Amsterdam: de meest Instagram-waardige plaatsen (volgens de locals)

Het Museumplein achter het Rijksmuseum moet het sinds kort zonder zijn befaamde rood-witte I Amsterdam-letters stellen. Drie Amsterdammers met oog voor fotografie presenteren de plaatsen die volgens hen nóg Instagram-waardiger zijn.

SELFIE WITH A VIEW

Door Merel Kappelhoff. 

 • WAT? Restaurant BAK.
 • WAAR? Van Diemenstraat 408,1013 CR Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Voor het waanzinnige uitzicht! BAK zit in een oud pakhuis: als je er aankomt, begin je te twijfelen of je wel op de juiste plek bent. Het restaurant bevindt zich op de derde verdieping en heeft een groot raam dat uitgeeft op de Houthavens: meteen aan je voeten liggen woonboten en in de verte zie je Amsterdam-Noord. Deze plek is vooral magisch om ’s avonds heen te trekken, wanneer je alle lichtjes van de stad kunt zien. En je kunt er nog eens heerlijk eten ook: achter het fornuis staan geweldig creatieve koks die vooral met groenten werken.”

Meer info via bakrestaurant.nl

Voor de architectuurliefhebber

Door Merel Kappelhoff. 

© FOAM. PHOTO MARLEEN VAN VEEN
 • WAT? De trappenhal van Foam.
 • WAAR? Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Het fotografiemuseum bevindt zich midden in het oude centrum van Amsterdam, in een authentiek grachtenpand. Aan de binnenzijde kun je dan weer een sterk staaltje modern Nederlands design ontdekken van de hand van architectenbureau Benthem Crouwel. Ook deze trappenhal is hun werk: die valt meteen op als je binnenkomt. De blauwe tegels laten veel licht door en creëren zo een ruim gevoel. Loop van het Foam ook nog even de hoek om naar het stads­ archief. Dat is een prachtig monumentaal pand van Nederlands architect Karel de Bazel. Die gevel is zo mooi! En binnen ligt nog eens een goeie vijftig kilometer aan archiefmateriaal over Amsterdam om te ontdekken.”

Meer info via foam.org

 

KUNSTIG KIEKJE

Door Merel Kappelhoff. 

 • WAT? De Blauwe Vioolspeler bij de Raampoortbrug.
 • WAAR? Tweede Marnixplant- soen, 1015 ZP Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Omdat ik er elke dag langskom, het beeld staat vlak bij mijn huis. Als je niet oplet, ben je er zo voorbijgelopen. Het is zo’n grappig element op straat: dat mannetje zonder hoofd dat naar de tram lijkt te rennen. Hij hoort heel erg op die plek, tussen de bedrijvige mensen op straat. Wat ik er nog zo mooi aan vind, is dat het beeld van een anonieme maker is. Het is gewoon op die plaats neergezet en niemand weet wie het gemaakt heeft of hoe het daar komt. Ik vind dat meer bijzonder dan die I Amsterdam-letters. De vioolspeler is geen ijkpunt dat in álle reisgidsen staat: dat maakt hem net zo leuk.

 

GEBROKEN LANDSCHAP

Door Pauline Niks. 

 • WAT? De Roze Tanker en de Gele Pomp.
 • WAAR? Nieuwe Leeuwarderweg 15 & 16, 1022 BP Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “De locatie zou nu gebruikt worden als een soort van culturele plek, maar het is vooral de buitenzijde van deze oude pompstations die mij verraste. Toen ik ze voor het eerst zag, dacht ik: hè? Net buiten het Noorderpark ligt een viaduct en daar staan dan ineens die twee stations, een geel en een roze exemplaar, midden in het landschap. Het zijn heel rare architecturale vormen in ongebruikelijke kleuren.”

 

EEN ICONISCHE SELFIE

Door Pauline Niks. 

 • WAT? De muurschildering Let me be myself van Anne Frank door Braziliaan Eduardo Kobra.
 • WAAR? Op de NDSM-werf, Ms. van Riemsdijkweg 31, 1033 RC Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Je kunt echt niet om deze grote, kleurrijke muurschildering op de werf heen. Anne Frank is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. Zo wordt het meteen een iconische plek. Ook op de rest van het plein waar de muurschildering te bekijken is, gebeurt er veel. Er zijn verschillende kunstenaarsateliers, er worden vintagemarkten georganiseerd en je kunt er naar Noorderlicht, een café dat aan het water ligt.”

NEON WOORDKUNST

Door Pauline Niks. 

 • WAT? Cultuurhuis Sexyland.
 • WAAR? Op een steenworp van de Anne Frank-muurschildering, Ms. van Riemsdijkweg 39, 1033 RC Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “De neonletters! Ik ontdekte dit plekje omdat ik het moest fotograferen voor de krant. Als je van de veerboot afstapt, is Sexyland een van de eerste dingen waar je tegenaan loopt. Je kunt het niet missen. In het pand vindt elke dag een ander cultureel evenement plaats: van een boekpresentatie over een performance tot een feestje. Ik moest destijds de bedenkers van het concept fotograferen. Mijn advies: Sexyland fotografeer je het best bij zonsondergang. De combinatie van de lichtgevende letters, het roze gebouw en de blauwe luchttinten kunnen een mooi beeld opleveren.”

Meer info via sexyland.amsterdam

 

MAGISCHE BLOEMEN

Door Isabella Van Marle.  

 • WAT? The Miracle Garden, een verborgen schat.
 • WAAR? Aan het Erasmuspark, 1056 BV Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Deze prachtige bloementuin werd ontwikkeld door beeldend kunstenaar Elspeth Diederix, samen met Let It Grow, een organisatie die zich tot voor kort inzette om steden groener te maken door middel van planten en bloemen. Diederix is gespecialiseerd in het fotograferen van bloemen, en dat levert altijd magische beelden op, die ook al te zien waren tijdens ‘Unseen Am- sterdam’. Haar tuin is élke dag vrij toegankelijk en leeft ook voort in de rest van de stad: de fotografe maakt foto’s van de bloemen in The Miracle Garden, en die beelden kun je wel eens tegenkomen op billboards in Amsterdam.” Meer info via themiraclegarden.nl. 

 

INDUSTRIËLE CHARME

Door Isabella Van Marle.  

© IRIS DUVEKOT
 • WAT? De Gashouder op het Westergasterrein, een dynamische en creatieve plek.
 • WAAR? Klönneplein 1, 1014 DD Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Het contrast tussen de industriële gebouwen op het Westergasterrein en het nabijgelegen Westerpark vind ik heel bijzonder. En zeker het imposante Gashouder-gebouw, waar elk jaar in september de nieuwste werken van kunstenaars en hun galerieën opgesteld staan tijdens ‘Unseen Amsterdam’. Het gebouw, maar ook de omliggende panden worden het hele jaar door gebruikt voor creatieve activiteiten. Hou dus de agenda van het terrein in de gaten voor toekomstige evenementen, zodat je ook de indrukwekkende binnenkant kunt bezichtigen. Naast al dat industriële geweld staan in het Westerpark onder meer zeer mooie kersenbloesems. Die werden trouwens eerder al vastgelegd door fotograaf Jeroen Hoffman in de reeks Amsterdam Park.” Meer info via westergasfabriek.nl

 

PAREL AAN HET IJ

Door Isabella Van Marle.  

© Ralph Richter
 • WAT? Het filmmuseum EYE.
 • WAAR? IJpromenade1, 1031 KT Amsterdam.
 • WAAROM FOTOGRAFEREN? “Je kunt de imposante architectuur van het EYE al waar nemen van op het pontje richting Amsterdam-Noord: het gebouw is heel ruimtelijk, dynamisch en licht. Of het nu winter of zomer is, het ligt er altijd heel mooi bij. Toen ik het voor het eerst zag, vond ik het heel futuristisch. En als je recht voor de ingang staat, zie je het lijnenspel, het licht en de schaduw nog beter: dat is zo indrukwekkend. Ook de binnenzijde van het EYE is de moeite waard op architecturaal vlak. En als je er dan toch bent: er zijn écht goede tentoonstellingen te zien!” Meer info via eyefilm.nl

 

Kan je niet wachten om op citytrip naar Amsterdam te vertrekken? Mis dan het februarinummer van Feeling samen met de luxueuze Feeling GOLD AMSTERDAM niet! Méér dan 150 exclusieve adressen om te genieten van de stad die zo dichtbij en toch zo apart is. Mode met lef, hotels en boetieks met attitude en stijl en héél veel boeiende reportages over wat de stad aan de grachten zo uniek en onweerstaanbaar maakt.

Nog meer over Amsterdam:

Tekst door Cara Brems.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content