Van cordon bleu tot kaasballetjes: 5 x heerlijke cheesy recepten met Zwitserse Kazen
Van mild met gaten tot nootachtig gesmolten: geen heerlijker manier om de herfst op smaak te brengen, dan met een menu vol Zwitserse Kazen.
Bloemkoolcrème met kip ‘cordon bleu’
Voor 4 pers. • 45 min.

Dit heb je nodig:
700 g bloemkoolroosjes • 4 kleine kipfilets • 2 plakken gekookte ham, gehalveerd • 100 g Emmentaler AOP, in reepjes • handvol tuinkers of jonge waterkers • 100 ml room • nootmuskaat • 20 g boter • olijfolie • peper en zout
Zo maak je het:
1. Kook de bloemkoolroosjes gaar in licht gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken. Mix met de boter en room tot een fluweelzachte crème. Breng op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout. Houd warm.
2. Snijd de kipfilets horizontaal open, maar snijd niet helemaal door, en klap ze open. Leg er plasticfolie of bakpapier op en sla ze voorzichtig plat met een vleeshamer of deegroller. Beleg elke filet met een plakje ham en wat reepjes Emmentaler AOP. Rol strak op en steek vast met prikkers of bind vast met keukentouw. Bak ze goudbruin en gaar in olijfolie.
3. Lepel de bloemkoolcrème in de borden. Snijd elke cordon bleu in 3 plakjes en leg ze mooi bij de crème. Druppel er nog wat olijfolie over en kruid met extra peper. Werk af met tuinkers of waterkers en serveer meteen.
Ravioli met Appenzeller®-Le Gruyère AOP-kaassaus en ham
Voor 4 pers. • 40 min.

500 g kant-en-klare ravioli naar keuze • 100 g Le Gruyère AOP, geraspt • 50 g Appenzeller®, geraspt • 100 g rauwe ham (bv. parmaham) • 200 ml room • 12 blaadjes salie • 30 g walnoten, geroosterd • nootmuskaat, naar smaak • 80 g boter • peper en zout
1. Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de plakjes ham op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot ze krokant zijn. Laat afkoelen.
2. Smelt 50 g boter in een steelpannetje. Voeg de room toe en laat zachtjes opwarmen. Roer er de Le Gruyère AOP en Appenzeller® onder tot je een gladde, romige saus krijgt. Breng op smaak met peper en wat nootmuskaat.
3. Kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. Smelt intussen 30 g boter in een pan en bak hierin de salieblaadjes kort tot ze geuren en licht krokant zijn.
4. Lepel wat kaassaus in 4 warme diepe borden. Schik er de ravioli op en druppel er wat salieboter over. Werk af met een stukje ham, geroosterde walnoten en een paar gefrituurde salieblaadjes.
Geroosterde pompoen met Tête de Moine AOP
Voor 4 pers. • 45 min.

Dit heb je nodig:
1 kleine Hokkaido-pompoen, geschild en in partjes • 2 à 3 kleine rode uitjes • enkele takjes platte peterselie • 8 rozetten Tête de Moine AOP • 2 el honing • 4 el olijfolie • peper en zout
Voor de dressing
1 el balsamicoazijn • 1 tl honing of ahornsiroop • 3 el olijfolie • peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de uien en halveer ze. Meng de honing onder de olijfolie en kruid met peper en zout. Hussel er de partjes pompoen en ui onder en verdeel alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 25 à 30 minuten, tot de pompoen en ui zacht en lichtjes gekaramelliseerd zijn.
2. Klop alle ingrediënten voor de dressing glad. Breng op smaak met peper en zout.
3. Verdeel de geroosterde pompoenpartjes over de borden. Werk af met de Tête de Moine AOP en bedruppel met de dressing. Leg er een takje peterselie bij en serveer meteen.
Groentetaart met Vacherin Fribourgeois AOP
Voor 4 pers. • 20 min. + 1 uur in de oven

Dit heb je nodig:
120 g geraspte Vacherin Fribourgeois AOP • 2 zoete uien, in partjes • 3 kleine chioggiabietjes (of gewone rode bietjes) • 150 g champignons • handvol minibietenblaadjes • 1 rol kant-en-klaar taartdeeg • 4 eieren • 120 g Griekse yoghurt • 120 ml room • 2 el geroosterde sesamzaadjes • ½ tl chilivlokken • olijfolie • peper en zout
Zo maak je het:
1. Vet een taartvorm met diameter 24 cm in met wat olie en bestrooi de bodem en randen met de sesamzaadjes. Rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Zet koel.
2. Verwarm de oven voor op 190°C. Boen de bietjes schoon ensnijd ze in partjes. Leg de bietjes en de partjes ui op een metbakpapier beklede bakplaat. Bedruppel met olijfolie en kruidmet peper en zout. Zet 25 minuten in de oven. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes, voeg ze 10 minuten voor het einde van de baktijd toe en bedruppel ze met wat extra olijfolie.
3. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Klop de eieren los met yoghurt, room en chilivlokken. Kruid met peper en zout. Roer er de helft van de Vacherin Fribourgeois AOP door.
4. Verdeel de geroosterde groenten over de deegbodem. Giet het eimengsel erover en bestrooi met de resterende kaas. Zet de vorm ongeveer 35 minuten in de oven, tot de quiche stevig is en het midden niet meer wiebelt. Laat na het bakken 5 minuten rusten en snijd dan in punten. Werk af met de bietenblaadjes.
Risotto-kaasballetjes met Tomme Fleurette
Voor 4 pers. • 45 min.

Dit heb je nodig:
400 g gekookte risotto • 50 g Tomme Fleurette, in blokjes • 100 ggoeie mayonaise • 2 el pesto • 2 elfijngehakte kruiden (basilicum, peterselie, koriander of dille) • handvol microgreens • 1 little gem-slakrop • 1 ei • 80 g paneermeel • ½ tl paprikapoeder • olijfolie • peper en zout
Zo maak je het:
1. Meng de pesto onder de mayonaise en zet koel.
2. Meng de gekoelde risotto met de kruiden en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Voeg het ei en 2 eetlepels paneermeel toe om het mengsel stevig genoeg te maken.
3. Doe de rest van het paneermeel in een bord. Vorm met vochtige handen 12 balletjes van het risottomengsel. Duw een blokje kaas in elk balletje en rol ze dan opnieuw mooi dicht. Wentel ze door het paneermeel en zet ze minstens 15 minuten in de koelkast tot ze stevig zijn. Bak de balletjes voor het serveren goudbruin in hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
4. Schep een flinke eetlepel pestomayonaise in 4 kommetjes en strijk mooi open. Leg er telkens 3 balletjes op en werk af met de microgreens, een blaadje little gem en wat paprikapoeder.
Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier