Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week trok Evelien naar B-nut.

Je hebt een hele dag vergaderd, bent mentaal uitgeput én het regent. Nu wil je zo snel mogelijk naar huis, maar je bent uitzonderlijk met het openbaar vervoer en dat is altijd een beetje lotto spelen. Zoals je al vreesde, heeft de trein vertraging en moet je veertig minuten wachten. Je kijkt naar het schermpje van je smartphone: 3% batterij. Je wandelt dan maar door het station op zoek naar een krantenwinkel. Een tijdschrift helpt misschien om de tijd te doden. Terwijl je door de meest recente Feeling bladert, maakt je reukorgaan plots een scherpe beweging naar links. Welke hemelse geur is dat?! Je rekent snel af en steekt het magazine veilig weg in je tas. Het warme, boterachtige aroma heeft een bedwelmend effect op al je zintuigen. Je volgt gehypnotiseerd de haast zichtbare goudkleurige gloed door het station. Je komt tot stilstand bij een klein, groezelig stalletje met een schuifraam. Op een metalen rooster ligt een stapel gloeiendhete, Luikse wafels waarvan de parelsuiker heerlijk goudbruin gekaramelliseerd is. Het is één van de meest verrukkelijke geuren op aarde en meteen ook de belangrijkste reden waarom ons land bekend is bij foodies over de hele wereld. Het kan je niet schelen dat je vingers vettig worden of dat je je tong verbrandt: die ene, overheerlijke wafel maakt je hele dag goed. Je bent zelfs blij dat je in België woont.

Het kan je niet schelen dat je vingers vettig worden of dat je je tong verbrandt: die ene, overheerlijke wafel maakt je hele dag goed. Je bent zelfs blij dat je in België woont.

Van een heel ander kaliber zijn de hartige, gezonde vegan wafels bij concept store B-Nut in Antwerpen. De wafels zijn lactosevrij en bevatten voornamelijk speltbloem en butternut. B-Nut draait helemaal rond deze gimmick. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat de wafel zou verschijnen op de lijst van bescheiden snacks die de afgelopen jaren een eigentijdse make-over kregen. De pompoenwafels worden hier gebruikt als ‘broodje’ voor een hamburger of toast. Het pand van B-Nut ligt pal tussen ’t Fornuis – waar het Antwerpse stadsbestuur al eens konkelfoest met vastgoedmakelaars- en DIM, waar het Vlaamse wonderkind Dimitri Proost zijn Japanse kunstjes toont. Ik ben er op woensdagmiddag en buiten mezelf is er slechts één gast. Het is niet zo comfortabel zitten bij B-Nut, met een ongemakkelijke muurbank, krukjes en mini-tafeltjes. Maar het interieur is verder op en top 2018: veel licht hout met felle kleuraccenten. Ik bekijk de kaart, die gericht is op ontbijt en lunch. Centraal staan natuurlijk de acht wafelburgers (‘wurgers’) en vier wafeltoasten (‘taffles’). Ik bestel de spinny (€ 11): de spinazieburger met baba ganouche, gegrilde courgette en rucola.

Het woord ‘wafel’ schept verwachtingen. Een vanillewafel, een Brusselse wafel, een suikerwafel, een bladerdeegwafel met mozzarella… Ze zijn allemaal onweerstaanbaar en fantastisch. Helaas is alles waar ik van hou in wafels hier vakkundig doodgemept. Wat overblijft is een droog stuk karton in de vorm van een wafel. Gelukkig hoef ik de wafels niet op zichzelf te eten, de sappige, smaakvolle vulling maakt veel goed, ook al begrijp ik niet waarom je mayonaise met een smaakje categoriseert als baba ganouche. Bij de wurger hoort ook een slaatje van spitskool, rucola, rode biet en zaden. Een drupje dressing ware welkom geweest. Ik proef ook nog even de homemade snicker, een reep die voornamelijk naar pindakaas smaakt.

Bij het afrekenen vraag ik me af of een gimmick als deze kans maakt om te overleven. Twintig meter verderop ligt een andere lunchbar, die propvol zit. Misschien zijn de Belgen nog niet helemaal klaar om hun verrukkelijke wafels in te ruilen voor een verantwoord, gezond exemplaar.

Score (max. 5 sterren)

★★★

Leeuwenstraat 6, 2000 Antwerpen

www.b-nut.com

Meer Evelien proeft: