot verkoop zelf stevig in handen. Hij kan zich permitteren de oogst van kleine koffietuinen uit te zoeken, om die zorgvuldig met elkaar te mengen: zijn omzet is kleiner en zijn cliënteel kies­keuriger. Wanneer een koffie-ambachtsman over “kwaliteit” spreekt, dan beoogt hij vooral de drank die uiteindelijk in jouw kop zal belanden.

4. Dagverse koffie

Als het even kan haal dan je koffie dagvers bij een koffiespeciaalzaak en kies voor een verantwoorde, degelijke verpakking die het koffiearoma zo goed mogelijk beschermt. Een manueel dicht gekleefd zakje is niet luchtdicht, stop daarom je koffiepak bij thuiskomst meteen in een luchtdichte doos. Voorverpakte koffie houdt de aromasnoeper ‘zuurstof’ wèl buiten. Let op: géén vacuüm, maar wel luchtdicht verpakte koffie met een ventiel op het pakje. Dank zij zo’n ontluchtingsventiel kan CO2  naar buiten, maar kan zuurstof niet naar binnen.

5. Datum

Koop je voorverpakte koffie in een voedingsspeciaalzaak of in de supermarkt, dan vind je een houdbaarheidsdatum die door de koffiebranderij bij het verpakken werd opgedrukt. Logischer zou zijn dat de productiedatum vermeld werd (dag van roosteren en/of verpakken). Dan kon je ook weer zelf beslissen of die koffie kwalitatief nog de moeite loont. Er bestaan wettelijke voorschriften om zo’n vervaldatum te bepalen. Koffie bederft niet zoals yoghurt en kaas. Daarom ligt de einddatum voor verkoop gewoonlijk op 12 maanden na roostering. Dus eigenlijk weet je dat het pakje koffie exact een jaar daarvoor gebrand en verpakt is. Die einddatum is maar een aanwijzing. Zo snel en zo vers mogelijk drinken is de boodschap.

Meer tips voor de perfecte ochtend:

Partner Content

Gesponsorde content