Hoera, de zomer is weer in het land! Hoe dat beter te vieren met een lekker ijsje in de hand? Met één van deze overheerlijke, gezonde en vooral makkelijk te bereiden homemade ijsjes-recepten komt dat zeker goed.

Dit artikel maakt deel uit van Feelings grote zomerplan 2021 om alles uit je vakantie te halen. Ontdek hier nog meer tips en leuke artikelen. 

8 x lekkere ijsjes om thuis zelf te maken

1. Waterijsje met mango

mango ijsje

Beeld: Getty images. 

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Wat je nodig hebt (voor 8 à 12 waterijsjes):

  • 2 kopjes rijpe mango in blokjes
  • 1,5 kopje Griekse yoghurt
  • 1,5 kopje melk
  • 2 koffielepels suiker
  • snuifje kardemom
  • snuifje zout

Zo maak je het: 

Gooi alle ingrediënten in de blender en meng ze tot een smeuïge massa. Giet de gemixte mango vervolgens in de waterijsvormpjes en vries ze in gedurende een nacht. Om de waterijsjes uit de vorm te halen overgiet je ze best kort met warm water.

2. Frambozenijs met champagne

ijsjes met framboos

Wat je nodig hebt: 

  • 1 fles champagne of prosecco
  • 1 glas vanille-ijs of frozen yoghurt
  • Frambozensaus (framboosjes, kristalsuiker en vanille-extract)
  • Verse frambozen

Zo maak je het: 

Giet wat frambozensaus in een champagneglas. Voeg twee kleine bolletjes vanille-ijs toe en giet er extra saus over. Overgiet met champagne, verse framboosjes en nog een klein beetje frambozensaus! Yummie!

3. IJslolly’s van kokosmelk en bessen

kokosijsjes

Deze keto-ijslolly’s van volle kokosmelk met bessen of chocolade van Julie Van den Kerckoven zijn het ideale tussendoortje op een warme zomerdag. Heb je geen ijslollyvormpjes in huis? Je kunt het vloeibare ijs ook in de diepvries plaatsen tot het stevig genoeg is en serveren als schepijs met wat gesmolten chocolade, verse bessen of slagroom.

Wat je nodig hebt (voor 1 persoon): 

  • Per soort: 1 ½ kop (1 blik) volle kokosmelk
  • 2 mespuntjes vanillepoeder + 1 snufje zeezout
  • pure vloeibare stevia, naar smaak (of erythritol, rauwe honing)
  • 1 pak (70 g) donkere chocolade (minstens 85%)

Materiaal: ijslollyvormpjes, blender (optioneel)

Zo maak je de ijslolly’s: 

  • Verwarm de kokosmelk op een laag vuurtje en roer tot een gladde melk samen met het vanillepoeder, het zeezout en stevia naar smaak.
  • Giet de vanillekokosmelk in de ijslollyvormpjes en plaats een nacht in de diepvries tot ze diepgevroren zijn. Smelt de chocolade au bain-marie (in een kom boven heet water) en haal ondertussen de ijsjes uit hun vorm. Giet de gesmolten chocolade over de bevroren ijslolly’s of dompel ze onder. Serveer meteen of bewaar in de diepvries. Diepgevroren lolly’s kun je het best 5 à 10 minuten laten ontdooien voor je ze serveert.

Julie’s tips & tricks:

  • De kokosmelk zal een beetje uitzetten als hij bevriest. Je kunt de vormpjes daarom het best maar tot een vinger onder de rand vullen.
  • Voor een ‘gladder’ resultaat zonder ijskristallen kun je wat lecithine en/of xanthaangom toevoegen aan de kokosmelk (ik houd de ijsjes liever puur natuur). Heb je een ijsmachine in huis? Dan zal het eindresultaat ook romiger zijn.

Recept: Julie Van den Kerchove ‘Keto in 15 minuten‘. 

4. Waterijsje met meloen en munt

ijsjes met meloen

Beeld: Getty images. 

Wat je nodig hebt (voor 6 waterijsjes): 

  • 1,5 kopje roze meloen (kanteloep) in blokjes
  • 1 koffielepel sinaasappelsap
  • 1,5 kopje witte meloen (galia) in blokjes
  • 1 koffielepel geconcentreerd limoensap
  • 2 blaadjes munt

Zo maak je het: 

Pureer de roze meloen en het sinaasappelsap in de blender. Verdeel de smeuiige massa over de waterijsvormpjes. Vul ze ongeveer tot in de helft. Plaats de ijsjes gedurende 30 minuten in de diepvries totdat ze net bevroren zijn. Pureer vervolgens de witte meloen, het limoensap en de munt. Giet deze massa over de ijsjes en zet ze gedurende drie uur in de vriezer. Daarna heb je lekkere, frisse en tweekleurige waterijsjes.

5. Bananenijs met rum

bananenijs

Wat je nodig hebt: 

  • 3 eetlepels gezouten boter
  • 1/3 kopje bruine suiker
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 3 eetlepels (kokos)rum
  • bananen
  • 2 eetlepels slagroom
  • Vanille-ijs

Zo maak je het: 

Smelt de boter en voeg de bruine suiker en kaneel toe. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Voeg de rum toe en laat 1 minuut koken. Voeg daarna de bananen en room toe en laat afkoelen. Giet het mengsel over je ijsje and you’ll have yummie in your tummy!

6. Aardbeien-limoenijsjes

aardbei ijsje

Beeld: Getty images. 

Wat je nodig hebt (voor 4 personen): 

  • 200 ml kokosroom (blikje)
  • 175 ml volvette kokosmelk of 175 ml slagroom
  • 2 tl natuurlijke zoetstof of 2 druppels vloeibare stevia
  • 1 el versgeperst limoensap
  • 35 g aardbeien, kroontjes verwijderd, in plakjes (eventueel uit de diepvries)

Zo maak je het: 

Doe de kokosroom in een keukenmachine of blender en meng er de zoetstof en het limoensap door. 2. Voeg de aardbeien toe en meng ze met de pulseerknop kort door de room. Let op dat je het fruit niet helemaal fijnhakt. 3. Schenk het mengsel in ijsvormpjes en laat de ijsjes minstens 2 uur opstijven in de diepvries.

Ingrediëntentip: Je kunt de aardbeien ook vervangen door bramen.

Recept: Jen Fisch, Keto in 5

7. Mokka-ijsjes met chocolade

mokka ijsje

Beeld: Getty Images. 

Wat je nodig hebt (voor 4 personen): 

  • 500 ml koffie, afgekoeld
  • 200 ml kokosroom (blikje)
  • 175 ml volvette kokosmelk of 175 ml slagroom
  • 2 tl natuurlijke zoetstof of 2 druppels vloeibare stevi
  • 2 el suikervrije chocoladedruppels

Zo maak je het: 

Doe de kokosroom en de koffie in een keukenmachine of blender en meng er de zoetstof door. 2. Schenk het mengsel in ijsvormpjes en voeg aan elk vormpje een paar stukjes chocolade toe. 3. Laat de ijsjes minstens 2 uur opstijven in de diepvries.

Ingrediëntentip: Gebruik naar smaak meer of minder zoetstof.

Variaties: Net als in een kopje koffie kun je aan koffie in ijsvorm ook je favoriete suikervrije smaakmakers toevoegen, zoals: kaneel, vanille of eiwitpoeder met chocoladesmaak.

Recept: Jen Fisch, Keto in 5

8. Blauwe bessen-ijs met vodka

blauwe bessen ijs

Wat je nodig hebt: 

  • Een half kopje blauwe bessen
  • 100 ml Pearl Blueberry Vodka
  • 1 kopje bruiswater
  • Vanille-ijs

Zo maak je het: 

Blend de blauwe bessen, de wodka en het bruiswater zo’n 15 minuutjes. Schep 3 bolletjes vanille-ijs in je glas en giet de mix hierover. Werk af met blauwe besjes and enjoy!

Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer lezen over food en drinks: