Wie ook maar ietwat van Antwerpen kent, wéét dat je op ‘t (Nieuw) Zuid veel heerlijke hotspots bij elkaar vindt. Onze favorieten van het moment:

 

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,… zich bevindt.

1. Mico & Jon: Om over naar huis te schrijven

Lunchen in Antwerpen Mico & Jon

Op zaterdag of zondag door de Antwerpse Kloosterstraat struinen, wordt nog leuker als je een lunchstop inlast bij het populaire à la carte restaurant Mico & Jon (reserveren!). Op het menu vind je Aziatische, seizoensgebonden gerechten die je bijblijven: huisgemaakte dumplings, gegrilde bun met curry en linzen, noedels met Noordzee garnalen, venkel en koolrabi en ga zo maar door. Hier kan je niet om hun desserts heen, de homemade Japanse cheesecake en matcha brûlée-taart met zwarte sesamkorst zijn om over naar huis te schrijven.

Mico & Jon, Kloosterstraat 13 in Antwerpen.

2. BÚN: Smaken van Vietnam

de beste Thaise restaurants in Antwerpen BUN (1 of 1)

BÚN, gastronomisch restaurant van NorthSeaChef Huibrecht Berends en gastvrouw Hoa Truong, hoort strikt gezien niet in dit lijstje thuis. Ze brengen namelijk de authentieke smaken van de Vietnamese keuken. Maar het zou zonde zijn hen geen plek te geven, want wie verlangt naar een Aziatische fine dining eetbeleving op torenhoog niveau moet naar dit culinaire hoogstandje in de Volkstraat. Alles (noedels, bouillons, …) wordt hier from scratch gemaakt met seizoensgebonden, lokale producten. De eigenaars hebben ook twee informele streetfoodtentjes (Little BÚN) waar je zonder reservatie terecht kan. Eentje daarvan ligt in de Theaterbuurt, het andere in de schaduw van het MAS.

BÚN, Volkstraat 43 en Little BÚN, Sint-Jorispoort 22 en Sint Aldegondiskaai 44 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

3. Izumi: Net als in Japan

sushi restaurants in Antwerpen Izumi

Met zijn restaurant Izumi leerde Ed Balcke Antwerpenaren jaren terug al genieten van de puurheid van Japan. Hij was de eerste die producten zoals kraakverse blue fin tonijn, zee-egel en saké op een menukaart zette. De inrichting is al jaren dezelfde: minimalistisch mooi met veel hout, een traditionele sushitoog en een Japans tuintje met waterval en koi vissen achteraan in de zaak. Reserveer een plekje aan de sushitoog dan zie je chef Shuichi Ishige van dichtbij aan het werk. Ed of één van zijn dochters Hanna of Fiona maken je wegwijs door de menukaart en hun sakéselectie.

Izumi, Beeldhouwersstraat 44 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

4. KATO: Verscholen op ’t Zuid

In een zijstraatje van de populaire Marnixplaats op het Antwerpse Zuid ligt sushirestaurant KATO, geesteskind van de Japanse chef Takeaki Kato. Ook hier een sober interieur dat overklast wordt door de kennis en de ervaring van de chef en de überverse kwaliteitsproducten waarmee hij werkt. Uitstekende prijs kwaliteit verhouding.

KATO, De Vrièrestraat 4 in Antwerpen.

5. 5 Flavors/Mmei: smikkelen op het Zuid  

Chinese Restaurants Antwerpen 5 FLAVORS MMEI

Op het Antwerpse Zuid proef je van het beste van de Chinese keuken bij 5 Flavors/MMei. Chef Leung Kwai Lam leerde – ondertussen al heel wat jaren terug – in de potten roeren in een restaurant in Hong Kong. In zijn eigen zaak in de Volkstraat combineert hij vandaag de Kantonese keuken van daar, met smaken uit de rest van China zoals uit de provincie Sichuan en Peking. Je bestelt hier een fan-tas-tisch dimsum menu (€ 34 per persoon) of lekkers à la carte zoals pikante soft shell krab, geroosterde eend, kikkerbilletjes of Chinese champignons met tofu bijvoorbeeld.

