© Wout Hendrickx

5 x frisse recepten voor een zomerse picknick

Hoog op onze zomer bucketlist prijkt een déjeuner sur l’herbe. Het hoeft niet enkel op het gras; het kan ook op je balkon, op het strand of in het bos. Meer zelfs: met deze frisse recepten hoeft het niet eens bij een déjeuner te blijven.

1. Aardappelsalade met radijsjes en ei

Voor 4 personen • 30 min.

frisse recepten: aardappelsalade met radijsjes en ei
© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 1 kg Ratte-aardappelen
  • bosje radijzen
  • handvol dille
  • handvol muntblaadjes
  • enkele takjes zachte tijm
  • 120 g erwten (diepvries)
  • 2 à 4 eieren

Voor de dressing:

  • 3 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 1 à 2 tl honing
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Boen de aardappelen schoon en kook ze in ongeveer 20 minuten beetgaar. Giet ze vervolgens af en laat ze afkoelen.
  2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing onder elkaar en kruid met peper en zout. Blancheer de erwtjes enkele minuten in kokend water. Giet af en spoel onder koud water. Kook de eitjes in ongeveer 5 minuten zacht.
  3. Spoel de radijzen schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de aardappelen in dunne plakjes en hussel er de dressing en de helft van de erwtjes onder.
  4. Schep de aardappelen in een mooie schaal. Verdeel er de plakjes radijs en de rest van de erwtjes over. Pel de eitjes, halveer ze en leg ze op de salade. Werk af met de verse kruiden.

Tip: lekker met vis uit blik.

2. Minivruchtentaartjes

Voor 4 personen 25 min. + 30 min. rusten + 40 min. in de oven

frisse recepten: minivruchtentaartjes en gemarineerde geitenkaas met stokbrood
© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 150 g bloem
  • 100 g boter
  • 75 g fijne suiker + 1 el grove suiker
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 300 g bessen naar keuze
  • 1 el vanille-extract
  • 3 tl maïszetmeel
  • sap van 1/2 limoen

Extra:

  • 4 taartvormpjes met diameter 10 cm
  • ronde uitsteekvorm

Zo maak je het:

  1. Meng de bloem, boter, 50 g suiker en het zout in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot kruimels. Kluts het ei en giet de helft langzaam en al knedend bij de deegkruimels tot je een vast deeg krijgt. Maak een bol van het deeg, wikkel het in plasticfolie en leg een halfuur in de koelkast.
  2. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik. Steek met een ronde uitsteekvorm, die net iets groter is dan de taartvormpjes, 4 rondjes uit. Bekleed er de ingevette vormpjes mee.
  3. Verwarm de oven voor op 170°C. Meng het maïszetmeel, de suiker, het vanille-extract en het limoensap onder het fruit. Vul de taartvormpjes met het fruit.
  4. Snijd dunne slierten van het resterende deeg en leg het als een raster op de taartjes. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bestrooi met de grove suiker. Bak de taartjes in ongeveer 30 à 40 minuten in de oven goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken op het rooster afkoelen.

3. Gemarineerde geitenkaas met stokbrood

Voor 4 personen • 15 min. + marineren

Dit heb je nodig:

  • 300 g geitenkaasrol
  • 2 teentjes knoflook, in fijne plakjes
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 el roze peperbollen
  • goede olijfolie, ongeveer 500 ml
  • peper

Zo maak je het:

  1. Snijd de geitenkaas in plakjes van 1 cm dik. Giet wat olie in een weckpot of andere bewaarpot.
  2. Leg er enkele plakjes geitenkaas in en een takje rozemarijn. Verdeel er een tweetal plakjes knoflook op en bestrooi met wat roze peperbollen. Kruid met peper. Giet er een scheutje olijfolie over en herhaal tot de pot gevuld is met de kaas, de smaakmakers en olijfolie. Laat enkele uren, liefst een nacht, marineren.
  3. Serveer de gemarineerde geitenkaas met lekker, knapperig stokbrood.

Tip: je kunt de geitenkaas zo enkele weken in de koelkast bewaren.

4. Komkommergazpacho met ham

Voor 4 personen • 35 min.

frisse recepten: komkommergazpacho met ham en krabsandwiches
© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 groene tijgertomaten
  • 1 groene peper
  • 1 komkommer
  • bosje koriander
  • enkele takjes tijm
  • sap van 1/2 limoen
  • 4 gele kerstomaatjes
  • 1 plakje serranoham, in reepjes
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 tl honing
  • 1 el gehakte nootjes of dukkah
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Pel de ui en snijd in partjes. Snijd de tomaten in stukken en de groene peper in ringen. Snijd de komkommer in stukjes.
  2. Roerbak de ui, tomaten, groene peper en geperste look in olijfolie op een middelhoog vuur gedurende een tiental minuten. Kruid met peper en zout en laat daarna afkoelen.
  3. Schep het tomatenmengsel met de komkommerstukjes in een blender. Voeg de koriander, het limoensap, de honing en de yoghurt toe en kruid met peper en zout. Mix glad.
  4. Giet de gazpacho in glaasjes of kommetjes. Snijd de gele tomaatjes in plakjes en verdeel ze over de soep. Werk af met de nootjes of dukkah, een reepje ham, een takje tijm en enkele druppels olijfolie.

5. Krabsandwiches

Voor 4 personen • 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 250 g gekookt krabvlees (vers of uit blik)
  • 1 kleine ui, geraspt
  • 2 lente-uitjes, in kleine ringen
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl mierikswortelcrèm
  • 1 el ketchup
  • 1 tl worcestersaus
  • 8 minibrioche- of hamburgerbroodjes
  • handvol tuinkers of jonge muntblaadjes
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Maak een sausje van de mayonaise, mierikswortel, ketchup, worcestersaus en de geraspte ui. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Meng er het krabvlees onder.
  2. Snijd de broodjes open en beleg ze met het krabmengsel. Bestrooi met de lente-ui en de tuinkers of munt en sluit de broodjes.

Door: Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx

Meer recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap