De standaard gin met elderflower tonic beu? Deze recepten met gin zijn net dat tikkeltje specialer én zijn vooral om duimen en vingers bij af te likken.

 

De klassieke gin tonic

De klassieke gin is eenvoudig: neem 1 deel gin en twee delen tonic. Voeg ijs toe, en je hebt een heerlijke gin tonic. Maar heb je het liever wat origineler? Lees dan even deze tips.

 

Originele gin tonic

1. Voeg wat champagne toe

Champagne maakt alles beter, ook je gin tonic. Neem 50 ml van een kruidige gin, voeg er een eetlepel likeur van elderflower aan toe. Meng 25 ml tonic met champagne en spuitwater (1 op 1 op 1) en werk af met een schijfje limoen.

2. Maak rabarbersiroop

Neem drie kopjes gesneden rabarber, voeg anderhalf kopje water en een kopje suiker toe. Breng aan de kook in een pan, roer tien minuutjes door. Laat je siroop afkoelen. Voeg 50ml gin, 25 ml van je rabarbersiroop en het sap van een halve limoen samen. Shake in een glas en voeg ijs toe.

3. Voeg Campari toe

Meng gin met vermout (een zoete soort) en Campari in een glas. Voeg tonic en ijs toe, en werk af met een sinaasappelschijfje.

4. Maak een agrum-versie

Neem 50 ml gin (een fruitige soort), voeg het sap van een pompelmoes toe, gebruik tonic met agrumsmaak. Goed schudden, ijs toevoegen en serveren maar.

5. Kies voor meloen

Vooral bij warm weer is een gin met meloen lekker verfrissend en toch zoet. Gebruik de cantaloupe of galia meloen. Snij de meloen in kleine stukjes, voeg 50 gram witte suiker toe en een beetje water. Meng het in de blender tot je zachte pulp krijgt zonder stukjes. Vul je glas met ijsblokjes, doe er 100ml van het meloensap, 60 ml gin en een klein beetje tonic aan toe. Maak meloenballetjes en rijg ze in een satéprikker. Tip: plaats de meloenballetjes in de diepvriezer en voeg ze toe aan je glas. Heerlijk verfrissend.

6. Gin zonder tonic

Geen tonic in huis, geen probleem. Neem 60 ml droge vermouth, 45 ml gin en 15 ml crème de cassis. Alee ingrediënten in de cocktailshaker en schudden maar. Garneer met enkele blauwe bessen. Heerlijk.

7. Roze gin tonic

Komen de meiden op bezoek, dan is deze Pink gin tonic een schot in de roos. Angostura (een Zuid-Amerikaanse kruidenbitter) maakt je gin tonic mooi roze én geeft een heerlijke smaak. Let wel op: het is best bitter, niet overdrijven dus. Vul een glas met ijsblokjes, voeg 60 ml gin toe en 20 ml tonic. Voeg het sap van een limoen toe en 2 à 3 scheutjes Angostura. Genieten!

8. Gin met rozenwater

Neem 50 ml gin, een eetlepel perziklikeur, een eetlepel rozenwater en twee scheutjes grapefruitsiroop. Mengen en ijs toevoegen. Geen gin tonic, wel minstens even lekker.

9. Gin tonic met chocolade

Ja, dit is écht het beste van twee werelden. Plet enkele blaadjes verse munt, voeg 50 ml gin toe, voeg enkele scheutjes muntsiroop en een eetlepel chocoladelikeur toe. Meng met 100 ml tonic. Voeg ijs toe en serveren maar!

 

De basis voor je perfecte gin

Vermout

Waarschijnlijk de meest bekende vermout.

Martini – Verkrijgbaar in de supermarkt – €9

 

Campari

Hou je van bitter, dan mag Campari niet ontbreken.

Campari – Verkrijgbaar in de supermarkt – € 23,60

 

Gin

De gin is je basis en er zijn heel veel soorten op de markt. Proeven en testen welke jij lekker vindt, is de boodschap. Deze gin wordt gemaakt in Antwerpen, je steunt er dus ook nog eens de lokale economie mee.

Art of Gin – Verkrijgbaar in de betere drankhandel – € 41,95

 

Alcoholvrije gin

Natuurlijk wil je ook graag een alternatief voor de niet-gindrinkers. Strykk is een lekker alternatief.

Not Gin – Stryyk – €24,95

 

Mooie glazen

Serveer je gin een mooi glas. Glasbollen zijn handig en elegant.

Ginglas – Casa – € 5,50/ stuk

 

Angustora

Pimp je drankje met Angustora, een Zuid-Amerikaanse, kruidige likeur die een roze kleur afgeeft.

Angustora – verkrijgbaar in de betere drankhandel – € 14,50 (voor 20 cl)

 

Rietjes

Denk aan het milieu en geef je gasten herbruikbare rietjes.

Set van 4 cocktailrietjes uit rvs goud met reinigingsborstel –  Point-Virgule – €11,95

 

Meer lekkers voor de zomer: