Sonoma: nieuw walhalla voor healthy food in Antwerpen?

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week trok Evelien naar Antwerpen bij Sonoma.

 

Onlangs zag ik op Facebook een filmpje over vegan fish & chips. Een Brits restaurant heeft een geniaal recept uitgedokterd. Bananenbloesem –vergelijkbaar met een artisjok- heeft dezelfde flaky textuur als vaste witte vis. Als je de bloesems enkele uren marineert in water met zeewier, krijgen ze een subtiele, vissige smaak. De gemarineerde bloesems worden door een bierbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met dikke frieten. Niemand klaagt en ook viseters vindt het verrukkelijk. Zelfs ik kreeg na het zien van dat filmpje zin in bananenfish & chips. Eindelijk, een interessant vegan recept. Maar dan proef je enkele dagen later een vegan carrot cake en kies je voortaan toch maar weer voor ‘normaal’. Hoeveel verse aardbeien, kokos en munt ze er ook tegenaan gooien, zo’n eiervrije cake smaakt naar een Play Doh experiment van mijn dochter. Uiteraard ben ik nu veel te streng voor Sonoma, een nieuw Californisch restaurant in Antwerpen, want aan de hand van een dessert mag je geen algemeen oordeel vellen. Californisch wil in dit geval zoveel zeggen als clean, healthy, sustainable en sunny. Gwyneth Paltrow-proof dus. Het restaurant wordt uitgebaat door een Californisch-Belgisch koppel dat elkaar leerde kennen in San Francisco. Ze bezochten er samen de farmers markets en wijngaarden, gingen vissen in bergriviertjes en begonnen een eigen moestuin. Het lot bracht hen echter terug in België, waar ze hun zonnige, Amerikaanse levensstijl nu verderzetten in een restaurant, dat er very organic uitziet: vrij sober en met veel hout. De ligging op de Suikerrui is ietwat ongelukkig, aangezien je daar verder vooral tourist traps vindt. Om het juiste publiek aan te boren, zouden ze zich beter vestigen op het Zuid, waar healthy food momenteel de norm is. Maar in een toeristische buurt is het natuurlijk ook fijn om grappige mensjes te kijken vanop het terras. Zeker met een zomerse Sonoma Buck cocktail erbij, op basis van bourbon, aardbeien, citroen, gember en bitters.

Hoeveel verse aardbeien, kokos en munt ze er ook tegenaan gooien, zo’n eiervrije cake smaakt naar een Play Doh experiment van mijn dochter.

De volledig in het Engels opgestelde kaart is op het eerste zicht een beetje verwarrend, aangezien er geen duidelijk onderscheid is tussen hapjes, voorgerechten of hoofdgerechten. Achter elk gerecht staat een code: V, VG of GF. Wie graag fussy doet op restaurant, weet uiteraard waar die letters voor staan.

We bestellen enkele kleine gerechten om te sharen. Een mandje zuurdesembrood en glutenvrije tortilla chips komt met vier dips. De ‘roasted knolselder’ (“How do you translate knolselder, honey? Oh don’t bother, I’ll look it up later.”) is een fluweelzachte crème met een intense, aardse smaak (“Celeriac! Damn… the menus are already printed.”). Ik mis hier precies wel een gegrild of gerookt aroma. De ras-el-hanout dip heeft een mayo-yoghurt achtige textuur met de kenmerkende, warme spicy tonen van deze lekkere Marokkaanse specerijenmengeling. Een dip van basilicum is fris, maar mist een beetje punch (limoen?). Mijn favoriet is de Sonoma dip, met een sublieme mengeling van citroen, olijfolie, Spaanse peper en lente-uitjes. Ik zou hele stokbroden kunnen opeten met enkel en alleen dit.

Intussen arriveert ook de artisjok, die helaas niet lang genoeg is gegaard. Het kost moeite om de blaadjes eraf te trekken en het vruchtvlees is taai. Een klein half uurtje langer koken en het euvel ware opgelost. De gepekelde bloemkool, wortels en uien zijn beter gelukt.

Twee soorten kroketjes dan: eentje met saffraan risotto en de andere met feta en sesamzaadjes. Die met risotto is een tikje saai, die met feta overheerlijk. Over het dessert zwijgen we wijselijk.

Mits enkele beginnersfoutjes, denk ik dat je in deze buurt veel slechter kunt treffen dan Sonoma.

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

Sonoma Antwerpen: voor liefhebbers van healthy food

 

Score (max. 5 sterren)

★★★

Sonoma – Suikerrui 8, 2000 Antwerpen

 

Lees nog meer van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content