Advertorial

Foodie Eva Flantua over het gastronomisch erfgoed van Flevoland

Advertorial

Vertellen kan ze als geen ander: over de pioniers zoals haar grootouders die als eerste de drooggelegde polders bewerkten, over het lokaal lekkers dat die polders schenken, over het erf van Boerkok waar ze nu gasten ontvangt … Eva Flantua (26) verwelkomt je van harte op het familie-erf. Samen met haar zus en haar ouders, twee horeca-ondernemers, runt ze een gezellig boerderijrestaurant nabij Lelystad, in het midden van de weidse groene polders van Flevoland.

Eva’s verhalen en lokale gastronomie

Eva’s eigen foodverhaal begint bij haar afstudeeronderzoek over ‘het gastronomisch erfgoed van Flevoland’. Ze kreeg hiervoor hulp van haar oma, die haar in contact bracht met andere pioniers uit die periode van eerste bewoning op het nieuwe land. “Het was heel bijzonder om te kunnen spreken met mensen die het zelf nog kunnen navertellen hoe dat ging in die tijd. Het maakt Flevoland uniek,” zegt Eva. De interesse in de lokale geschiedenis smaakte naar meer. “Ik wil het onbekende, de diversiteit en rijkdom van het lokale product meer onder de aandacht brengen.”

“Boerkok heeft geen vaste menukaart, de boer bepaalt wat er op tafel komt”

Lokale producten laten stralen

Inmiddels is Eva, net als haar zus, ook werkzaam in het familiebedrijf Boerkok. “Boerkok is een prachtige groene locatie waar je lekker kan eten en drinken. Er zijn twee grote schuren met daaromheen 23 hectare biologische landbouw. De grond wordt door een boer gebruikt die er volgens een bouwplan gewassen op teelt. Een klein deel hiervan gebruikt mijn vader Gerard in de keuken.” In de vroegere aardappelbewaarschuur worden nu evenementen georganiseerd, terwijl in de voormalige werktuigenschuur een mooie lichte eetgelegenheid is gecreëerd voor vrijdag, zaterdag en zondag. “Zonder vaste menukaart, de boer bepaalt wat er op tafel komt.” Met andere woorden, het menu is afhankelijk van wat er wordt verbouwd in de omgeving en wat er voorhanden is in het seizoen. Schuif je op zaterdag aan voor een boerendiner-menu, dan krijg je bij elke gang de verhalen van verteller en chef Gerard er gratis bij. De familie Flantua is zich bewust van haar roots en is trots op Flevoland.

Wereldexpo groene steden

Die bijzondere pioniersmentaliteit zie je in Flevoland overal, zeker ook op de tienjaarlijkse wereldexpo van de tuinbouw. Deze Floriade Expo landt in 2022 in Almere, op 30 kilometer van Lelystad met als thema ‘Growing Green Cities’. Je ontdekt er innovatieve groene oplossingen uit binnen- en buitenland die de steden leuker, mooier en duurzamer maken met als vier subthema’s Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City. Daarbij vormen gaststad Almere en de rest van Flevoland een waar living lab.

Het verhaal van Eva is een van de vele inspirerende verhalen over hoe Nederland zich voorbereidt op een groenere toekomst. Meer lezen? Surf dan Holland.com/bringyourself. En laat je mee op reis nemen door alle Nederlanders die hun verhaal met jou delen. Bring your green mindset. We’ll do the same.

Ontdek ook het verhaal van Olga