Cave à vins: dit zijn de beste wijn- en cocktailbars in Antwerpen voor apero

Opgelet: kans op keuzestress. Want aperitieven in Antwerpen kan in meer dan één leuke bar... Wij zetten de leukste cocktail- en wijnbars in Antwerpen voor jou op een rijtje.

De beste cocktail- en wijnbars in Antwerpen

1. Ta-nnin: iedereen welkom

Tawat Hattatammanoon werkte eerder in het Thaise restaurant van actrice en horeca-onderneemster Nathalie Meskens, maar vorig jaar maakte hij zijn droom waar met een eigen wijnbar – met succes. Op de kaart staan klassiekers uit Zuid-Afrika, Portugal en Australië, maar ook minder bekende wijnen uit Bulgarije, Servië en Montenegro.

cocktail- en wijnbars in Antwerpen

Volkstraat 50, meer info op tannin.be

Meer lunch-, brunch en shoppingtips in Antwerpen? Download dan hier onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad.

2. Titulus: nichewijn en delicatessen

Een van onze favoriete plekken om op zaterdagnamiddag een wijntje mee te pikken, is Titulus. Deze hippe cave à vins komt van Brussel naar de opgewaardeerde Oever overwaaien en brengt zelfs een vleugje Parijs mee naar Antwerpen. Het uitgebreide aanbod natuurlijke wijnen, likeuren en sake op de kaart van eigenares Eva Vleugels varieert tweewekelijks. Naast geestrijke drank ook gesofisticeerde fine dining-dishes én delicatessen op de kaart: van agniolotti met pompoen en gezouten varkenswangetjes tot een selectie charcutterie en verse kazen uit de toog binnen. Alles past perfect binnen het plaatje. Met stip een van de leukste wijnbars in Antwerpen.

beste wijn- en cocktailbars in antwerpen

Titulus, Oever 8, meer info op titulusantwerpen.be.

3. Dogma: zonder compromissen

Deze meermaals bekroonde cocktailbar is het walhalla voor cocktailpuristen. Aan het roer staat Didier Van den Broeck, die compromisloos gaat voor kwaliteit. Je moet wat dieper in je zak tasten, maar de cocktails worden dan ook bereid met superieure ingrediënten. Het interieur is chic industrieel, met een jaren 20-vibe. Ga zitten aan de bar of in een leren zetel voor de bakstenen muren en bestel een van de signature drinks zoals de Tall Dragon (met gin, komkommer, gember, honing en citroen).

cocktail- en wijnbars in Antwerpen

Wijngaardstraat 5, meer info op dogmacocktails.be

4. Glou Glou: natuurwijn en small sides

Ken je Bistrot Miró nog: de volkse feelgood bistrot met verfijnde keuken op de hoek van het Borgerhoutse Moorkensplein? Wel: dat culinaire avontuur ruilden chef Michael Roelants en zijn vrouw Karlien een klein jaar geleden in voor een kleiner culinair zusje aan de overkant van de straat. Glou Glou is een ‘Bar à Vin’ waar de liefde voor natuurwijn en gemoedelijk tafelen hand in hand gaan. Een van de meest ongedwongen wijnbars in Antwerpen.

Moorkensplein 27, meer info op glouglou-bogerhout.be.

5. Het Archief: wijn met geschiedenis

Pal in het historische winkelhart van Antwerpen opende recent een nieuwe wijnbar z’n deuren. Het Archief nam z’n intrek in een indrukwekkend pand vol geschiedenis dat meer dan 170 geleden opgetrokken werd om boeken en ander archiefmateriaal van de provincie te documenteren. Die opslagplaats komt handig van pas om het uitgebreide aanbod kwaliteitswijn uit te stallen. Aangrenzend aan de bar, ook een wijnwinkel waar je je favorieten meteen aan de haak kan slaan om thuis opnieuw te proeven. Op de benedenverdieping huis bakker Aldo: een van de beste zuurdesembakkers van Antwerpen.

Geefsstraat 5, meer info op inhetarfief.be.

6. Bar Zar: top tiki

Zin in de crazy jungle vibe van een authentieke tiki-bar? Trek dan naar Bar Zar, waar de kokosnoten en houten maskers je rond de oren vliegen in een kleurrijke, exotische setting. Aan de bar vind je de bekroonde bartenders Maxime Biot en Bruno Simons, die met plezier een tiki-cocktail op maat voor je samenstellen, altijd met extreem verse ingrediënten. Ze zijn gespecialiseerd in zuiderse spirits, zoals tequila, rum en cachaça.

Bar Zar

Pourbusstraat 8, meer info op zarantwerpen.be

7. Belgian Wines: verrassend Belgisch

In een sober, Scandinavisch geïnspireerd decor aan het Theaterplein, val je bij Belgian Wines van de ene verbazing in de andere. Is dit al-le-maal Belgisch?! Hier ga je op ontdekkingstocht in eigen land, met wijnen van lokale bodem die je per glas of fles kunt proeven. Er is ook een bijzondere bierselectie beschikbaar. Hier geen ‘elitaire’ sfeer, maar casual en relaxed. Wie wil, kan bij haar wijntje een kaasplank of charcuterieschotel bestellen, of een artisanale garnaal- en kaaskroket. Er is ook plaats op het terras.

cocktail- en wijnbars in Antwerpen

Oudevaartplaats 24, meer info op belgianwines.com

8. Bar Burbure: Manhattan op ’t Zuid

Het weekend inzetten in een upscale club die net zo goed in hartje Manhattan of Londen had kunnen liggen, kan bij Bar Burbure op het Antwerpse Zuid. De fluweelgroene zetels en uitgebreide selectie eersteklas likeuren als cognac, brandy en whiskey, doet denken aan dat van een oldschool gentlemansclub. De groene tegels en koperen armaturen geven dan weer een heel moderne mondaine toets. Ideaal voor een after work stop op vrijdag.

Vlaamsekaai 41, meer info op barburbure.be.

9. Bar Brut: klein maar fijn

Voor de perfecte combinatie van een eigenzinnige, kwalitatieve selectie wijnen, bier en fingerfood moet je bij Bar Brut op het Eilandje zijn. De bar is niet groot, maar daardoor juist des te gezelliger; zeker op het zonovergoten terras is het altijd genieten. Extra: uit het ruime aanbod (natuur-)wijnen kan je ook één of meer flessen mee naar huis nemen.

Londenstraat 3, 2000 Antwerpen, meer info op barbrut.be

10. Bardeau: oesters en bubbels

Oesterliefhebbers klinkt de naam Aldwin Camus misschien niet onbekend in de oren: in coronatijd richtte hij Eat My Oester op, een mobiele oester- en wijnbar die de twee favoriete luxeproducten van de Antwerpenaar gewoon aan huis bracht. Omdat dat concept hem te vluchtig was, opende hij zo’n goeie twee jaar geleden een vaste wijnbar op de Antwerpse vrijdagmarkt. Niet alleen oesters en bubbels op de kaart daar, maar ook een uitgebreide selectie wijnen en cocktails. Leuke extra: Bardeau organiseert regelmatig een ‘Apero afterwork’ waar de cocktails aan één plus één gratis zijn.

wijnbars in antwerpen

Vrijdagmarkt 1, meer info op bardeau-antwerp.be.

Voor meer fijne wijnadressen, lees zeker ook: ‘Flessengeluk en co: bij deze natuurwijnbars in Antwerpen wil je zijn’.

Tekst: Evelien Rutten / Hanne Vlogaert.

Meer hotspots in Antwerpen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content