De kids gaan de deur uit en je haalt liever niet je collectie Tupperware boven om ze te voorzien van gezonde voeding? Dankzij deze kookboeken trekken ze op kot zelf hun plan.

Enkele tips voor ouders van kotstudenten:

  • Voorzie goed keukengerief: geen tien pannen, maar wel enkele functionele stuks. Een degelijke pan, een kookpot en een wokpan brengen je al een heel eind.
  • Voorzie je graag fastfood, houd het dan gezond: een lekkere groenteschotel of een stukje vis met groenten zijn ook snel opwarmbaar en veel gezonder dan de pasta met gehakt of de lasagne uit pakje.
  • Laat studenten zelf hun boodschappen doen: zo kunnen ze zelf creatief aan de slag in de kotkeuken.
  • Laat het snoep achterwege: ja, je student houdt nog even veel van je als je geen bergen chocolade, snoep of chips mee geeft.
  • Hou het simpel: ook als het op kookboeken aankomt. Je zoon of dochter gaat het ongetwijfeld fantastisch doen in de keuken, maar die Ottolenghi laat je toch maar best thuis om zelf mee te experimenteren.

5 x kookboeken voor je student

Op maat van studenten

Een goede mix van katerkost, comfortfood en veggie en vegan gerechten vind je in het Studentenkookboek.

Studentenkookboek – Uitgeverij Manteau – € 19,99

Wat eten we vanavond?

Nu jij er niet meer bent om deze vraag te beantwoorden, kan dit boek dat misschien doen. Komt trouwens met een handige weekplanner zodat je student zelf een planning kan opstellen.

Wat eten we vanavond? 2 – Uitgeverij Van Halewyck – €25

 

Gezonde hamburgers

Dit boek bewijst dat er ook iets anders bestaat dan de burgers van Mc Donalds.

Groene burgers – Martin Nordin – Uitgeverij Forte Culinair – € 17,99

Lekker gemakkelijk

Ze is razend populair in Amerika en schrijft recepten voor de New York Times en nu is er haar boek. Haar geheim? Ze houdt het bijzonder simpel. Perfect dus voor die kotstudent.

Bijzonder simpel – Alison Roman – Uitgeverij Spectrum – € 24,99

Gezond & snel

Moet het vooral snel gaan, maar toch liefst ook gezond? Dan is er nog altijd de nieuwe Fast Food van Sandra Bekkari. Boordevol lekkers dat zoon- of dochterlief vooral snel op tafel tovert.

Fast Food 2 – Sandra Bekkari – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – € 24,99

Zero waste op kot

En natuurlijk wil je dat je student zo weinig mogelijk verspilt op kot. Daarom verzamelde de app Too Good To Go enkele praktische tips. Meegeven aan je student is de boodschap.

  • Maak een boodschappenlijstje: bekijk op voorhand even wat er nog in je koelkast ligt en maak alvast een planning.
  • Schrijf data op je verpakkingen: een fles melk of een potje pesto? Schrijf er altijd de datum op wanneer je het opent.
  • Wees creatief: bruine bananen zijn lekker in een bananenbrood en met die restjes fruit maak je een lekkere smoothie. Ook soep is gezond en lekker.
  • Sharing is caring: koken met kotgenoten is leuker én je moet veel minder weggooien.
  • Donderdag, restjesdag! Bekijk iedere donderdag wat er nog in je koelkast ligt en wat het weekend niet zal overleven. Ga er creatief mee aan de slag.

Geen zin om te koken? To Good To Go is een handige app waarmee je aan een spotprijs restjes van handelaars uit de buurt kunt ophalen die anders in de vuilnisbak dreigen te belanden. Perfect voor de hongerige student met een klein budget.

Meer over eten & koken: