Waarom je pastawater nooit meer mag weggieten & 6 andere gouden keukentips

Je pastawater meteen door de gootsteen gieten of het koffiedik weggooien? Je doet het liever niet. Dit zijn 7 originele tips om te besparen of energievriendelijker te werken in de keuken.

1. Gebruik je pastawater in de saus

Het water waarin je pasta kookt, wordt ook wel eens vloeibaar goud genoemd. De reden? Het water bevat zetmeel, en dat maakt van het water een emulgator, een stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel, iets wat anders niet mogelijk is. Giet het in je pastasaus en het zorgt ervoor dat de olie zich niet scheidt van de rest van de saus. Daarnaast is het ook nog eens prima verdikkingsmiddel voor sauzen of soep.

2. Gooi je koffiedik niet weg

Koffie kun je gebruiken om te koken (hier vind je een recept). Maar wist je dat het ook prima werkt als natuurlijke meststof voor bij je planten? En anders kun je er ook nog een gezichtsmaskertje mee maken. Mogelijkheden genoeg dus.

3. Kies de juiste schoonmaakproducten

Wil je energiezuiniger leven, dan kies je best ook de juiste schoonmaakproducten en milieuvriendelijke wasproducten. Scheelt je meteen een hoop. Niets in huis? Wist je dat ook azijn een wondermiddel is? Het is prima om ramen te lappen, maar ook om te gebruiken als wasverzachter bijvoorbeeld.

4. Maak je eigen smaakvolle olijfolie

Olie met look, kruiden of pepers... Er zijn heel wat verschillende smaakjes. Koop niet telkens verschillende flesjes, maar experimenteer zelf met olies. Het enige dat je nodig hebt, is een goede olijfolie als basis.

5. Gebruik het ‘afval’ van je groenten

De stronk van je brocolli, de bladeren rond je bloemkool of de nerven van je sla zijn een prima basis voor je soep. Wist je trouwens dat de nerven veel gezonder zijn dan de sla zelf? Een extra reden om ze niet weg te gooien.

6. Lege pot choco? Maak chocolademelk

Een ‘lege’ pot Nutella? De chocopasta die blijft hangen, gooi je vanaf nu niet meer weg. Hete melk ingieten, goed schudden en genieten van je warme chocolademelk. De overgebleven chocolade van Pasen of Sinterklaas gebruik je in een lekker recept.

7. Gooi je overrijp fruit niet weg

Maar maak er smoothies, bananenbrood of ander lekkers mee. Wist je trouwens dat overrijpe bananen prima zijn om je bananenbrood zoeter te maken? Hoe rijper, hoe zoeter immers.

 

Meer tips voor in de keuken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content