Japanse streetfood: 6 x ramen eten

RAMEN? Nee, we hebben het niet over ruiten waardoor je naar buiten kijkt. Wel over het Japanse gerecht ‘ramen’. 

Ramen is een gerecht dat naar onze oorden komt overgewaaid vanuit de Japanse streetfood-cultuur. Maar wat is het nu? Ramen bestaat meestal uit tarwe- of boekweitnoedels in een bouillon van vlees, vis of groente, aangevuld met stukjes vlees, vis of groenten. Ramenbars zijn een populair en goedkoop eetconcept in Japan, en kennen nu in westerse steden een groeiend succes.

Streetfood  

Het concept is afkomstig uit de Aziatische streetfood-cultuur. Of het in China of Japan ontstaan is, daarover zijn historici het niet eens. Sommigen zeggen dat het Japanse woord ‘ramen’ afkomstig is van de Chinese woorden ‘la’, wat ‘trekken’ betekent, en ‘mian’, chinees voor ‘noedel’, omdat Chinese noedels manueel ‘getrokken’ worden uit deeg. In elk geval zou het gerecht dateren uit de achttiende eeuw.
 
Het succes ervan kwam in een stroomversnelling met de uitvinding van de instantnoedels in 1958, zo’n pakje Aiki noodles waar je aangelengd bouillonpoeder aan toevoegde. Ramen werd een massaproduct, maar had weinig meer met de oorspronkelijke smaak te maken. Gelukkig vind je genoeg noedelbars waar noedels en bouillon vers bereid worden. Elke regio in Japan heeft zijn eigen variant van ramen: er zijn vele honderden variaties mogelijk, zowel qua vorm van de noedels en bereiding van de bouillon als de toegevoegde ingrediënten.

Onze favoriete ramen adresjes

1. Samouraï Ramen

Dit is de ramenbar van het befaamde Japanse restaurant Samouraï.

Wolvengracht 28, Brussel

2. Yamato

Superkleine ramenbar, vooral bezocht door Japanners, met slechts 10 plaatsen aan de toog en twee banken om je beurt af te wachten.

Francartstraat 11, Elsene

3. Umamido

Eerste ramenbar van een Vlaming die in Japan gefascineerd raakte door dit concept en van een keten droomt. Intussen ook 2 vestigingen in Antwerpen.

Vleurgatsesteenweg 1, Elsene
Graaf van Egmontstraat 57, Antwerpen
Dageraadplaats 6, Antwerpen

4. Kokuban

Een grote, mooie ramenbar waar je ook andere Japanse gerechten kunt eten.

Vilain XIIII-straat 53-55, Brussel

5. Ramen

Vlaming Tom Vandenberghe woonde lang in Bangkok, van waaruit hij culinaire reizen verzorgde; weer thuis miste hij streetfood en begon hij zelf met een ramenbar.

Oudburg 51, 9000 Gent

6. Wagamama

Een groot restaurant dat deel uitmaakt van een internationale keten en ook andere Japans geïnspireerde gerechten aanbiedt.

De Keyserlei 15, Antwerpen

Partner Content

Gesponsorde content