Zero Food waste: hier geniet je zonder te verspillen

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week verklapt ze ons hoe je het aan tafel milieuvriendelijk houdt.

 

Het blijft me verbazen hoe het ecologisch bewustzijn zich als een traag virus heeft verspreid in onze geesten. Vijf jaar geleden gooide ik (grote!) overschotten eten nog zonder blikken of blozen in de vuilnisbak. In de supermarkt bleek altijd opnieuw dat ik mijn herbruikbare tas was vergeten, dus vroeg ik schaamteloos elke keer een nieuwe. Vandaag loop ik samen met 70.000 andere bezorgde burgers mee in klimaatmarsen en schaam ik me over mijn vroegere verspillingsdrang. Dus ligt er nu wél standaard een opvouwbare bak in mijn auto en koop ik veel bewuster in, met als doel niets te verspillen.

Maar omdat wij met ons gezin niet graag twee keer na elkaar hetzelfde eten en we ook niet houden van ontdooide kost uit de diepvries, zitten we nog steeds met overschotten. Daar heb ik gelukkig wel iets op gevonden. Ik werd lid van een Facebookgroep (Zonder honger naar bed) waar je je restjes online kunt aanbieden aan mensen uit je buurt, waardoor er meestal binnen het uur iemand langskomt met een Tupperwaredoosje. Een schitterend initiatief om onder andere ook mensen te helpen die moeite hebben om rond te komen. Sindsdien vind ik het zelfs niet meer zo erg om een portie te veel te koken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Alle restjes uit de catering worden met de bakfiets naar het Kaffee gebracht en krijgen daar een nieuw leven De nieuwe app Too Good To Go speelt daar ook op in. Het eten dat winkels en restaurants normaal weggooien na sluitingstijd, wordt nu als een verrassingspakket aangeboden voor een vriendenprijsje. Je weet dus nooit wat je meekrijgt, tot je effectief op de locatie bent. Zelfs Ikea springt mee op de kar en bij Colruyt verkopen ze tegenwoordig ook de lekkere groentedips van Wonky, zoals guacamole en hummus. De dips worden bereid met ‘lelijke’ groenten (lees: paprika’s met vlekken of verkeerd gesneden wortels) die daardoor niet in de vuilnisbak terechtkomen.

Ook in de horeca slaat het zero waste-principe aan. Onlangs was ik voor een reportage bij Plein Publiek in Antwerpen, een testproject voor circulaire economie: niets gaat er verloren. Ook niet in de fantastische bbq-keuken. Eco-pessimisten, rep je naar daar voor een portie hoop dat alles wel goed zal komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verder in Antwerpen vind je sinds 9 maart Jörd Kaffee Zero Waste Bar, het kleinere broertje van Jörd Catering uit Merksem. Alle restjes uit de catering worden met de bakfiets naar het Kaffee gebracht en krijgen daar een nieuw leven in de vorm van lekkere gerechtjes. Of stap eens binnen bij Wild Project, een veganistisch restaurant dat inspiratie vindt in lokale biogroenten en zich als doel stelt zo weinig mogelijk afval te genereren.

In Elsene wordt de zero waste-filosofie beoefend door Brut, een nieuw restaurant (annex traiteurszaak) waarvan niet alleen het interieur voor 95 procent werd gerecycleerd, ook hun biologische wereldkeuken is een toonbeeld van anti-verspilling. Ook nog in Brussel kun je naar Le Local, waar uitsluitend seizoensgebonden streekproducten en voedingsmiddelen uit de duurzame landbouw in de potten verdwijnen. Groenten die overblijven, worden ingemaakt of gepekeld. Lekker voedzaam dus. Ideaal voor klimaatspijbelaars.

Doe mee met zero waste

  • Verstandig omgaan met restjes? Download de app op toogoodtogo.be.
  • Lelijke groenten zijn ook lekker, kijk maar op wonkyfood.be.
  • Heerlijk barbecueën bij de jongens van Plein Publiek in Antwerpen.
  • Zero waste-catering bij Jörd in Merksem & Antwerpen.
  • Geen verspilling bij Brut in Brussel.
  • Lokaal en lekker bij Le Local in Brussel.

Nog meer ecologische tips ontdekken? Koop dan zeker het grote eco-nummer van Feeling, nu in de winkel samen met Feeling GOLD Milaan.

Recensies van Evelien Rutten:

Openingsbeeld: Wonky

Partner Content

Gesponsorde content