Smeuïge vulling, brosse korst, gul met de garnalen. Dat is wat een garnaalkroket moet zijn. Hoe dichter je bij de Noordzee komt, hoe groter de kans dat je een artisanaal exemplaar krijgt voorgeschoteld. Maar ook in het binnenland vind je enkele adressen waar de garnaalkroketjes subliem smaken.

 

7 x verse garnaalkroketten in België

1. ’t Werftje in Zeebrugge

Hier rij je op goed geluk naartoe, want reserveren is onmogelijk. Dit oudste café van Zeebrugge werd enkele jaren geleden grondig gerenoveerd en is een van de populairste restaurants aan de kust. Dat komt omdat alles kraakvers en overheerlijk is. Maar toch zijn het de handgemaakte garnaalkroketten die hier voor naam en faam zorgen.

twerftje.be – Werfkaai 29, Zeebrugge.

2. Bistro Mathilda in Oostende

In deze modern-klassieke bistro met minimalistisch interieur heerst een gezellige drukte die te wijten is aan de fantastische keuken. Lokale ingrediënten worden verwerkt tot onvergetelijke klassiekers. De garnaalkroketten zijn bijzonder smaakvol en heerlijk krokant.

bistromathilda.be – Leopold II-laan 1, Oostende.

3. Westhinder in De Haan-Wenduine

Op het einde van een verhard wandelpad vanuit Wenduine richting De Haan, vind je hier het volledig vernieuwde Westhinder. Vroeger was dit een eenvoudige chalet, maar in 2017 werd deze afgebroken en vervangen door een modern(er) gebouw. Het recept voor hun beroemde, huisgemaakte garnaalkroketten bleef gelukkig hetzelfde.

westhinder.be – Westdijk, De Haan-Wenduine.

4. Bar Bulot in Brugge

Bar Bulot is het brasserie-concept van de Hertog Jan *** restaurant group, met Joachim Boudens en Gert De Mangeleer aan het roer. Hun huisgemaakte garnaalkroketten van chef Pieter Lefevere en gastheer Maxime Depreitere (die ook al meedraaiden bij Hertog Jan) blazen de gemiddelde brasserie-versie omver. De Mangeleers liefde voor Japan wordt vertaald in een ultralichte, knisperende korst. De hele zomer lang kan je ze proeven vanop het verwarmde terras.

barbulot.be – Torhoutse Steenweg 479, Brugge.

5. Fernand Obb Delicatessen in Brussel

Fernand Obb Delicatessen in Sint-Gillis won al twee keer de prijs voor de ‘beste garnaalkroketten van Brussel‘, en terecht. Ze scoren op het vlak van vorm, cuisson, temperatuur én hoeveelheid garnalen (de kroketjes wegen 80 gram en bestaan uit 35 gram grijze garnalen). Een must-visit als je in onze hoofdstad vertoeft.

fernand-obb.be – Rue de Tamines 27, Sint-Gillis.

6. Chapeluur in Gent

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Chapeluur (@chapeluur)

 

‘Chapeluur’ is dé nieuwe krokettenbar in town. De bar heeft zo’n 25 verschillende soorten, waaronder de geliefde garnaalkroket. Tip voor durfallen: ‘Chapeluur’ serveert ook gewaagde versies zoals kroketjes met chocolade of pita…

Chapeluur – Kortemunt 3, Gent.

7. Vreemdelingenmarkt in Antwerpen

Garnaalkroketje in de ene hand, glaasje cava in de andere: dat is hoe Antwerpenaren hun zaterdagmiddag het liefst besteden. Op het Theaterplein struin je eerst de markt af naar verse producten, waarna je met vrienden kan bijkletsen, al genietend van een kroketje.

Meer info over de Vogelenmarkt vind je hier.

Zo maak je zélf garnaalkroketten

Zelf garnaalkroketten maken is moeilijk. Onze tip voor thuis? Koop ze in een gerespecteerde viswinkel of haal een kilo ongepelde garnalen in huis voor een gelijkaardig resultaat. Het is supergezellig – en ook een beetje zen – om samen met je gasten garnalen te pellen met een glas ijskoude Rodenbach erbij. Maak ze klaar volgens dit eenvoudige recept en serveer met gefrituurde peterselie en een partje citroen, zoals het hoort.

 

Meer lekkers in België

Tekst: Evelien Rutten i.s.m. Lise Milbou
Openingsbeeld: © Kris Vlegels voor Bar Bulot