5 Flavors/Mmei, Volkstraat 37 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur) 

6. TIO: Met een hip sausje erover

Tapasrestaurants Antwerpen Tio

Bij tapasbar TIO op de Antwerpse Marnixplaats bestel je Spaanse gerechtjes zoals pimientos de padron (groene pepers met grof zout), chipirones (baby inktvis met tartaarsaus) en croquetas de jamón ibérico (Spaanse ham kroketjes). Afsluiten doe je er ook op z’n Spaans: met churros en chocolade of crema catalana. Kies een tafeltje uit in hun hippe interieur of zet je bij mooi weer op hun terras. Na het eten blijf je gewoon op het plein hangen en ga je pintjes drinken bij het populaire Vitrin bijvoorbeeld.

TIO, Marnixplaats 7 in Antwerpen. (Foto: Raïs De Weirdt)

7. Middle Eats: Meet me in het Midden-Oosten

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Middle Eats

Ons favoriet Midden-Oosters adres van Antwerpen? Dat is Middle Eats. Hier ga je niet chic dineren, wel casual hangen en gerechtjes delen in een eettent waar luide muziek door de boxen schalt. Op het menu? Hummus met flatbread, gefrituurde courgettebloemen, carpaccio van rode biet, kersensalade, gegrilde aubergines met tahin, enzovoort. Geloof ons, elk hapje doet hunkeren naar het volgende.

Middle Eats, Graaf van Egmontstraat 2 in Antwerpen.

8. Misera: Nicolas gaat solo

Restaurants Antwerpen Misera Copyright EefjeDeConinck&SenneVanDerVen

Wie wilt proeven van het beste van de zee gaat naar Misera, fine dining restaurant van Nicolas Misera (ken je misschien van AIRrepublic in Cadzand). Voor zijn solo avontuur op het Nieuw Zuid kiest de chef voor een intieme eetbeleving (maximum 25 zitplaatsen) en een kleine menukaart met als hoofdrolspeler de zee. Nicolas focust namelijk op vis, schaal- en schelpdieren. Het interieur is al even bijzonder als zijn gerechten: objecten van gevestigde Belgische namen worden gecombineerd met brocante die hij en vriendin Yasmin tijdens hun reizen verzamelden. Een zitje aan de open keuken maakt je eetbeleving compleet, vanaf je stoel zie je de chef à la vie d’artiste de mooiste gerechten op je bord toveren.

Misera, Michel de Braeystraat 18 in Antwerpen. (Foto: Eefje De Coninck & Senne Van der Ven)

9. Pilar: Mensen kijken vanop het terras

Lunchen Antwerpen Pilar

Recht tegenover het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten vind je Pilar, een hotel met foodbar waar – lucky us – ook niet hotelgasten terechtkunnen. Plof er ’s middags of ’s avonds neer met een goed glas wijn en wereldse gerechtjes om te delen. Al is het er ook leuk zitten wanneer de stad ontwaakt. Je kunt hier de hele dag door heerlijk mensen kijken.

Pilar, Leopold de Waelplaats 34 in Antwerpen. (Foto: Evenbeeld)

10. Album: Lunchzaak op niveau

Lunchen Antwerpen Album Copyright Marie Monsieur

Album huist in een voormalige gentlemen’s club op de Gedempte Zuiderdokken. De eigenaars zijn geen onbekenden in de Antwerpse horeca: Toon Craen ken je van koffiebar Broer Bretel, Joris Gielen als souschef van restaurant Veranda. Op het Zuid combineren ze beide werelden met een creatieve ontbijt- en lunchbar. Je bent er welkom voor ontbijt, lunch, koffie, apero of om er zelfgemaakt zuurdesembrood op te halen. Let wel: wil je een tafeltje bemachtigen bij dit topadres, dan reserveer je best van tevoren.

Album, Vlaamse Kaai 6 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,… zich bevindt.

Nog meer adresjes in Antwerpen:

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Antwerpen op zak.

Download onze gratis cityguide hier!