Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging Evelien langs in restaurant August in ‘t Groen Kwartier in Antwerpen.

 

Antwerpen en ik, dat was liefde op het eerste gezicht. Ik had eerst een leven uitgeprobeerd in Brussel, maar die stad was me te groots, te afstandelijk. Ik kreeg er geen connectie, maakte weinig vrienden. Misschien is er een stad voor elke leeftijd en was ik gewoon te jong om de complexiteit van Brussel aan te kunnen. Antwerpen was overzichtelijker, minder ruw. Ik dwaalde door de straten en voelde weemoed, alsof ik er ooit al thuis was geweest en eindelijk de weg terug had gevonden. Ik hield van die vreemde mix van esthetiek, geschiedenis en verrotting.

Sommige straten, zelfs hele buurten, lagen erbij alsof iedereen ze vergeten was. Kapotgeslagen ruiten in verlaten gebouwen. Braakliggende terreinen vol onkruid en plastic jerrycans. Ik beschrijf nu de exacte locatie waar vandaag ’t Groen Kwartier en PAKT zich bevinden. Creatieve, bruisende trekpleisters die gebouwd zijn op vergeten herinneringen. Het blijft vreemd om rond te lopen op de plek die ik zo lang gekend heb als het grote niets. Maar tegelijkertijd is het razend interessant om getuige te zijn van een stad in ontwikkeling.

Recensie restaurant August in Antwerpen

Jaar na jaar komen er nieuwe spelers bij. Eén persoon die me blijft verbazen is Nick Bril. De man heeft een gezin, houdt alle bordjes draaiende bij The Jane, trekt er ’s nachts op uit als dj, runt met The Jane Table een private dining restaurant én zette onlangs een hotel-restaurant op de gastronomische kaart. Op een steenworp (zelfs voor belabberde werpers als ik) van The Jane opende dit voorjaar August, een hotel voor de gefortuneerde meerwaardezoeker. Daar hoort natuurlijk een restaurant bij met een sterrenchef als ‘curator’.

Nick Bril is echter niet de man die een menuutje bedenkt en zich er verder niet mee bemoeit. Als ik er binnenstap voor de lunch, staat hij gewoon in de keuken. Het hotel is ondergebracht in het oude klooster van het militair hospitaal dat hier vroeger stond. De bar is zo’n beetje The Jane in het klein: een moderne ruimte met de allures van een kapel. Vreemd genoeg ligt het restaurant in de lange, smalle gang ernaast. De architect had die ruimtes beter omgewisseld.

Écht eten en koriander

Ik bekijk de kaart en zie acht voorgerechten die schommelen tussen € 14 en € 24. In een ceviche van hamachi crudo met avocado en koriander herken ik meteen de stijl van Bril. Veel vis dus, maar ook eendenlever met kers, amandel en specerijen. Ik verwacht me onbewust aan de typische kleine, artistieke gerechtjes die je in dit soort zaken vaak krijgt voorgeschoteld en ben dan ook aangenaam verrast als er ‘echt’ eten op tafel komt. Ik buig me glimlachend over een heerlijk geurende kom vongole met chorizo (€ 14). De schelpdiertjes zijn sappig en smaken verrukkelijk. De Spaanse worst geeft een pittige, licht pikante toets aan de jus. Ik krijg er dunne plakjes stokbrood bij, gebakken in olijfolie. Het is heerlijk gul eten, waarbij je gezellig kunt peuzelen en kletsen.

Recensie restaurant August Antwerpen

Ook de hoofdgerechten zijn democratisch geprijsd, tussen € 21 en € 35. Bril heeft gekozen voor topingrediënten, die herkenbaar en niet te gecompliceerd op het bord komen, zoals Bresse kip van de barbecue, zeeduivel, txugitxu. Daarbij bestel je één of meerdere side dishes (± 5 € per gerecht). Mijn tafelgenoot kiest voor de Caesar salad August, waarbij krokant gebakken vel van kip geserveerd wordt op een berg Romeinse sla met een intense dressing. Zonder liflafjes. Ik kies voor de tarbotine van de barbecue.

Héle vis en frietjes

De ober waarschuwt me op voorhand voorzichtig dat de ik een héle vis ga krijgen, die ik zelf moet fileren op het bord. Ik stel hem gerust: dat is precies waar ik zin in heb. Als side dishes bestellen we nog een portie gegrilde groenten en frietjes. De hele tafel wordt vol gezet met schoteltjes. Mijn sappige vis heeft een licht rokerige toets en smaakt fantastisch. Ik proef een stukje gegrilde venkel en verbaas me over de zijdezachte textuur: hoe krijg je zoiets klaargespeeld op de barbecue?  De frieten zijn verrukkelijk, maar de portie is zo groot dat we slechts de helft op krijgen.

Uit nieuwsgierigheid bestellen we toch nog een dessertje. Mijn disgenoot smult van een pastel de nata met yoghurt en mango (€ 10), zelf kies ik voor de cheesecake met abrikoos, wortel, vlierbloesem en yoghurtroomijs (€ 10). In de ondertoon van frisse zuren proef ik in de verte zelfs een stukje The Jane. Zo smaakt geluk zeker?

Op ons bord bij August in Antwerpen

Op ons bord bij August in Antwerpen

Op ons bord bij August in Antwerpen

Op ons bord bij August in Antwerpen

Op ons bord bij August in Antwerpen

Op ons bord bij August in Antwerpen

Binnenkijken bij August

Vier sterren

★★★★

August, Jules Bordetstraat 5

2018 Antwerpen

www.august-antwerp.com

MEER LEZEN VAN EVELIEN: