6 redenen om de Belgische kust eens in te ruilen voor de Franse Opaalkust

Evy Van Elsacker

De nieuwste attractie in het zeeaquarium van Boulogne-sur-Mer is een uitstekende reden om de Opaalkust te verkennen. Dichtbij en toch anders. Deze plekjes mag je niet missen!

Dit artikel maakt deel uit van het zomerplan van Feeling, een hele reeks artikels vol inspiratie om er een onvergetelijke zomer van te maken. Klik hier om alle artikels te ontdekken.

Nausicaá, sensaties in de diepzee

Het grootste zeeaquarium van Europa neemt ons mee de diepzee in. Nausicaá bezoeken is bijzonder indrukwekkend. Zeker nu met de nieuwe augmented reality ervaring, een primeur bij het  gigantische raam van 100 m² waarachter maar liefst 40 vissoorten zwemmen. De roltrap voert ons onder een hoge golf door naar beneden. Goudgele kwallen zorgen er al direct voor een hypnotiserend en rustgevend effect. Daarna volgen sensaties in de haaienkooi. ‘Oohs’ en ‘aahs’ bij de kleurrijke tropische visjes. We leren stap voor stap, gang per gang, hoe de oceanen als een dunne folie over het aardoppervlak liggen en hoe urgent het is om voor de broodnodige bescherming te zorgen van de internationale wateren en al het leven daarin. De diepzee is van iedereen en van niemand, dus extra kwetsbaar voor misbruik. Welke gevolgen dat kan hebben voor de dieren, zien we bij de nieuwe attractie Grand Large, met een futuristische VR-bril die we opzetten. Een zeeschildpad komt onze richting uit, daarna een walvis! Grote soorten die niet in het aquarium passen, of beschermd zijn, komen voor onze ogen tot leven, geprojecteerd in het water, met uitleg erbij over hun leven en de gevaren. Maar de grootste indruk laten toch de échte dieren na, en zeker de mantarog. Op de vloer voor de immense aquariumwand is het alsof we mee in het water zitten, tussen de vissen. Het geeft rust, ik kan er uren naar blijven kijken. De mantarog lijkt wel een vliegtuig dat voorbij komt, zo groot en indrukwekkend. A-dem-benemend! En tegelijk een wake-up call: hoog tijd om onze zeeën beter te beschermen.

Nausicaa: Het grootste zeeaquarium van Europa in Boulogne-sur-Mer.

Toegang tot Nausicaá kost € 30. De AR-beleving (in het Frans en Engels) duurt tien minuten.

Nausicaá, Boulevard Sainte-Beuve, 62200 Boulogne-sur-Mer, nausicaa.fr

Het restaurant van de vrouw met de baard

Pal tegenover Nausicaá ligt restaurant La Matelote. De perfecte eetpauze, met heel betaalbare lunches van topniveau. Op de menukaart prijkt ‘de vrouw met de baard’, een lokale beroemdheid in de jaren dertig. Haar kleinzoon en achterkleinzoon zijn ook culinair onderlegd. De hapjes alleen al betoveren en de bediening is sympathiek professioneel op z’n Frans. Niet te missen: de Noordzeevissoep – zoiets lekkers kun je dus ook maken van graten en ander visafval. Chef Lionel Lestienne zorgde voor een frisse nieuwe inrichting en vertelt gepassioneerd hoe de haven van Boulogne een draaischijf blijft voor de visverwerking, en hoe de vers aangevoerde vis zoals wijting op zijn kaart de hoofdmoot uitmaakt – ook al wordt die nu niet meer in kleine vissersschepen gevangen: “Die tijden zijn voorbij, de vangst gebeurt nu grootschaliger, en wordt over de weg aangevoerd,” zegt Lionel. Ter plaatse logeren kan ook, in het gelijknamige hotel van de familie Lestienne.

Restaurant La Matelote ligt pal tegenover Nausicaa, perfect voor betaalbare lunches.

Hôtel-restaurant La Matelote, menu vanaf €30. Kamers vanaf €133 voor 2 personen.

Boulevard Sainte-Beuve 70, 62200 Boulogne-sur-Mer, la-matelote.com

Actie aan de jachthaven

Meeuwen scheuren langs ons balkon in het appartement van Évancy bij de jachthaven. De flats zijn leuk en strak ingericht en ideaal gelegen voor wie Nausicaá wil bezoeken. Boulogne zelf is al van ‘s ochtends vroeg bedrijvig, een stad met strand en vuurtoren en een grote vissershaven met magazijnen. De zee en de vis(geur) zijn er nooit veraf. Vlak bij Nausicaá zien we op borden de verdwenen beroepen uit de streek: botenmaker, visvrouw, nettenknoper, mijnwerker.

In de winkelstraten verleidt kledij – zonnehoeden in stro en petten in jute bij Monteil, marinetruien en slippers bij Armand Thierry – maar ook lekkers, zoals de lokale kazen bij Olivier Philippe. Du pain, du vin et du boursin: ideaal om op te smikkelen in ons eigen keukentje met salon en mini-terrasje met uitzicht.

Boulogne-sur-Mer is een gezellige kuststad met een leuke winkelstraat.

