Zoveel smaak in één gerecht? Yes, please! En zéker als de smaken elkaar perfect aanvullen en een heerlijk samenspel vormen tussen zoet, hartig, fris en pikant.

Recept: gegrilde kreeftenstaart met Oosterse gremolata en smoking hot mangosaus

Gremolata, van oorsprong een Italiaanse smaakmaker, krijgt in dit recept een Oosterse twist dankzij limoenzeste en de anijs-achtige smaak van Thaise basilicum. Dat in combinatie met toetsen van kokos, mango en chili: een exotische smaakbom om U tegen te zeggen.

Gegrilde kreeftenstaart

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 4 tot 8 kreeftenstaarten
  • 50 g boter
  • paprikapoeder
  • vergemalen zwarte peper
  • fleur de sel
  • 250 g basmatirijst
  • 250 ml water
  • 250 ml kokosmelk
  • zeste van 1 limoen
  • enkele kokosschilfers
  • 80 g kerstomaten (gehalveerd)
  • 1 rode ui (in dunne plakjes)
  • 1/2 komkommer (in schijfjes)

Zo maak je het: 

Knip de bovenkant van de kreeftenstaartenpantsers (niet het vlees) open met een scherpe keukenschaar. Leg ze op een grillrooster. Kruid het vlees met paprikapoeder, verse zwarte peper en fleur de sel.

Verwarm boter in een pannetje tot hij begint te schuimen. Giet over het kreeftenvlees. Gril de staarten in een op 220°C voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn (ca. 10 min).

Kook ondertussen de rijst gaar in het water en de kokosmelk. Breng de rijst op smaak met zout en limoenzeste, en meng er enkele kokosschilfers onder.

Werk de kreeftenstaarten af met de oosterse gremolata en serveer ze op een bord met de mangosaus, kerstomaatjes en komkommer.

Oosterse gremolata

Dit heb je nodig: 

  • 15 g Thaise basilicum
  • Zeste van 1 limoen
  • Zeste van 1 citroen
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)
  • 1 rode peper (fijngehakt)
  • 1 snuf chilivlokken

Zo maak je het: 

Hak de Thaise basilicum, knoflook, peper en chilivlokken samen fijn. Voeg de zestes toe en een snuf peper en zout.

Smoking hot mangosaus

Dit heb je nodig: 

  • 5 habanero-chilipepers (fijngehakt, met zaadlijst als je van superpikant houdt)
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 5 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 100 ml rijstazijn
  • sap van 1 limoen
  • 50 g suiker
  • 300 g mango (vers of diepgevroren)

Zo maak je het: 

Mix alles in een blender. Doe in een pannetje, zet een kwartiertje op een middelhoog vuur, waarbij je regelmatig roert. Laat afkoelen. Zeef. Vang op in een flesje en serveer bij taco’s, ribbetjes, gegrilde garnalen of kreeft.

Tips

  • Mocht je enkel diepgevroren kreeftenstaarten vinden, laat ze dan tijdig ontdooien.
  • Het mangosausje is superpikant. Doe handschoenen aan wanneer je de pepers snijdt.

 

Nog meer heerlijke recepten:

Tekst: Ann van der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.