Zalig zoet ontbijt: twee recepten om thuis zelf te maken

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en met de juiste ingrediënten ook meteen de lekkerste. Wie graag zoet ontbijt, zit zeker goed met deze twee recepten. Er is wel één probleem: het wordt moeilijk kiezen. Ga jij voor de zelfgemaakte ontbijtkoek met bosbessenboter of de heerlijk smeuïge kaneelbroodjes met mascarponeglazuur? Weet je wat: maak ze gewoon allebei.

(Start jij je dag liever met iets hartigs? Check dan zeker deze vijf originele en smakelijke ontbijtrecepten.)

1. Zelfgemaakte ontbijtkoek met bosbessenboter

zoet ontbijt recepten

Ontbijtkoek

Dit heb je nodig: 

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • ½ el koek- en speculaaskruiden
  • ½ tl  baksoda
  • 250 ml melk

Zo maak je het: 

Roer de droge ingrediënten door elkaar in een kom. Breng de melk tot net onder het kookpunt en giet erbij. Meng tot een glad beslag. Vet een bakblik in, bestuif met bloem of bekleed met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de koek gaar in een op 160°C voorverwarmde oven (ca. 1 u). De koek is klaar wanneer een mes dat je in het deeg steekt er schoon terug uitkomt. Ontvorm en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer met bosbessenboter.

Tip: laat het deeg niet te lang bakken, anders wordt de koek taai.

Bosbessenboter

Dit heb je nodig: 

  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 50 g bosbessen (vers of diepgevroren)
  • 2 el suiker

Zo maak je het: 

Mix alle ingrediënten in een keukenrobot tot een zacht, smeerbaar geheel. Laat tot net voor gebruik opstijven in de koelkast.

2. Kaneelbroodjes met glazuur

zoet ontbijt recepten

2. Kaneelbroodjes met glazuur

Kaneelbroodjes

Dit heb je nodig: 

  • 600 g bloem
  • 100 g suiker
  • ½ tl  zout
  • 21 g gedroogde of 45 g verse gist
  • 100 g boter (gesmolten) + nog 50 g extra
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • 100 g pecannoten (fijngehakt)
  • 75 g donkere basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl maizena
  • 1 el kaneel
  • 25 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei (losgeklopt)

Zo maak je het:

Meng bloem, suiker, zout en gist in een grote kom. Klop de gesmolten boter en de eieren door de melk en roer dit door het bloemmengsel. Kneed tot een glad, veerkrachtig deeg. Rol tot een bol en laat ca. 25 min rijzen in een ingevette, met plasticfolie afgedekte kom. Maak ondertussen de vulling: meng de pecannoten met de basterdsuiker, kaneel en maizena.

Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Smeer in met boter. Schep de vulling er gelijkmatig over. Rol op tot een worst en snijd die in plakken van ca. 2 cm. Bekleed een groot bakblik met bakpapier en leg hier de rolletjes op. Houd er rekening mee dat ze groter gaan worden. Meng 1 los geklopt ei met 1 el kaneel en 25 g bruine basterdsuiker. Strijk dit over de rolletjes. Laat 15 min rijzen en bak dan ca. 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven.

Tip: in plaats van zelf deeg te maken, kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen.

Glazuur

Dit heb je nodig: 

  • 100 g mascarpone roomkaas
  • 85 g poedersuiker

Zo maak je het: 

Mix de ingrediënten in een kom. Sprenkel royaal over de rolletjes zodra deze helemaal zijn afgekoeld.

 

Meer lekkere ontbijtrecepten:

Door: Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content