Flats vanaf € 194 voor 4 personen. Evancy, Quai Chanzy, 62200 Boulogne sur Mer, www.evancy.fr

Chapellerie Monteil,  rue Faidherbe 21, 62200 Boulogne-sur-Mer, tous-les-horaires.fr

Armand Thierry, rue Faidherbe 27, 62200 Boulogne-sur-Mer, Frankrijk, www.armandthiery.fr

Fromagerie Philippe Olivier, 12 Rue Adolphe Thiers, 62200 Boulogne-sur-Mer, www.philippeolivier.fr

Paris-Plage

Onze volgende halte is Le Touquet, ook wel Paris-Plage genoemd omdat het de populairste badplaats is voor de Parijzenaars. Een mini-Eiffeltoren uit zand, is daar het pronte symbool van. De winkelstraten zijn nog steeds bijzonder in trek bij lanterfantende stedelingen op vakantie. Als versnapering een chic ijsje van Beussent Lachelle, een macaron van Georges Larnicol of een schotel zeevruchten bij Pérard. Aan de zeedijk is het Aqualudo in verval geraakt, maar het strand is nog even mooi en uitgestrekt zoals vanouds. Bij laag tij is het honderden meters stappen om de branding te bereiken, tussen spiegelende plassen waarin zeevogels zich voeden met krabbetjes en ander lekkers. Met blote voeten over de geribbelde zeebodem wandelen, heerlijk. Op het strand lonken diverse eetpaviljoenen, hippe beachbars als La Petite Voile vol jongeren, en de traditionele zeevruchtenschotels in de klassieke bistro La Voile Blanche met plankenterras. We genieten er tot de avondschemering en zien de zon zakken in de zee.

Chocolaterie Beussent Lachelle, rue de Metz  91, 62520 Le Touquet-Paris-Plage, https://choco-france.com/

Maison Georges Larnicol, rue Saint-Jean 73 bis, 62520 Le Touquet-Paris-Plage, https://larnicol.com/

La Voile Blanche, Boulevard de la Plage, 62520 Le Touquet-Paris-Plage, www.facebook.com/La-Voile-Blanche

Seventies sfeertje in Sainte-Cécile

Met het geluid van de meeuwen nog in onze oren tuffen we door het glooiende landschap met maïs- en tarwevelden, weiden en bossen. De dorpen verrassen met de laatste scheepswerven. Daartussen liggen uitgestrekte, begroeide duinen aan de baai van de Canche. Onze eindhalte is Camiers Sainte-Cécile, een badplaatsje dat duidelijk in de jaren zeventig tot stand kwam aan de gebouwen te zien. Gelukkig is ons logies wel blitser, Residentie Évancy Trésors d’Opale met vakantiestudio’s en appartementen, withouten terrassen en oranje danken blendt perfect met de streek. Tot ons groot jolijt is er ook een mooi zwembad aan, en ligzetels vanwaar je uitkijkt op de omringende natuur. Functioneel en modern ingericht, is Évancy een leuke uitvalsbasis aan de Opaalkust. Daar is het kasteel van Hardelot al zeker een aanrader!

Camiers Sainte-Cécile is een seventies badplaatsje aan de Opaalkust.

Evancy Trésors d’Opale, flats vanaf € 208 voor 4 personen, rue des Nations 117, 62176 Camiers Sainte Cécile, www.evancy.fr

Kasteel van Hardelot, 1 Rue de la Source, 62360 Condette, chateau-hardelot.fr

Strandraces, opblaasbeesten en draaimolentjes

“Omdat Le Touquet en Hardelot uit hun voegen barsten, komen er steeds meer toeristen naar Camiers en Sainte-Cécile. Er waren vroeger maar een paar huizen hier,” zegt de uitbaatster van de leuk ingerichte bistro-pizzeria La Terrasse in het mini-badplaatsje Sainte-Cécile. Ze baat daar tegenover ook Le Comptoir de la Mer uit, een hip visresto met bakken vol vangst van de dag en schotels schaaldieren. “We hebben ons interieur helemaal vernieuwd in coronatijd. Want de gasten uit de steden verwachten een hoog niveau en moderne stijl.” Dat het kustplaatsje verder nog de jaren zeventig ademt, vinden wij stiekem wel leuk. Met de zon op onze snoet stappen we langs winkeltjes met opblaasbeesten en draaimolentjes, jeugdnostalgie op weg naar het enorm lange en brede strand met ongerepte duinen. In de verte zien we al enkele zeilwagentjes koersen. Tenen in het zand en ouderwets genieten maar… “Om ter eerst naar de zee!”

In Camiers en Sainte-Cécile aan de Opaalkust zijn er leuke restaurants en wordt het er steeds meer bevolkt.

La Terrasse, Boulevard de Sainte-Cécile 322, 62176 Camiers, la-terrasse-62176.zenchef.com

Le Comptoir de la Mer, Boulevard de Sainte-Cécile 321, 62176 Camiers, Frankrijk

École de Char à Voile, 8 Espl. de Sainte-Cécile, 62176 Camiers, www.sainte-cecile-tourisme.fr

Meer tips voor de zomer? Lees Feelings grote zomerplan!

Op feeling.be vind je de hele zomer lang alle hotspots bij onze buurlanden, het mooiste logies en nog veel meer genietadresjes op wondermooie bestemmingen. Kortom wij helpen je om het beste uit je zomer te halen. Wil je geen enkele update missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content