Restaurants zijn er in Kopenhagen bij de vleet. De stad is niet voor niets een van de culinaire trekpleisters ter wereld. Je kunt er een heel boeiend gastronomisch parcours volgen: van peperdure fine dining-hotspots tot betaalbare, gastronomische streetfood-joints.

10 x restaurants in Kopenhagen om niet te missen

1. Manfreds: gegrild en gepekeld

Restaurants Kopenhagen

Een van de meest geliefde restaurants in Kopenhagen is Relæ, waar fancy dining tot een kunstvorm is verheven. Het iets democratischer geprijsde Manfreds is een bijhuis en ligt er schuin tegenover. De sfeer is jong en eigentijds, het decor ruw en onafgewerkt, maar toch warm. De focus ligt volledig op gegrilde en gepekelde groenten, die als sharing dishes geserveerd worden. Maar bestel zeker ook de rundertartaar, hun beroemde signature dish. Daarbij drink je een glaasje natuurlijke wijn.

Manfreds, Jægersborggade 40, 2200 Kopenhagen, geen sluitingsdag. 

2. Torvehallerne: van ontbijt tot diner

Restaurants Kopenhagen

In België komen foodhallen maar moeilijk van de grond. Misschien moeten potentiële ondernemers gewoon een voorbeeld nemen aan de Torvehallerne in Kopenhagen. Wie daar met honger binnenkomt, is een vogel voor de kat. Je kunt er een hele dag blijven zitten, van het ontbijt, de koffie, de lunch tot het avondeten. Er is een grote keuze in Aziatische streetfoodgerechten, maar eigenlijk moet je in de rij gaan staan bij het smørrebrødkraam. Zo klassiek krijg je ze bijna nergens meer geserveerd.

Torvehallerne, Frederiksborggade 21, 1362 Kopenhagen, geen sluitingsdag.

3. Geist: hot Nordic

Restaurants Kopenhagen

Een van de hottest tickets in town (na Noma natuurlijk). Hier ervaar je de echte New Nordic-cuisine. Steengoede ingrediënten, maar dan telkens op een onverwachte manier klaargemaakt of gepresenteerd. Het interieur is mysterieus donker. Je kunt aan een tafeltje zitten, maar ook socializen aan de lange bar. Op het menu staan een dertigtal gerechten die je in je eigen tempo kunt bestellen. Wie nog ruimte heeft voor zoet, bestelt best de tiramisu, een van hun grote crowd pleasers.

Geist, Kongens Nytorv 8, 1050 Kopenhagen, geen sluitingsdag.

4. Bæst: ovenheerlijk

Restaurants Kopenhagen

Nadat ze jarenlang hadden gekookt bij Relæ en Manfreds, besloten de oprichters van Bæst een eigen plek te openen. Het werd deze Italiaans geïnspireerde brasserie/pizzeria, waar uitsluitend gewerkt wordt met biologische ingrediënten. De pizza’s worden bereid in de houtoven (500°C!) en afgewerkt met huisgemaakte mozzarella én charcuterie. Naast pizza kun je hier ook heerlijk gegrild vlees bestellen.

Baest, Guldbergsgade 29, 2200 Kopenhagen, geen sluitingsdag.

5. Pasteur: wine o’clock

Restaurants Kopenhagen

Deze elegante, razend populaire wijnbar met Franse look is een insider tip. Bestel tijdens het lezen van de indrukwekkende wijnkaart alvast een dozijn oesters, een paar kazen en artisanale charcuterie. Als je honger dan nog niet is gestild, zijn er enkele rustieke hoofdgerechten die je kunt bijbestellen. Zorg dat je reserveert, de tafels zijn gewild.

Pasteur, Trianglen 7, 2100 Kopenhagen, gesloten op zondag.

6. Gaarden & Gaden: let’s get loud

Restaurants Kopenhagen

Een heerlijk rustpunt tijdens het shoppen in een bruisende buurt. Het is er druk, luid en gezellig. Top voor het nuttigen van een goed biertje, natuurlijk wijntje of craft cocktail, maar ook de ideale plek om te ontbijten, lunchen of aperitieven met een groepje vrienden. Tijdens het weekend is er een populaire brunch.

Gaarden & Gaden, Nørrebrogade 88, 2200 Kopenhagen, geen sluitingsdag.

7. Barabba: late night menu

Restaurants Kopenhagen

In deze hippe Italiaan (restaurant én wijnbar) kun je tot ver na middernacht nog terecht voor een gourmet bord pasta en een schitterende wijn. Er is namelijk een speciaal late night menu met drie gerechten. Dat is een van de redenen waarom chefs van andere restaurants hier graag naartoe komen. In de vooravond is de keuze groter. Probeer bijvoorbeeld de gegrilde octopus met erwten en wasabi, of de taglioni met oesters en lardo. De sfeer is gemoedelijk en relaxed.

Barabba, Store Kongensgade 34, 1264 Kopenhagen, gesloten op maandag en dinsdag.

8. Søren K: lekker, Lasse!

Restaurants Kopenhagen

Vlak bij het water, in een iconisch gebouw waar ook de Koninklijke Deense Bibliotheek is gevestigd, vind je het elegante Søren K, genoemd naar de beroemdste Deense schrijver Søren Kierkegaard. Het menu is licht, eigentijds en New Nordic. In de keuken staat Lasse Bertelsen, de voormalige chef van Manfreds. Hier eet je heerlijke, superverse groente- en visgerechten die eenvoudig maar delicaat geserveerd worden. De focus ligt duidelijk op bio en lokaal.

Søren K, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 Kopenhagen, geen sluitingsdag.

9. Sukaiba: Scandinazië

Restaurants Kopenhagen

Zin in een overrompelende, Deens-Japanse ervaring? Dan moet je naar de 23ste verdieping van hotel Bella Sky. Naast een amazing view vind je hier Sukaiba: een fantastische Japanse bar/restaurant. Je kunt kiezen voor een acht gangen tasting-menu, alleen sushi of à la carte. Er is ook een interessante vegetarische selectie met meer dan tien gerechtjes. Maar eerst ga je naar de bar, waar je je overgeeft aan een waanzinnige Sukaiba-punch (met matcha geïnfuseerde gin, yuzu, aloë-verahoning, amontillado-sherry, mangopuree, gember, roze peper en bloemen).

Sukaiba, Center Boulevard, 2300 Denemarken, geen sluitingsdag.

10. Tigermom: om in te bijten

Restaurants in Kopenhagen

Chef Lisa Lov is van Chinees-Cambodjaanse afkomst, maar groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze leerde koken bij Relæ en trok daarna naar Japan en Rusland, maar keerde toch terug naar Kopenhagen. Tigermom is haar bijnaam (gelinkt aan haar reputatie bij keukenhulpjes en koks), dus logisch dat haar restaurant zo ging heten. Ze kookt heel bijzonder Aziatisch op hoog niveau met lokale, biologische ingrediënten, en dat in een stoer, kleurrijk decor. Zeer populair, dus boek een tafeltje.

Tigermom, Ryesgade 25, 2200 Kopenhagen, gesloten van zondag t.e.m. dinsdag.

 

Meer lezen over Kopenhagen:

Tekst: Evelien Rutten, beeld: JanDekeyzer