Van zuurdesem tot cardamom bun: dit zijn de 11 beste bakkers in Antwerpen

Van een artisanale desembaguette tot een Zweedse crèmecroissant: voor ons is de ochtend pas écht goed begonnen met koffie en een koek erbij. Bij deze ‘betere bakkers’ in Antwerpen wil je zeker eens langsgaan.

1. Bakkerij Boulot

In het rustieke open atelier van deze warme desembakkerij in hartje Borgerhout bakt men brood ‘zoals het hoort’: volgens aloude artisanale tradities en op basis van lokale en biologische ingrediënten. Naast verschillende desembroden ook stokbroden en viennoiserie in de toonbank bij Bakkerij Boulot. Hun amandelcrèmecroissants en zuurdesempistolets zijn het gedroomde ontbijt om je weekend mee in te zetten. Ook zeker proberen: de pistachio bun. Met stip bovenaan in ons lijstje van beste bakkers in Antwerpen.

beste bakkers in antwerpen boulot

Sint-Marcusstraat 27, 2140 Borgerhout. Van woensdag tot zaterdag. 

2. Bakkerij Funk

Bakkerij Funk veroverde op nog geen jaar tijd de harten van menig Antwerpenaar (en zelfs van zanger Joe Jonas!). Hun succesrecept: verse vegan lekkernijen en een ongedwongen sfeer. Benieuwd naar wat Dennis Van Peel, die ook eigenaar is van Have A Roll, nog uit zijn hoed zal toveren.

bakkerij funk in antwerpen

Kronenburgstraat 41A in Antwerpen.

3. Broodatelier

In de gezellig drukke Antwerpse Nationalestraat vind je een vestiging van Broodatelier, het gezamenlijke project van drie vrienden met een passie voor ambachtelijk bakken. Hun missie: de oude ambachtelijke bakkerij weer hip maken en mensen met zachte hand weg begeleiden van het grote aanbod prefab-broden in de supermarkt. In hun atelier niet alleen vers gebakken broden en koffiekoeken, maar ‘slow coffee’ to go. Alles voor een verkwikkend ontbijt in de stad dus.

beste bakkers antwerpen broodatelier

Nationalestraat 147, 2000 Antwerpen. Elke dag geopend, op zondag tot 16u.

4. Lina’s

Toen Bob en Lina zo’n tiental jaar geleden ontdekten dat supermarktbrood heel wat additieven bevat, begonnen ze hun eigen brood te bakken. De enige ingrediënten daar: bloem, water, zout en veel tijd. Al snel werd hun eigen keuken te klein voor de vraag van kennissen en vrienden. En dus begonnen ze hun eigen zuurdesembakkerij. Van Mortsel-Oude God verhuisde die intussen naar het bruisende centrum van Antwerpen. Sinds kort is Lina’s trouwens meer dan een bakkerij alleen: het is ook een koffiebar met kleine gerechten voor lunch en brunch. Hun menukaart is all vegie: van de salades tot de bowls, toasts en zuurdesembuns toe.

lina's in borgerhout

Muizenstraat 9, 2060 Antwerpen. Dinsdag tot vrijdag van 8u30 tot 16u. Zaterdag van 8u30 tot 15u.

5. Domestic Antwerpen

Al sinds jaar en dag een autoriteit op vlak van ‘het betere bakwerk’ in Antwerpen, is Domestic. Deze luxebakkerij zag het levenslicht in het verlengde van gastronomische restaurants Dôme en Dôme sur Mer, die op een boogscheut ver van de vestiging naast de spoorbrug in Zurenborg liggen. Domestic focust zich op een traditioneel Frans gamma aan broden en patisserie met veel aandacht voor zuivere of zeldzame graanproducten én voor goede boter.

domastic zurenborg

Domestic Zurenborg, Steenbokstraat 37, 2018 Antwerpen. Domestic centrum, Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag. 

6. Bakker Aldo

De favoriet van locals, zo kun je Bakker Aldo op de hoek van de Lange Leemstraat in Zurenborg, wel noemen. Niet alleen het aanbod Scandinavisch getinte koffiekoeken is ongezien, ook het gamma artisanaal gebakken stok- en andere broden doet watertanden. Tip: probeer zeker eens een boterkoek met vanillecrème een cinnamon bun met kaneel of een smeuïge croissant met amandelvulling. Op tijd komen is hier – zeker in het weekend – de boodschap. Rond tien á elf uur zijn de rekken van het nostalgische hoekpand meestal onverbiddelijk uitgeput.

Sinds kort vind je Aldo trouwens ook op de benedenverdieping van een historisch pand in het winkelhart van Antwerpen: als onderdeel van wijnbar Het Archief, komt Aldo er met fijne viennoiserie en artisanaal gebakken brood.

Lange Leemstraat 388, 2018 Antwerpen. Open op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag tot 14u. Geefsstraat 5, 2000 Antwerpen. Open van vrijdag tot dinsdag tot 15u.

7. Bakker Goossens

De prijs voor schattigste en meest authentieke bakkerij van ’t Stad gaat zonder twijfel naar Bakker Goossens pal in het historische winkelhart van Antwerpen. De bakkerij werd in 1884 door Philippe Goossens opgericht en is wat concept en baktradities betreft nog niets veranderd: een vierde generatie bakkers gaat er in het originele pand nog steeds aan de slag met dezelfde trage kneedprocessen, ambachtelijke technieken en geijkte recepten.

Kijken je verleidelijk aan vanuit de toonbank: het roggeverdommeke, een traditioneel licht gesuikerd brood met rozijnen, klassieke chocoladen brioches, met poedersuiker overladen sneeuwpateekes, smeuïge marmercake en lijvige speculaasmoppen.

Extra tip: spring ook eens binnen bij buurman Philip’s Biscuits voor een doosje artisanale koekjes: van boterrijke Antwerpse handjes met amandelschilfers tot flinterdunne, gekarameliseerde kletskoppen en kleine zanddeegkoekjes met frangipane.

Bakker Goossens, Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zaterdag. 

8. A Fresh Tart

Vijf minuten voor de etalage van deze bakkerij in het hart van Antwerpen is genoeg om je hart te laten stelen. Gebak en patisserie met een Engelse toets is er de specialiteit. Sweet tooths Jesse en Giovanni baatten eerder al een koffiebar uit in Lier, maar beseften tijdens corona dat hun hart naast koffie ook bij het betere zoete bakwerk ligt. Van de koffiekoeken met pistache tot de Zweedse cinnamon buns en de lemon meringue pie: alles is er vers en zelfgemaakt. Hun creaties zijn niet zomaar recepten, maar wel het resultaat van generatie op generatie overgeleverde familietradities én van een passie voor natuurlijke ingrediënten en artisanaal bakken.

beste bakkers in antwerpen a fresh tart

Sint-Katelijnevest 41, 2000 Antwerpen. Open van donderdag tot zondag.

9. De Broodnatie

Op de benedenverdieping van een van de prachtige historische ruimtes van het voormalige militaire hospitaal in ’t Groen Kwartier, ligt De Broodnatie. Het aanbod oogt er al even luxueus en verleidelijk als de langgerekte glazen toonbank en het interieur zelf. Je rijkelijk belegde luxebaguette, chocoladepastei of welgevormde biscuit met bosbessen of citroenmeringue neem je perfect mee naar buiten om rustig te verorberen in de groene omgeving van de PAKT-site.

broodnatie in antwerpen

 Artsen zonder Grenzenstraat 32, 2018 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag. 

10. Dellafaille

Deze vaste waarde werd opgericht in 1938 door Frans Dellafaille en voorziet Antwerpenaren al sinds jaar en dag van de beste patiserie en van lekker, goed gebakken en kwaliteitsvol brood. Na een eerste vestiging in Schoten heeft de zaak inmiddels ook verschillende winkels in Antwerpen. De laatste nieuwe kwam er vorig jaar op het Nieuwe Zuid. Van de smeuïge koffiekoeken tot het fjördbrood en de knapperige pistolets: eigenlijk is alles bij Dellafaille aan te raden.

Museumstraat 2, 2000 Antwerpen. Panamarenkoplein 3, 2000 Antwerpen.

11. Bakkerij Bloemberen

Tussen de virale foodtrends de échte toppers ontdekken, is als door het bos de bomen zien. Bakkerij Bloemberen in Antwerpen maakt het makkelijk; de zuurdesembakkerij heeft de langste rij van ’t Stad. Kom best op tijd of bestel de dag voordien. De pastel de nata bijvoorbeeld, of het kraakverse brood. Af te halen of ter plaatse te degusteren.

Meer hotspots in Antwerpen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap