Soep in al zijn vormen

Zeg niet zomaar 'soep' tegen een velouté of een bisque. Ja, de benamingen klinken sjiek en ingewikkeld, maar de realiteit is anders. Een wegwijs in de wereld van soepen. Gewoon, omdat het er het ideale moment voor is!

Bisque
Een bisque wordt gemaakt op basis van gepureerde schaal- en schelpdieren. Het resultaat is een gebonden soep boordevol smaak

Bouillon
Een bouillon is een vrijwel heldere soep wordt gemaakt door groenten, vlees of botten te stoven en vervolgens een tijdje te laten "trekken". Het water neemt op die manier de smaak over. Bouillon wordt gebruikt als basis van verschillende gerechten, maar kan ook zo gegeten worden als je er wat ingrediënten aan toevoegt.

Consommé
Een consommé is een glasheldere maar krachtige bouillon. De basis is een bouillon die ontvet en geklaard wordt door een mengsel met eiwit. De consommé wordt gezeefd voor een glashelder resultaat. Achteraf wordt er verfijnde garnituur aan toegevoegd.

Gazpacho
Een gazpacho is een Spaanse tomatensoep. De basis is traditioneel komkommer, tomaat, ui en paprika, maar varianten zijn ook mogelijk. Deze zuiderse soep wordt ijskoud gegeten.

Groentesoep
Een groentesoep is dé traditionele soep. Het is een gemengde soep op basis van groenten, al dan niet gemixt. Laat je fantasie de vrije loop! Voeg gerust balletjes of andere extraatjes toe.

Minestrone
Een minestrone is een dikke Italiaanse groentesoep die veel ingrediënten bevat. Deze soep wordt vaak als volwaardige maaltijd gegeten.

Roomsoep
Een roomsoep is een groentesoep die gebonden wordt met verse room om een zachte en gladde textuur te verkrijgen.

Velouté
Een velouté is een zachte en romige soep. Velouté wordt gebonden met bijvoorbeeld verse room of eigeel, net voor het opdienen.

Extraatjes om van te smullen
Met de juiste garnering maak je bovendien van elke soep een feestelijke maaltijd.

Denk maar aan:
croutons: het lekkerst zelfgemaakt. Maar de supermarkt biedt kant-en-klare alternatieven
– Italiaanse soepstengels of grissini
– een scheutje 'extra vierge' olijfolie. Of kies een speciale olie zoals basilicum- of truffelolie.
– zelfgemaakte pesto of gremolata
chips van bacon of rauwe ham: leg plakjes ham 2 minuten in de microgolfoven of op de gril en laat uitlekken op keukenpapier. Breek in stukjes voor een verfijnder resultaat.

(Bron: libelle-lekker.be)

Partner Content

Gesponsorde content