Home Lifestyle Food A la carte avondje uit in Antwerpen

A la carte avondje uit in Antwerpen

A la carte avondje uit in Antwerpen

Ze is de nieuwste food-trends steeds een hapje voor; she writes it, you eat it. Feeling-foodexperte Evelien Rutten verdiepte zich dit keer het perfecte avondje uit in Antwerpen.

 

Wie verknalt er nog een hele zaterdag met boodschappen doen? Alles wat we nodig hebben, bestellen we online en laten we aan huis leveren. Met de vrijgekomen uren gaan we tuinieren, op yogales of kuieren op de markt. Activiteiten die ons niet leegzuigen, maar energie geven. Die houding trekken we door naar ons uitgaansleven. Waarom zouden we urenlang doorbrengen in één restaurant, terwijl er buiten zo veel te beleven valt? Na vier uur op een stoel krijg ik last van rusteloze benen en werk ik de laatste hapjes ongeïnteresseerd naar binnen.

Zo was het ook een tijdje geleden, op een try-outetentje van een gerenommeerd restaurant. Het begon veelbelovend en ik had het enorm naar mijn zin. Maar na het 17de bordje mét telkens een aangepaste wijn (ik overdrijf niet) was ik oververzadigd en te dronken om nog iets te kunnen proeven. Ik excuseerde me bij mijn man en heb vervolgens tien minuten geslapen op het toilet, met mijn hoofd tegen de deur.

Powernappen om een restaurantbezoek te kunnen uitzitten: dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Enkele weken geleden beleefde ik echter het perfecte avondje uit met mijn man én dochter van zeven jaar. Meteen ook een gouden tip voor iedereen die denkt dat je met kinderen geen lol kunt beleven op restaurant. Het begon in mijn favoriete Antwerpse cocktailbar, Bar Burbure. We kwamen er om 17u aan voor een vroeg aperitief aan de toog. Op dat moment is het nog vrij rustig, dus kregen we de volle aandacht van barman en eigenaar Jurgen Lijcops. Een tikje in de wind liepen we vervolgens naar Ciro’s, waar nostalgie en professionaliteit hand in hand gaan. Een tomate-crevettes en biefstuk friet later stapten we na een uurtje weer buiten.

Tijd voor dessert dus, bij The Ice Shop aan de Vlaamse Kaai, waar we de avond afsloten met een sublieme dame blanche. Sindsdien probeer ik restaurantavonden wat meer op te delen in drie ‘gangen’. Als ‘voorgerecht’ is een cocktailbar of wijnbar ideaal. In Antwerpen zijn de vijf beste cocktailbars een alliantie aangegaan als The Golden Mile: ze liggen toevallig allemaal op één rechte lijn binnen één kilometer. Barhoppen wordt zo wel heel eenvoudig en er zijn altijd wel wat hapjes te krijgen. Maar het hoeven niet altijd barretjes te zijn.

In Leiden stapten we binnen in een kaaswinkel (Fromagerie Bon), waar achteraan enkele degustatietafels staan. Vóór we het wisten, hadden we een charcuterieschotel besteld met een glas riesling erbij. Als ‘hoofdgerecht’ kies je een restaurant waar je niet verplicht wordt om zeven gangen te bestellen. Denk aan het pas geopende Melchior in Tienen, waar je vrij enkele kleine hapjes kunt bestellen. Zelfs AIRrepublic, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Cadzand dat onlangs de deuren opende, speelt daarop in. Je zult kunnen binnenspringen voor een snelle garnaalkroket of een uitgebreide fruits de mer-schotel. En als ‘dessert’? Niets zo romantisch als op een warme lenteavond een horentje bestellen bij een artisanale ijskraam. Of trek naar een zomerbar, waar je tot de late uurtjes kunt blijven hangen in een hangmat. In ieder geval beter dan met je hoofd tegen de deur van een chic toilet.

Lees meer: