Zin in comfortfood? Balletjes in tomatensaus mag dan een klassieker zijn, hij verveelt nooit! Dit recept is om duimen en vingers bij af te likken.

Recept: zo maak je balletjes in tomatensaus

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Ingrediënten voor de balletjes:

  • 800 gram gemengd gehakt
  • 2 eetlepels Mosterd
  • 2 eitjes
  • 2 eetlepels Paneermeel
  • Peper, zout, paprikapoeder

Ingrediënten voor de tomatensaus: 

  • 400 gram tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 ml vleesbouillon
  • Peper en zout
  • Kruiden (verse basilicum, tijm, rozemarijn, laurierblaadje, peterselie, oregano)
  • Teentje look
  • 1 Ajuin (of 2 kleine)
  • Bloem

Zo maak je de balletjes in tomatensaus:

  • Meng het gehakt met het ei, de mosterd, het paneermeel goed door elkaar. Kruid met peper, zout en paprikapoeder en rol er balletjes van.
  • Stoof in een pan het teentje look en de ajuin. Voeg daarna de bouillon toe.
  • Breng de balletjes aan de kook in de vleesbouillon. Voeg de tomaten uit blik en het laurierblad toe.
  • Voeg na enkele minuten een goede eetlepel tomatenpuree en de rest van de kruiden toe.
  • Goed roeren, voeg daarna nog een klontje boter en een eetlepel bloem (of meer als je liever dikke saus hebt) toe om de tomatensaus te binden.
  • Serveer met puree of kroketten.

Graag een gezondere variant? Lees dan deze tips

  • Vervang je gemengd gehakt door kippengehakt
  • Voeg extra veel groenten toe aan je tomatensaus.
  • Vermijd extra boter en bloem en maak je gehaktballetjes met de groenten en tomaten in de oven (180 graden – +/- 20 minuten)
  • Serveer de gehaktballetjes met de gezonde tomatensaus met brocollirijst of courgetti, en vermijd zo koolhydraten

Graag vegetarisch proberen? Probeer deze heerlijke falafel-balletjes!

Meer recepten van klassieke gerechten: