Van zuurdesem tot brioche: dit zijn de beste bakkers in Antwerpen
Van een artisanale desembaguette tot een Zweedse crèmecroissant: voor ons is de ochtend pas écht goed begonnen met koffie en een koek erbij. Bij deze ‘betere bakkers’ in Antwerpen wil je zeker eens langsgaan.
Van biobrood tot brioche: 8 x de beste bakkers in Antwerpen
1. Bakkerij Boulot
In het rustieke open atelier van deze warme desembakkerij in hartje Borgerhout bakt men brood ‘zoals het hoort’: volgens aloude artisanale tradities en op basis van lokale en biologische ingrediënten. Naast verschillende desembroden ook stokbroden en viennoiserie in de toonbank bij Bakkerij Boulot.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Sint-Marcusstraat 27, 2140 Borgerhout. Van woensdag tot zaterdag.
2. Broodatelier
In de gezellig drukke Antwerpse Nationalestraat vind je een vestiging van Broodatelier, het gezamenlijke project van drie vrienden met een passie voor ambachtelijk bakken. Hun missie: de oude ambachtelijke bakkerij weer hip maken en mensen met zachte hand weg begeleiden van het grote aanbod prefab-broden in de supermarkt. In hun atelier niet alleen vers gebakken broden en koffiekoeken, maar ‘slow coffee’ to go. Alles voor een verkwikkend ontbijt in de stad dus.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nationalestraat 147, 2000 Antwerpen. Elke dag geopend, op zondag tot 16u.
3. Bakker Aldo
Al sinds jaar en dag een autoriteit wat ambachtelijk zuurdesembakken in Antwerpen betreft: Bakker Aldo op de hoek van de Lange Leemstraat in Zurenborg. Niet alleen het aanbod Scandinavisch getinte koffiekoeken is absoluut ongezien – probeer zeker eens een boterkoek met vanillecrème een cinnamon bun met kaneel of een smeuïge croissant met amandelvulling, ook het gamma artisanaal gebakken stok- en andere broden doet watertanden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Let wel: op tijd komen is hier – zeker in het weekend – de boodschap. Rond tien á elf uur zijn de rekken van het nostalgische hoekpand meestal onverbiddelijk uitgeput. Sinds kort vind je Aldo trouwens ook op de benedenverdieping van een historisch pand in het winkelhart van Antwerpen: als onderdeel van Het Archief – een relatief nieuw wijnbarconcept – komt Aldo er met fijne viennoiserie en hun artisanaal gebakken brood.
Lange Leemstraat 388, 2018 Antwerpen. Open op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag tot 14u. Geefsstraat 5, 2000 Antwerpen. Open van vrijdag tot dinsdag tot 15u.
4. Domestic Antwerpen
Nog zo’n autoriteit op vlak van ‘het betere bakwerk’ is Domestic. Deze luxebakkerij zag het levenslicht in het verlengde van gastronomische restaurants Dôme en Dôme sur Mer, die op een boogscheut ver van de vestiging naast de spoorbrug in Zurenborg liggen. Domestic focust zich op een traditioneel Frans gamma aan broden en patisserie met veel aandacht voor zuivere of zeldzame graanproducten én voor goede boter.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Domestic Zurenborg, Steenbokstraat 37, 2018 Antwerpen. Domestic centrum, Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag.
5. Bakker Goossens
De prijs voor schattigste en meest authentieke bakker van ’t Stad gaat zonder twijfel naar Bakkerij Goossens pal in het historische winkelhart van Antwerpen. De bakkerij werd in 1884 door Philippe Goossens opgericht en is wat concept en baktradities betreft nog niets veranderd: een vierde generatie bakkers gaat er in het originele pand nog steeds aan de slag met dezelfde trage kneedprocessen, ambachtelijke baktechnieken en geijkte recepten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kijken je verleidelijk aan vanuit de toonbank: het roggeverdommeke – traditioneel licht gesuikerd brood met rozijnen – klassieke chocolade brioches, met poedersuiker overladen sneeuwpateekes, smeuïge marmercake en volgens het aloude recept gebakken lijvige speculaasmoppen. Dat het goed is, verraadt de wachtrij die zich vaak tot ver buiten de deur van het kleine bakkerijtje werkt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Extra tip: spring ook eens binnen bij buurman Philip’s Biscuits voor een doosje artisanale koekjes: van boterrijke Antwerpse handjes met amandelschilfers tot flinterdunne, gekarameliseerde kletskoppen en kleine zanddeegkoekjes met frangipane.
Bakker Goossens, Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen. Van dinsdag tot zaterdag.
6. A Fresh Tart
Vijf minuten voor de etalage van dit kleine maar fijne bakkerijtje op Het Eilandje is genoeg om je doen watertanden. Gebak en patiserie met een Engelse toets is er de specialiteit. Sweet thooths Jesse en Giovanni baatten eerder al een koffiebar uit in Lier, maar beseften tijdens corona dat hun hart naast koffie ook bij het betere zoete bakwerk ligt. Van de koffiekoeken met pistache tot de Zweedse cinnamonbuns en de lemon meringue pie: alles is er vers en zelfgemaakt. Behalve het brood: daarvoor doet het duo beroep op de broodbakkers van Aldo.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bordauxstraat 7, 2000 Antwerpen. Open van donderdag tot zondag.
7. De Broodnatie
Op de benedenverdieping van een van de prachtige historische ruimtes van het voormalige militaire hospitaal in ’t Groen Kwartier, ligt De Broodnatie. Het aanbod oogt er al even luxueus en verleidelijk als de langgerekte glazen toonbank en het interieur zelf. Je rijkelijk belegde luxebaguette, chocoladepastei of welgevormde biscuit met bosbessen of citroenmeringue neem je perfect mee naar buiten om rustig te verorberen in de groene omgeving van de PAKT-site.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Artsen zonder Grenzenstraat 32, 2018 Antwerpen. Van dinsdag tot zondag.
8. Dellafaille
Deze vaste waarde werd opgericht in 1938 door Frans Dellafaille en voorziet Antwerpenaren al sinds jaar en dag van de beste patiserie en van lekker, goed gebakken en kwaliteitsvol brood. Na een eerste vestiging in Schoten heeft de zaak inmiddels ook verschillende winkels in Antwerpen. De laatste nieuwe kwam er vorig jaar op het Nieuwe Zuid. Van de smeuïge koffiekoeken tot het fjördbrood en de knapperige pistolets: eigenlijk is alles bij Dellafaille aan te raden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Museumstraat 2, 2000 Antwerpen. Panamarenkoplein 3, 2000 Antwerpen.
Meer hotspots in Antwerpen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier