Hoera, weekend! Betekent dat voor jou ook zoveel als uitgebreid brunchen boven een tafel vol leeswerk met de occasionele croissant of een stuk artisanaal gebakken baguette in de hand? Dan zijn deze hippe zuurdesembakkers in Antwerpen zeker het halt houden waard.

Van bio tot zuurdesem: 6 x artisanale bakkers in Antwerpen

1. Bakkerij Boulot

In het rustieke open atelier van deze gloednieuwe warme desembakkerij in hartje Borgerhout bakt men brood ‘zoals het hoort’: volgens aloude artisanale tradities en op basis van lokale en biologische ingrediënten. Naast verschillende desembroden ook stokbroden en viennoiserie in de toonbank bij Bakkerij Boulot.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bakkerij Boulot (@bakkerijboulot)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sint-Marcusstraat 27, 2140 Borgerhout. Van woensdag tot zaterdag. 

2. Broodatelier

In de gezellig drukke Antwerpse Nationalestraat vind je sinds kort een vestiging van Broodatelier, het gezamenlijke project van drie vrienden met een passie voor ambachtelijk bakken. Hun missie: de oude ambachtelijke bakkerij weer hip maken en mensen met zachte hand weg begeleiden van het grote aanbod prefab-broden in de supermarkt. In hun atelier niet alleen vers gebakken broden en koffiekoeken, maar ‘slow coffee’ to go. Alles voor een verkwikkend ontbijt in de stad dus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nationalestraat 147, 2000 Antwerpen. Elke dag geopend, op zondag tot 16u.

3. Bakker Aldo

Al sinds jaar en dag een autoriteit wat ambachtelijk zuurdesembakken in Antwerpen betreft: Bakker Aldo op de hoek van de Lange Leemstraat in Zurenborg. Niet alleen het aanbod Scandinavisch getinte koffiekoeken is absoluut ongezien – probeer zeker eens een boterkoek met vanillecrème een cinnamon bun met kaneel of een smeuïge croissant met amandelvulling, ook het gamma artisanaal gebakken stok- en andere broden doet watertanden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Let wel: op tijd komen is hier – zeker in het weekend – de boodschap. Rond tien á elf uur zijn de rekken van het nostalgische hoekpand meestal onverbiddelijk uitgeput.

Lange Leemstraat 388, 2018 Antwerpen. Open op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag tot 14u. 

4. Domestic Antwerpen

Nog zo’n autoriteit op vlak van ‘het betere bakwerk’ is Domestic. Deze luxebakkerij zag het levenslicht in het verlengde van gastronomische restaurants Dôme en Dôme sur Mer, die op een boogscheut ver van de vestiging naast de spoorbrug in Zurenborg liggen. Domestic focust zich op een traditioneel Frans gamma aan broden en patisserie met veel aandacht voor zuivere of zeldzame graanproducten én voor goede boter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Domestic (@domestic_antwerp)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Domestic Zurenborg, Steenbokstraat 37, 2018 Antwerpen. Domestic centrum, Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag. 

5. Bakker Goossens

De prijs voor schattigste en meest authentieke bakker van ‘t Stad gaat zonder twijfel naar Bakkerij Goossens pal in het historische winkelhart van Antwerpen. De bakkerij werd in 1884 door Philippe Goossens opgericht en is wat concept en baktradities betreft nog niets veranderd: een vierde generatie bakkers gaat er in het originele pand nog steeds aan de slag met dezelfde trage kneedprocessen, ambachtelijke baktechnieken en geijkte recepten.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carla Cebula (@carlas_third_eye)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kijken je verleidelijk aan vanuit de toonbank: het roggeverdommeke – traditioneel licht gesuikerd brood met rozijnen – klassieke chocolade brioches, met poedersuiker overladen sneeuwpateekes, smeuïge marmercake en volgens het aloude recept gebakken lijvige speculaasmoppen. Dat het goed is, verraadt de wachtrij die zich vaak tot ver buiten de deur van het kleine bakkerijtje werkt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Philip’s Biscuits (@philipsbiscuits)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Extra tip: spring ook eens binnen bij buurman Philip’s Biscuits voor een doosje artisanale koekjes: van boterrijke Antwerpse handjes met amandelschilfers tot flinterdunne, gekarameliseerde kletskoppen en kleine zanddeegkoekjes met frangipane.

Bakker Goossens, Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zaterdag. 

6. De Broodnatie

Op de benedenverdieping van een van de prachtige historische ruimtes van het voormalige militaire hospitaal in ‘t Groen Kwartier, ligt De Broodnatie. Het aanbod oogt er al even luxueus en verleidelijk als de langgerekte glazen toonbank en het interieur zelf. Je rijkelijk belegde luxebaguette, chocoladepastei of welgevormde biscuit met bosbessen of citroenmeringue neem je perfect mee naar buiten om rustig te verorberen in de groene omgeving van de PAKT-site.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Broodnatie (@de_broodnatie)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 Artsen zonder Grenzenstraat 32, 2018 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag. 

Meer food en hotspots in Antwerpen: