Nog geen plannen voor het weekend? Wat denk je van een bezoekje aan een authentieke vroeg- of bloemenmarkt? Dit zijn de mooiste lokale markten in onze grote steden op een rij.

5 x de mooiste (vroeg)markten om heen te trekken

1. Turks fruit op het Theaterplein

Elke zaterdag kan je op het Antwerpse theaterplein terecht voor je portie lokale groenten en fruit, maar ook voor tal van uitheemse specialiteiten en artisanale lekkernijen als gevulde speculaas en versgebakken kokosrotsjes. Blikvangers van de markt: de Turkse en Marokkaanse kramen boordevol zuiderse olijven, kruiden en zoetigheden.

Waar: Oudevaartplaats, Theaterplein en omgeving. Wanneer: zaterdag van 8 tot 16 uur. 

2. Lokale boeren in Gent

In de brandweerkazerne van Gentbrugge kan je elke vrijdagmiddag je portie ‘lokaal’ inslaan. Van 15 tot 19 uur trekt de versmarkt met een verhaal er zijn standjes op. Die bieden enkel onderdak aan ‘lokale helden’: boeren en artisanale producenten uit eigen streek. Vlees van dieren die een mooi leven hebben geleid, brood met een volle smaak zonder meelverbeteraars en andere milieubewuste korteketen-producten: die koop je hier.

Waar: Peter Benoitlaan 78, Gentbrugge. Wanneer: vrijdag van 15 tot 19u. 

3. Artisanale kaaskroketten in Leuven

Liefhebbers van artisanale kaaskroketten, kraakverse groenten en een heerlijk geurende bio-rozijnenbol, kunnen in het weekend afzakken naar Leuven. Pal in het historische stadscentrum trekt zich daar elke zaterdag een vroegmarkt met lokale producten en artisanale specialiteiten op. Op vrijdag pik je dan weer een croissant, carré confituur of bosje tulpen op bij een van de kramen op het Ladeuze- of Herbert Hooverplein.

Waar: Brusselsestraat. Wanneer: zaterdag van 9 tot 15u. / Waar: Monsigneur Ladeuzeplein en Herbert Hooverplein. Wanneer: vrijdag van 8 tot 13u. 

4. Bloemen op de kouter

Vroege vogels kunnen dan weer een bloemetje – of een volledig uitgeruste ruiker – meepikken op de Gentse Kouter. Elke dag staan lokale bloemenverkopers er zelfs in tijden van pandemie en corona klaar om letterlijk je dag op te fleuren. Op zondag ontplooit de bloemenmarkt zich pas echt in al haar glorie.

Waar: Gentse Kouter. Wanneer: van maandag tot zondag. Elke voormiddag van 7 tot 13u. 

5. Verse vis in Oostende

Ook de openlucht vismarkt op de visserskaai in Oostende is in coronatijd perfect toegankelijk voor publiek. Elke ochtend spreiden zeelui er hun vers gevangen Noordzeevis en Oostendse grijze garnalen tentoon in de ijsgekoelde rekken. Er snel bij zijn is hier de boodschap.

Waar: Visserskaai, Oostende 8400. Wanneer: elke ochtend behalve op Kerstdag, Nieuwjaar en bij storm op zee. 

Meer lezen over reizen en cultuur: