Niets zo lekker als de geur van versgebakken brood in huis. Heb je tijdelijk wat meer tijd en wil je graag zelf bakken? Zelf brood bakken, wordt kinderspel, dankzij deze tips.

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig om zelf brood te bakken. Bloem, gist, water en zout zijn belangrijk. Daarnaast heb je een beetje boter en (olijf)olie nodig en een oven natuurlijk.

Zo bak je zelf een heerlijk brood

1. Kies de basis voor je brood

Kies voor een broodmix (dat bestaat in vele samenstellingen, je moet er enkel nog water aan toeoegen) of ga zelf aan de slag. Van een simpel volkorenbrood tot een gerstbrood… Ook hier heb je veel soorten in. Voeg een beetje zout toe voor extra smaak.

2. Gebruik gist

Gebruik je geen broodmix, dan heb je gist nodig om je brood te doen rijzen. Verse gist vind je in de koeltoog. Met een blokje van 42 gram kun je 1 kilo bloem laten rijzen. Wil je jouw gist langer bewaren, kies dan voor gedroogde gist. Je hebt er minder van nodig en hij blijft langer houdbaar. Voor 1 kilo bloem heb je 14 gram gedroogde gist nodig.

3. Water om te kneden

Nu is het een kwestie van kneden. Gebruik je verse gist, verbrokkel die dan in water en laat een kwartiertje staan. Met droge gist kun je meteen aan de slag.

4. Aan de slag

Doe alle droge ingrediënten in een kom en voeg langzaam het gistmengsel toe. Begin met kneden: dit kan gemakkelijk een kwartier duren. Kneed tot je het deeg heel dun kunt uitrekken zonder dat het scheurt.

Tip: geen tijd of zin om te kneden? Gebruik dan de keukenmachine.

5. Laat je brood rijzen

  • Na het kneden, moet je brood rijzen. Maak er een bolletje van en leg dat in een schone kom. Dek af met een vochtige keukenhanddoek.
  • Laat het deeg een half uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

6. Vorm je brood

Als je deeg gerezen is, is het tijd om de vorm te bepalen. Maak een rond brood, kies een langwerpig brood of ga voor verschillende kleine broden. Alles is mogelijk. Zorg wel dat al je kleinere broden allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben.

7. Tweede rijs

Leg het brood alvast in een ingevette bakvorm, dek het opnieuw af met een vochtige keukenhanddoek en wacht tot het volume ongeveer verdubbeld is.

8. Klaar voor de oven

Verwarm je oven voor op 200° terwijl je je brood afwerkt. Door er met een mes inkepingen in te maken, verkleint de kans dat je brood aan de onderkant breekt. Werk af met zonnebloem- of pompoenpitten voor een mooi effect.

8. De oven in

Nu kan je brood de oven in. Iedere oven is anders, lees goed het recept om de oventijd te bepalen. Bak je voor het eerst? Zet de oven voor 20 minuten op 200°, verlaag daarna de temperatuur naar 180° en laat nog eens 40 minuten bakken. Zet je brood in het midden van de oven.

9. De laatste controle

Wil je zeker zijn dat je brood klaar is, haal het brood uit zijn bakvorm, draai het om en klop op de onderkant. Klinkt het hol, dan is je brood klaar. Laat het rustig afkoelen.

10. Smullen maar

Werk je brood af met een heerlijk beleg en geniet van je harde werk.

Hulpmiddelen om zelf je brood te bakken

Het broodboek

Meer weten? In dit boek vind je tal van heerlijke recepten

Het broodboek – Toon De Klerck, Luc Hoornaert & Kris Vlegels – uitgeverij Lannoo – €29,99

Mix voor synergie brood

Graag gezond? Er zijn tal van mixen voor gezond brood. Zoals dit synergie brood.

Synergie speltbrood van Sonja Kimpen – via Aveve – € 5,99 per kilo

 

Bakmix voor Italiaans brood

Met deze mix zet je in een handomdraai een heerlijk, zelfgebakken Italiaans brood op tafel.

Bakmix – Dille & Kamille – € 5,95

 

 

All-in mix voor Toscaans brood

Liever eenvoudig? Aan deze mix hoef je enkel water toe te voegen.

All-in mix voor Toscaans brood – via cookandbake.be – € 4,57

Pompoenpitten

Heerlijk voor in je brood of om over je brood te strooien.

Biologische pompoenpitten We’re nuts about  – via denotenshop.be – €3,50 voor 350 gram

Meer tips over bakken & koken: