Groen in de stad: 6 x oases van rust in hartje Brussel

Een bruisende hoofdstad doet vooral aan drukte denken. Verrassend genoeg bestaat Brussel voor de helft uit groen: ware oases van rust voor een uitje met boek of picknickmand.

 

Parken in Brussel: 6 x groene oases in de stad

1. Ter Kamerenbos: bootje varen

groen in brussel

In Ter Kamerenbos zijn er in het weekend een aantal wegen afgesloten voor auto’s en wordt ruim baan gegeven aan fietsers, joggers,... En aan romantische zielen die naar het eiland kunnen varen om er iets te nuttigen in de Chalet Robinson. Af en toe komen er ook reeën uit het Zoniënwoud aanlopen.

Meer info op visit.brussels/Ter-Kamerenbos

2. Egmontpark: shoptussenstop

Nood aan een shoppauze? Tussen de Zavel en de Louizawijk vind je het Egmontpark. Drie discrete toegangen verzekeren haar intiem en charmant karakter. Kom er picknicken, wandelen, of eet iets lekkers op het terras van La Fabrique en Ville, een gezellige brasserie ten midden van het park, in de voormalige orangerie.

Waterloolaan / Grotehertstraat. Meer info op leefmilieu.brussels/egmontpark of visit.brussels/vijvers-van-elsene 

3. Josaphatpark: natuur & cultuur

parken in brussel

Met 20 hectare groen, frisse lucht en heel wat beeldhouwwerken biedt het Josaphatpark voor ieder wat wils. De perfecte plek voor schrijvers, kunstenaars en plantkundigen, maar ook voor jonge gezinnen om er te genieten van het skatepark, een potje minigolf of een initiatie boogschieten. Op vrijdag zijn er – in coronavrije tijden – apero’s en op zondag gratis concerten.

Ambassadeur van Vollenhovenlaan. Meer info op 1030.be 

4. Wolvendaalpark: subtiel en slingerend

parken in brussel

In het Wolvendaalpark vierden vroeger de welgestelde Brusselse families ’s zomers vakantie. Nu is het een van de grootste openbare parken van Brussel en een echte aanrader voor wie op zoek is naar groen in de stad. Het park is aangelegd volgens de (Engelse) regels van de kunst: zo subtiel dat het gewoon natuurlijk oogt. Al wandelend over de slingerende paden zie je telkens weer andere uitzichten. Je ziet er ook groene spechten en parkieten, monumenten en beelden.

Voor meer info: kijk op visit.brussels/wolvendaalpark 

5. Tenboschpark: botanische droom

tenbos park in brussel

Op wandelafstand van de Louizalaan vind je Tenbosch in Elsene, gescheiden van de drukte door een muur. Dit botanische park is ontstaan uit de droom van Jean-Louis Semet, een 19e-eeuwse boomkundige en zijn hoofdtuinier Hector Noyer, die een arboretum aanlegden in Brussel. Ze verzamelden opmerkelijke en soms voor België unieke bomen en struiken. Meer dan zeventig exemplaren staan op de lijst van merkwaardige bomen, zoals de dadelpruimenboom met kaki’s als vruchten.

visit.brussels/Tenboschpark 

6. Geheime Tuinen, de natuur in een stedelijk jasje

Optie B, een project uitgewerkt om de Brusselse handelszaken op een dynamische manier weer aantrekkelijk te maken, lanceert maandelijks één thema waarrond verschillende parcours worden uitgestippeld. Geknipt dus voor niet-Brusselaars om de hoofdstad vanuit een onverwachte hoek te ontdekken. Deze maand oktober staat in het teken van Geheime Tuinen, de natuur in een stedelijk jasje. Van kiosken en rooftops over parken en moestuinen tot natuurwinkels: Optie B stelt vier parcours voor aan de hand van interactieve kaarten met telkens wat beeld en duiding per locatie.

commercelocal.brussels/optie-b

 

Lees ook

Tekst: Door Evy Van Elsacker en Goele Tielens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content