Recept: linguini met inktvis en chorizo

Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan door in de keuken (nog) minder afval te produceren. Wees creatief: met koffiedik, pomelmoesschillen of de kroontjes van radijsjes kun je heerlijke dingen op tafel toveren. Geen idee waar te beginnen? In Zero Waste helpen Jeroen De Pauw en andere chefs je op weg. Wij verklappen alvast enkele recepten. Vandaag: linguini met inktvis en chorizo. 

Comfortfood zoals het hoort: overheerlijk én zonder iets te verspillen.

Dit heb je nodig om linguini met inktvis te maken:

  • 2 pijlinktvissen
  • 4 uien
  • 1 prei of het groen van 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 3 tenen knoflook
  • 4 tomaten
  • olijfolie
  • 3 el rode wijn
  • 500 g linguine
  • 140 g chorizo
  • peper en zout

Zo maak je de linguini met inktvis

  • Maak de pijlinktvissen schoon. Trek aan de kop en maak tegelijkertijd een draaibeweging alsof u de kop wil losschroeven. Op die manier trekt u niet alleen de kop los, maar ook de ingewanden en het inktzakje. Binnenin de inktvis zit ook nog de rugpen, een lang doorschijnend stuk kraakbeen dat u kunt verwijderen door het voorzichtig los te trekken. Gooi dit weg.
  • Maak de bouillon. Pel en snij de uien in 2.
  • Maak de prei schoon en hak samen met de wortel grof. Stoof 2 versneden uien (bewaar de overige uien voor de tomatensaus), prei en wortel in een pan met de inktviskoppen. Zet onder met water en voeg een paar peterseliesteeltjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 min. pruttelen.
  • Maak de saus. Giet de inktvisbouillon door een zeef. Hak de overige uien en 2 tenen knoflook, snij de tomaten in 8. Fruit de uien en knoflook in een pan met olijfolie, voeg de tomaten toe en laat even meestoven. Giet er de inktvisbouillon en rode wijn bij. Laat 20 min. pruttelen en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg de linguine toe. Laat koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de inktvis en chorizo in ringen, hak de laatste teen knoflook fijn. Verhit olijfolie in een braadpan en fruit de knoflook goudbruin. Voeg de inktvis en chorizo toe en bak tot de inktvis niet meer glazig is. Haal van het vuur en meng met de tomatensaus.
  • Laat de linguine uitlekken en voeg eveneens toe aan de saus.
  • Serveer de linguine in borden en versier met gehakte peterselie.

Zelf meer recepten ontdekken? Dat kan in Zero Waste van Pepeat Uitgeverij. Het is hier te koop voor 29,95 euro. 

Meer recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content