Wie straks maximaal wil genieten van de Belgische zon, tippen wij deze terrasjes en rooftop bars in onze hoofdstad Brussel. Zonnebril in de aanslag, c’est parti!

1. Walvis

We beginnen met een Brusselse klassieker. Walvis is de geüpdatete versie van een bruine kroeg en de belichaming van de Brusselse vibe. Het café is bekend onder alle (nieuwe en minder nieuwe) Brusselaars door haar gezellige terras aan het einde van de Antoine Dansaertstraat. Terwijl je geniet van een drankje of hapje tussen rasechte Dansaertvlamingen kijk je uit op het kanaal en haar kleurrijke windmolens. Sfeer gegarandeerd.

Walvis – Antoine Dansaertstraat 209.

2. Barbeton

Ook gelegen in de Brusselse Dansaerstraat én van dezelfde eigenaars als Walvis, is het prachtige gebouw dat Barbeton haar thuis mag noemen. Tapa’s, lunch, brunch, cocktails en ga zo maar door. Barbeton heeft voor ieder wat wils én je kan er de hele dag zonnestralen meepikken als je op het terras langs de Dansaerststraat een plekje weet te bemachtigen.

Barbeton – Antoine Dansaerstraat 114.

3. Café De Markten

Wanneer je de Dansaertstraat verder volgt richting het Brusselse centrum, kom je uit bij Café De Markten. Dit café ligt in de buurt van het Sint-Katelijneplein, niet voor niets één van de meest populaire plekjes in Brussel. Er valt altijd iets te beleven en het terras van Café De Markten is de uitgelezen tribune om het spektakel te aanschouwen. Kleine honger? De falafel is een absolute aanrader.

Café De Markten – Oude Graanmarkt 5.

4. Le Roi des Belges

Op een steenworp van Café De Markten liggen de Sint Gorikshallen, omringd door een tiental cafeetjes en terassen. Winter of zomer, hier heerst altijd een gezellige drukte. Ons favoriete café? Le Roi des Belges. Waarom? Je hebt er de hele dag zon én de huiscocktail smaakt elke keer weer even goed. Zien en gezien worden is de boodschap op het terras, want heel Brussel verzamelt hier voor een nachtje stappen.

Le Roi des Belges – Jules Van Praetstraat 35.

5. Flamingo

De favoriet van de redactie: Flamingo. Dit (eet)café stelt nooit teleur door haar heerlijke donburi bowls, immer vriendelijk personeel en leuk hoekterras. Flamingo bevindt zich op het einde van de Lakensestraat, en is daarmee gelegen in een meer dan interessante buurt. Je geniet hier van een va et vient van vreemde Brusselse snuiters, business types en coole hipsters. Je kan niet erg lang genieten van de zon op dit terras, maar dat maakt het de uitgelezen plek om af te koelen. Leuke extra: overdag kan je hier heerlijk rustig werken.

Flamingo – Lakensestraat 117.

6. La Fabrique en Ville

Ben je de Brusselse chaos even beu en heb je nood aan wat groen? La Fabrique en Ville to the rescue. La Fabrique is gelegen in het Egmontpark, vlakbij de Louizalaan. Bestel je enkel een drankje of ga je voor de brunch? Hier kan je urenlang verpozen. Al is de drukke stad nooit ver weg: door de bomen heen kan je links en rechts enkele wolkenkrabbers spotten.

La Fabrique en Ville – Waterloolaan 44.

7. L’Atelier en Ville

Nog zo een oase en ville vind je in de Marollen bij L’Atelier en Ville. Ook in Elsene en in de buurt van de Louizalaan kan je bij hen een homemade lemonade drinken. Maar het filiaal in de Hoogstraat is veruit onze favoriet door het gezellige ingesloten terras achterin. Ga gerust voor of na het eten van je bagel eens snuisteren tussen de kleding en decoratie die er wordt verkocht. Een goeie combo denken wij.

L’Atelier en Ville – Hoogstraat 68.

8. Café Belga

Onderin het Flageygebouw bevindt zich het afterwork-café bij uitstek: Café Belga. Op donderdagen en vrijdagen is het drummen om een rood stoeltje te bemachtigen, en terecht. Je kan hier je aperitiefje rekken tot 2 uur ‘s nachts en in de buurt rond het Flageyplein is het uiterst aangenaam vertoeven.

Café Belga – Eugène Flageyplein 18.

9. STAM

Als laatste houden we halt bij STAM in Elsene. Een café dat grenst aan Matongé en Bonifaaswijk en een heel scala aan Brusselaars bij elkaar brengt. Op het terras geniet je al vanaf de vroege uurtjes van de zon. Bij STAM heerst er een levendige sfeer en net dat maakt het café zo charmant.

STAM – Bouréstraat 1.

10. JAM

Als je een Brusselse hipster vraagt naar zijn favoriete terras, is de kans groot dat dit zijn antwoord is: de rooftop bar van hotel JAM in Sint-Gillis. Dit jaar introduceerde het coolste hotel van Brussel een nieuw concept, de Brussels Social Club: de kamers en terrassen veranderen in een plaats om te eten, drinken en je vrienden terug te zien, in alle veiligheid. Je kan het ‘Perché’-terras op de zevende verdieping zelfs helemaal afhuren. Zo kan je in alle rust genieten van het prachtige uitzicht over de stad.

JAM – Charleroise Steenweg 132.

11. Mappa Mundo

Een ander Brussels pareltje is Mappa Mundo, gelegen aan het Sint-Goriksplein. Deze bar heeft een zonovergoten terras dat perfect is voor een dagje relaxen. Kies een tafeltje uit, bestel een lekkere spritz en vergeet niet te genieten van de zon!

Mappa Mundo – Karperbrug 2-6.

12. Le Bar du Matin

Bar du Matin ligt op de grens van Vorst, Elsene, Sint-Gillis en Ukkel. Je kan er genieten van een frisse pint of een heerlijk vruchtensapje.

Bar du Matin – Alsembergsesteenweg 172.

13. DJO

Bierliefhebbers, cocktailverslaafden, niet-drinkers en fijnproevers: iedereen komt bij DJO in Sint-Gillis aan zijn trekken. Op de kaart vind je lokale bieren, bijzondere cocktails, smaakvolle mocktails en goed gevulde borrelplanken. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een avondje uit. Het pitoreske terras bevindt zich in de achtertuin, waar je in de zon kan genieten van een fris glaasje en lekker hapje. Klinkt zalig, toch?

DJO – Charleroise Steenweg 227.

14. Le Tavernier

De vaste bezoekers van de begraafplaats van Elsene kennen Le Tavernier in Elsene. De bar staat bekend om zijn uitgebreide kaart met quasi eindeloos veel bieren (van het vat en van de fles), cocktails en frisdrank. Op het grote terras hangt een rustige, maar gezellige sfeer.

Le Tavernier – Boondaelse Steenweg 455.

15. The Korner

Nog een bar bij de begraafplaats van Elsene: The Korner, vroeger bekend onder de naam Knokke-Out. Dit café beschikt over een prachtig terras, waarop je kan genieten van verschillende bieren, cocktails en fingerfood. Wat dacht je van een lekkere biercocktail op basis van pompelmoes en een pak zoete aardappelfrietjes?

The Korner – Hogeschoollaan 1.

16. Pillows Hotel

Zin in een gastronomische lunch? Dan moet je naar Pillows Hotel. Het hotel met het prestigieuze restaurant vind je aan het Rouppeplein, een paar gevels verwijderd van een nóg grotere naam in de Brusselse restaurantwereld: le Comme Chez Soi. Dit elegante en perfect verzorgde terras is een van onze favoriete plaatsen om te genieten van het mooie weer. Elke dag opnieuw stelt de chef een verfijnd en origineel menu samen.

Pillows Hotel – Rouppeplein 17.

17. Lola

Bij Lola kan je terecht voor simpele maaltijden waarbij kwaliteitsvolle ingrediënten de hoofdrol spelen. Typisch Belgische klassiekers vormen een vaste waarde op de kaart en worden aangevuld met seizoensgebonden suggesties. Ook op het mooie, zonovergoten terras.

Lola – Grote Zavel 33.

18. Woodpecker

In het park van Brussel, de ideale plek voor wie op zoek is naar wat schaduw, vind je Woodpecker, een leuk cafeetje met bier, cocktails en huisgemaakte limonades op het menu.

Woodpecker – het park van Brussel.

19. Gaston

Op het Sint-Katelijneplein vind je Gaston: een ijssalon met een van de mooiste en zonnigste terrasjes van Brussel. Het pistacheijs gemaakt van pistachenoten uit Iran moet je gewoon proberen. Plof neer in een kleurrijke standstoel en geniet. Zowel van het uitzicht als van het ijs.

Gaston – Baksteenkaai 86.

20. Café Luxembourg

We weten niet wat we het leukst vinden aan Café Luxembourg in Elsene: de gebakjes, de cocktails of het zomerse terras. Wat we wel weten: dat we razende zin hebben om in de voetsporen te treden van het olijke duo op de foto. Niet te missen: de Grapefruit G&T, een heerlijke cocktail op basis van gin en pompelmoes.

Café Luxembourg – Luxemburgplein 10.

21. Waff

Nog een toffe plek in Elsene: Het gezellige, hippe terras van Waff vangt overdag veel zonlicht en wordt ‘s avonds prachtig verlicht.

Waff – Boondaelse Steenweg 455.

22. Le Grand Central

Recht tegenover het Leopoldpark ligt Le Grand Central, een gezellige bar die erg in de smaak valt bij Brusselse terrasliefhebbers. Onze favoriet? De XXL-brunch, maar de mooie selectie aan cocktails is ook noemenswaardig.

Le Grand Central – Belliardstraat 190.

23. Bistro Nazionale

Bij Bistro Nazionale in Elsene bestel je verschillende gerechtjes om te delen. Leuk detail: de pasta komt in een koperen pan op tafel en al het eten wordt bereid op de traditionele Italiaanse manier. Het grote L-vormige terras is gericht op het zuiden, wat ervoor zorgt dat je er de hele zomer lang kan genieten van de zon. Opgelet: kom op tijd. De zitplaatsen gaan er al even snel vandoor als hun heerlijke bruschetta.

Bistro Nazionale – Lannoystraat 2.

Terrasje doen in een andere stad?