Met Sergio Herman als man en vier eigen kookboeken vormt lekker eten ook de rode draad in het leven van Ellemieke Vermolen. deze recepten zijn lief voor je hormonen.

 

“Ik ben ontzettend geïnteresseerd in gezonde voeding, en heb in het kader daarvan een opleiding Hormoonfactor gevolgd. Door die training ben ik me veel bewuster geworden van wat hormonen zijn en wat ze doen. De werking van ons lichaam wordt geregeld door verschillende hormonen, zoals oestrogeen, insuline en cortisol. Als die niet in balans zijn, voel je je ook niet lekker in je vel. Exact weten hoe het met jouw persoonlijke hormonenbalans gesteld is, kan alleen door een bloedanalyse te laten doen. Maar wat je wél zelf kunt doen, is zo gezond mogelijk eten.

Voeding is de basis van alles, daar denken we te weinig over na, zeker als we kampen met onze hormonen of met andere gezondheidsklachten als vermoeidheid, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Ook wanneer je in de overgang komt, kan de juiste voeding helpen om daar makkelijker mee om te gaan.”

Ovengebakken zalm

Ingrediënten:

  • 500 g verse zalm
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 1/2 tl verse zwarte peper
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 2 takjes verse dille
  • 1 citroen

Bereiding:

Leg het stuk zalm in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en strooi er peper, zout, venkelzaad, paprikapoeder en kurkuma over. Snij de peterselie en dille fijn (hou 1 takje peterselie achter) en strooi ook die over de zalm. Wentel de zalm in alle smaakmakers tot het stuk aan alle kanten bedekt is.

Halveer de citroen. Leg de citroenhelften bij in de ovenschaal. Laat 15 min marineren. Bak de zalm ca. 20 min in een op 200°C voorverwarmde oven (tot de zalm net gaar is). Knijp de citroenhelften voorzichtig uit boven de zalm.

Krokante aardappelen met avocado-aioli

Ingrediënten:

  • 500 g nieuwe aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • zeezout (naar smaak)
  • knoflookpoeder (naar smaak)
  • 3 takjes verse bladpeterselie (fijngehakt)

Voor de avocado-aioli:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote rijpe avocado
  • 2 tl citroensap
  • 60 ml mayonaise (liefst zelfgemaakt, anderskant-en-klare vegan mayo)
  • zeezout en peper

Bereiding:

Kook de aardappelen gaar in een pan (je hoeft ze niet te schillen – er zitten juist veel voedingsstoffen in). Giet af en laat 10 min afkoelen. Verdeel de aardappelen over een grote bakplaat (zonder bakpapier onder, zo worden ze krokanter). Druk ze een beetje plat (bv. met de onderkant van een beker). Het is niet erg als ze breken. Sprenkel ongeveer 1 tl olie over de aardappelen, en strooi er flink wat zeezout, peper en een beetje knoflookpoeder over. Rooster ze ca. 25 à 30 min in een op 220°C voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Hou goed in de gaten dat ze niet zwart worden.

Maak de avocado-aioli: hak de knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een gladde saus. Doe de aioli in een plastic zakje, knip er een hoekje af en spuit hem over de aardappelen.

Meer recepten van Ellemieke vind je hier: